A fóti Botos Vendéglő, Szilágyi Attila szervezésében sikerrel döntötte meg a legnagyobb somlói galuska 2007 óta fennálló méretrekordját. A fél tonna tömegű édesség, mely több mint 4200 adagnak felelt meg, 2017. május 27-én délben került kiosztásra az érdeklődőknek a Fóti Tónál szervezett gyereknapi eseményen.
Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?
A legnagyobb somlói galuska rekordját 7,8 négyzetméter alapterülettel, valamint 505 kg számított össztömeggel.
Hol?
A Fóti Tónál szervezett, a helyi futóversenyt kísérő gyermeknapi rendezvényen
Mikor?
- május 27-én
Ki?
Szilágyi Attila ötletgazda szervezésében a Botos Étterem és Botos Ákos mesterszakács, valamint Fót városa
Részletek:
Az édesség alapját képező piskóta előkészítésére és sütésére 25-én este és éjjel került sor. Botos Ákos több adagban keverte be a tésztát, amelyet 50×60 cm-es és 3 db 40×40 tepsiben több részletben sütöttek ki. A sülési idő kb. 40-50 perc volt, magas tésztát kaptak, amelyet könnyű volt lapjával párhuzamosan szeletelni. Összesen háromféle, vaníliás, csokoládés és diós piskótát sütöttek, 25-én este a vaníliásat és csokoládésat, másnap, pénteken a diós piskótát készítették el. Pénteken napközben a krémek készültek: Vanília sodó Aranka krémporból hidegen, a csoki öntet és a cukros rumaromás folyadék is, amivel megáztatták a piskótát. Ezeket a krémeket nagy lábasokban, péntek este készítették elő a szombat reggeli kiszállításhoz.
A somlói galuska fóti eredetű édesség, egy helyi mesterszakács készítette el először és ez volt Vörösmarty Mihály kedvenc édessége is. Nevét a település melletti Somlyó hegyről kapta. A rekord méretű édességet a Fóti Gyereknap rendezvényén adomány ellenében osztották ki.
A rendezvényen 27-én délben az elkészült somlói galuskát megszemlézték, és megállapították, hogy széltében teljesen, hosszában mintegy 12 cm híján végigér a szegéllyel ellátott asztalon, így a teljes alapterülete 2,0×3,9 méter lett. Az édesség kész tömegét számítás segítségével határozták meg. A felhasznált 1240 darab tojás 62 kg tömeget jelentett. Az eredetileg tervezett alapanyag-tömegen felül (38 kg BL55 gyermelyi liszt, 780 darab tojás, 100 kg kristálycukor, 2 kg sütőpor, 10 kg kakaópor, 10 kg mazsola, 12,5 kg dióbél, 5 kg kandírozott narancs kocka, 1 liter rum aroma, 20 kg sütő margarin, 110 liter Hulala márkájú növényi habalap, 20 kg cukrozott narancshéj, 35 kg Aranka márkájú cukrászati krémpor és 3,5 kg cukrászati paszta) összesen 56 liter tejet és 5 kg habot használtak még fel, míg 22 liter habalap és 2 kg kakaópor kimaradt az alkotásból, ez összesen 37 kg tömegnövekedést jelentett a korábban számított mennyiséghez képest. A számítás szerint 505 kg +/- 10 kg tömegű és 7,8 négyzetméter alapterületű lett az óriás édesség. A rekordkísérlet az óriás somlói kiosztásával 13 óra 05 perckor fejeződött be. A rendezvény látogatói megkóstolták az édességet és egybehangzóan nyilatkozták, hogy az mindenben megfelel a helyben ismert somlói galuskának, ízletes és fogyasztható az óriás édesség.