A Baptista Szeretetszolgálat 2013. szeptember 28-án, a Magyar Vasúttörténeti Parkban megrendezésre került Jótékonysági Gombóc Piknik rendezvény keretében a Tatár Pékséggel közösen mennyiségi ételkészítési rekordot állított fel. A rendezvényt szervezők az előre elkészített szilvás gombócokból egyszerre, egyetlen edényben, egy főzési műveletre 2300 darabot főztek ki. Az egyszerre kifőzött legtöbb szilvás-gombóc rekordjához az alapanyagokat előző nap készítették elő, majd hűtve a rendezvény helyszínére szállították és Buday Péter mesterszakács vezetésével már az első kísérletben kifőzték a lehető legtöbb nyers gombócot egyszerre.

P1100808 P1100813 P1100825 P1100850 P1100851 P1100855

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legtöbb, egyszerre, egyetlen edényben kifőzött szilvás gombóc mennyiségi rekordját

Hol?

Budapesten, a Magyar Vasúttörténeti Parkban

Mikor?

2013. szeptember 28-án délelőtt a Jótékonysági Gombóc Piknik rendezvény keretében

Ki?

Baptista Szeretetszolgálat, a gombócokat késztő Tatár Pékség és a főzést vezető Buday Péter mesterszakács

Részletek:

 A főzőmesterek kora reggel gyülekeztek a korábban felállított nagyméretű főzőüstnél, a Vasúttörténeti Parkban a gyerekjátszótérnél a színpad melletti területen. 7 óra 45 perckor megkezdődött az edényben a főzővíz melegítése. A nyers, hűtött, de nem fagyasztott, szilvalekvárral töltött gombócokat szabványos élelmiszeripari műanyag rekeszekben, lefóliázva készítették elő – egy rekeszben 70 darabot – a főzéshez. 8 óra 55 perckor az első főzéshez előkészített, gombócokat tartalmazó rekeszek szemléjére került sor. A 35 darab rekeszben egyenként 70 darab, lefóliázott, frissen készített, nem fagyasztott gombóc volt, amelyekkel 9 óra 45 perckor megkezdődött az első adag kifőzése. A 35 rekeszből összesen 2450 darabot helyeztek 2 perc alatt a főzőedénybe, majd 10 órakor megkezdték az első adag kiszedését.

 A kész gombócokat 70 darabos csoportokban egységes méretű tálcára helyezték és pirított morzsában megforgatták, majd melegen tartó szekrényekben a szabványos tálcákon – szám szerint 33 tálcán – tárolták. 10 óra 20 perckor valamennyi ép, fogyasztásra alkalmas és kiadásra előkészített gombóc a melegítőkben helyezkedett el, a darabszámuk 2300 +/- 10 darabot tett ki.

 10 óra 30 perckor megkezdődött a gombócok kiosztása a rendezvény látogatói között az előre megváltott gombócjegy alapján. Egy jegy ellenében kettő darab gombócot adtak ki. 10 óra 50 perckor került sor a második főzésre. Ekkor 1400 darabot merítettek a vízbe és a kifőzésüket követően 1350 darabot vettek ki ép állapotban az edényből. A főzés célja a továbbiakban a jelentős számú érdeklődő és kóstolni vágyó látogató kiszolgálása volt, újabb rekord felállítását nem kísérelték meg a nap folyamán. A rendezvény keretében délelőtt többek között gombócevő versenyt is rendeztek, amelyet a gyermekkorú Fodor János gödöllői lakos nyert meg. Ezután, 11 óra 55 perckor újabb, 1400 darabos adag kifőzésére került sor, amelyeket 12 óra 10 perckor már készen osztani is kezdtek a két osztóhelyen. Az igényekre tekintettel a nap folyamán többször is további, ezren felüli gombócmennyiség kifőzése történt, az utolsó főzési műveletre fagyasztott alapanyag felhasználásával 15 óra 55 perckor került sor, az utolsó adag kész gombócot 16 óra 20 perckor szedték ki az edényből, ezzel a rendezvény gombócfőzési része rendben befejeződött, mintegy 13 ezer gombóc talált gazdára a rendezvény vendégei között.

cimkep7nissan-leaf_hi_001

A rekordkísérlet helyszínére káros anyag kibocsátása nélkül és csendben jutottunk el a Nissan Leaf jóvoltából.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation