Fazekasné Baksi Piroska szervezésében, a Szemünk Fénye Alapítvány támogatásával a helyi Fekete István Óvoda és Bölcsőde az Alsózsolcai Krumpli Fesztiválon, 2013. október 5-én délelőtt elkészítette az ország leghosszabb krumplinudliját, amelyet közös erővel végül 284 méteresre sikerült sodorni.

P1100961 P1100962 P1100996 P1110023 P1110025 P1110027

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A leghosszabb szál krumplinudli rekordját 284 méterrel

Hol?

Alsózsolcán, a Fekete István Óvoda és Bölcsőde udvarán

Mikor?

2013. október 5-én 6 órától 11 óráig

Ki?

a Szemünk Fénye Alapítvány támogatásával a helyi Fekete István Óvoda és Bölcsőde

Részletek:

 Az akcióban részt vevők a helyszínen készítették el a kora délelőtti órákban, hagyományos módon az ismert népi krumplis tésztaétel, a nudli leghosszabb, egybefüggő szálját, amelynek vastagsága és alapanyaga megegyezett a szokásos, hagyományos nudliéval. A nudli alapanyagául szolgáló krumplit a kísérlet napjának hajnalán a helyszínül szolgáló óvoda konyháján főzőüstökben héjában főzték meg 6 órai kezdettel. A konyhában meggyúrt alapanyagból 9 órakor már az udvaron felállított és sütőpapírral borított, ideiglenes készítő asztalon az óvoda és az alapítvány közössége a szülőkkel és a gyerekekkel együtt folyamatosan készítette kézi sodrással a nudlit. A teljes alapanyag mennyiség, amelyet a nudlihoz felhasználtak és amelyet Trungel Istvánné kézi keveréssel folyamatosan készített elő a konyhában, 40 kg főtt krumpliból, kb. 10 kg lisztből és 1 kg sóból állt össze.

 A nudlit az udvaron felállított „L” alakú asztalon hat csoportba szerveződve sodorták és dolgozták össze folyamatos, homogén tésztává. Pontban 11 órakor készre jelentették a leghosszabb nudlit, amely 14 menetben terült el az udvaron felállított „L” alakú asztalon, amelynek hosszát a középső menet hosszának két részletben történő mérésével és felszorzással határozták meg. A menetek végénél lévő visszahajlás miatt a mérés pontossága menetenként 2×5 cm volt, a középső, 7-8. menetnél az „L” alak két szára 512 cm és 1514 cm volt, +/- 2 cm pontossággal, így a fenti adatokból az egybefüggő nudli hossza +/- fél méter pontossággal 284 méterre adódott. A nudlit a mérés után felszeletelték és a rendezvény helyszínén felállított kültéri üstben forralt vízben kifőzték.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation