A zánkai Új Nemzedék Központ területén a Balaton part menti sétányán 2013. július 10-én a Prowide Rendezvényügynökség Kft. és a Kirowski Isobar Zrt. szervezésében, a BUNGE Zrt. és a sütőeszközöket készítők, valamint a tésztát készítők közreműködésével a délelőtti órákban egyrészt megkísérelték megdönteni a legnagyobb kisütött lángos fennálló méretrekordját, másrészt fel kívánták állítani az egyszerre egy edényben megsütött legtöbb lángos mennyiségi rekordját is. A Budai János vállalkozó és csapata által tervezett és készített sütőalkalmatossággal Szolárd Imre és társai által elkészített, 3 méter átmérőjű nyers lángos egyik oldalát sütötték ki, majd megpróbálták megfordítani a félig kész rekord méretű lángost. Ezután kora délután 115 darab, hagyományos méretű lángost sütöttek egyszerre az ország legnagyobb lábasába öntött több mint ezer liter Vénusz napraforgóolajban, amelyet a BUNGE Zrt. biztosított a kísérletekhez. A lángosokat a zánkai táborozó gyerekek kapták meg.
Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?
Az egyszerre egy edényben megsütött legtöbb lángos rekordját 115 darabbal
Hol?
Zánkán, az Új Nemzedék Központ területén, a Balaton part menti sétányon
Mikor?
2013. július 10-én 10 órától 16 óráig
Ki?
Szolárd Imre és társai, tésztakészítők, Budai János vállalkozó és csapata, segítők, a Prowide Rendezvényügynökség Kft. és a Kirowski Isobar Zrt. mint szervezők valamint a BUNGE Zrt. mint fő támogató
Részletek:
Az előzetes terveknek megfelelően a nagyméretű sütőlábas felállítása reggel 9 órakor kezdődött, majd ezután vette kezdetét a beleöntött olaj felmelegítése és a lángos tésztájának készítése a helyszínen a jelen lévők közreműködésével. A 115 egyszerre kisütött lángossal egyrészt új mennyiségi rekordot állítottak fel, másrészt a mezőhegyesi, 2008-ban készített, közel négyzet alakú lángost szerették volna túlszárnyalni, amelyet megfordítás nélkül zsírban sütöttek ki. A zánkai kísérlet során hagyományos, közel kör alakú lángost kívántak készíteni és hagyományos módon, megfordítással kisütni. A fordítási művelethez egyénileg kivitelezett tartó és merítő, csörlős szerkezetet gyártottak le és szereltek fel az óriás lábas oldalára.
Reggel 8 óra 40 perckor megérkezett az óriás sütőedény, amelyet a szállítóeszközről 8 óra 50 perckor pakoltak le. 9 órakor az óriás lángos készítésére gyártott rozsdamentes anyagból készült, kör alakú lapot lemérték. A lap átmérője 3 méter volt, 1 cm pontossággal. 9 óra 05 perckor kezdetét vette a sütőedény felállítása és vízszintezése. Az edényt, amely vélhetően az ország legnagyobb lábasa is egyben, 9 óra 10 perckor lemérték. Az edény külső átmérője 326 centiméter, külső magassága 53 centiméter volt. 9 óra 22 perckor a sátorponyva alatt felállított lábast körbevették hőszigetelő anyaggal, majd 9 óra 25 perckor megkezdték a sütéshez a helyszínre előkészített 1200 liter Vénusz napraforgóolaj beöntését, amelyet 10 literes műanyag flakon kiszerelésben előzetesen szállítottak a sütés helyszínére, a strand sétánya mellett felállított színpadfedő sátorponyva mellé. A tésztát készítő csapat vezetője, Szolárd Imre a 3 méter nyers átmérőjű lángos elkészítéséhez 15 kg lisztet, 3 kg főtt és megtört burgonyát, 0,75 kg élesztőt, 7 liter vizet, 0,4 kg sót és 1200 liter étolajat használt fel. Ezt követően számítással meghatározták a sütőedény űrtartalmát, amely +/- 10 liter pontossággal 4,1 köbméter volt. 9 óra 45 perckor az 1200 liter olaj betöltése befejeződött és kezdett vette a melegítés, amelyhez több PB gázégőfejes melegítőrózsát használtak fel. 10 órakor előkészítették a tésztagyúráshoz a hozzávalókat az edény mellett felállított asztalnál, a dagasztóteknőben, majd megkezdődött a lángos tésztájának összegyúrása és dagasztása. A kész, előzetesen 40 percig kelesztett tésztát a 3 méter átmérőjű fémlapon 12 óra 55 perckor kezdték kinyújtani. Ezt követően a nyers óriás lángost megmérték és leszemlézték. Megállapításra került, hogy a lángos tésztája egybefüggő, hiánytalan és teljesen fedi a 3 méter átmérőjű sütőlapot, sőt kis mértékben le is lóg róla a kelés miatt. Ezzel megdöntötték a korábbi lángos-rekord alkalmával kinyújtott legnagyobb nyers lángos tészta eddigi rekordját.
13 óra 25 perckor a sütőolaj hőmérséklete helyenként elérte a 170 Celsius fokot, azonban a feltámadó szél miatti jelentős hőveszteség következtében hőkülönbség alakult ki az edényben, ezért 13 óra 36 perckor ellenőrzésképpen egy kisméretű tésztadarabot sütöttek ki. 13 óra 40 perckor a sütőcsapat és az edénykezelő csapat tagjai védőkesztyűt húztak és 13 óra 42 perckor a sütőlapot, rajta a tésztával, kézi erővel ráemelték a sütőedényre és rövid ideig még így melegítették. 13 óra 45 perckor az edényre szerelt csörlőberendezéssel megemelték, majd az olajba süllyesztették a sütőlapot, rajta a tésztával. 13 óra 56 perckor, a tészta egyik oldalának megsütése után a csörlővel kiemelték a sütőtálcát, rajta a részben ráragadt félig sült tésztával. A lángoskészítők megállapították, hogy a magas külső hőmérséklet miatt, ami a strandon kb. 32 Celsius fok volt, a tészta helyenként ráragadt az olajozás ellenére a sütőlapra, emiatt a merítés után nem váltak le a lapról a tészta egyes részei és emiatt a folytonossága részben megszakadt. Ugyanakkor az egybefüggő, részben megsült tésztafelület vélhetően meghaladta a fennálló rekord méretét, amelyet egyébként annak idején nem fordítottak meg és így sütöttek készre. A zánkai lángoskészítők álláspontja szerint azonban szakmailag szükséges a megfelelő sütési technológia alkalmazásához a lángos megfordítása, így a kedvezőtlen tésztaállag ellenére meg kívánták fordítani a lángost. 14 órakor a kiemelt lángosra egy felső szitatálcát helyeztek, azt összekapcsolták az alsó sütőtálcával úgy, hogy közrefogják a tésztát azért, hogy a szerkezettel meg lehessen fordítani. 14 óra 03 perc és 14 óra 06 perc között került sor az első fordítási kísérletre. A szerkezet nagy tömege és a lecsurgó olaj azonban meghiúsította elsőre a kézi átfordítást. 14 óra 10 perckor, a tálcaszerkezet súlypontjának megváltoztatásával sikerült együttes kézi erővel átfordítani a szerkezetet, benne a félig sült tésztát, amely azonban a procedúra alatt a saját súlyánál fogva összecsúszott és összetöredezett. A túlzott súly kialakulásában az alacsony sütési hőmérséklet is közrejátszott, mert nem volt elegendő hőforrás a gyors sütéshez szükséges 180-190 Celsius fok tartásához. Lecsurgatás után szomorúan állapították meg a lángos készítői, hogy a megfordítás miatt – a korábbi lángos-rekordnál nagyobb méretű – lángos korrekt kisütése nem volt lehetséges és ezzel a csapat a korában kitűzött célját, a nyers lángos méretrekordjának megdöntése ellenére, nem érte el. Ez így csak egy felemás eredményre volt elég.
Ezután egy sütőszita lapot készítettek elő a mennyiségi rekord végrehajtására. Ehhez 14 órai kezdettel újabb, nagyméretű adag tésztát dagasztottak be, amelyet a kelesztését követően 14 óra 50 perckor normálméretű lángosoknak megfelelő adagokra osztottak és előkészítettek a sütésre. 14 óra 55 perckor az edény melletti asztalon az egyszerre történő sütésre előkészített lángosokat megszámolták majd 15 óra 20 perckor a sütőcsapat valamennyi jelenlévő tagjának közreműködésével megkezdték a lángosok behelyezését az edénybe, a sütőszita fölötti olajtérbe. 15 óra 27 perckor egyszerre volt a sütőedényben a 115 lángos, amelyet egyenként megforgattak és megsülésük után 15 óra 33 perckor kiemeltek az olajból a szita segítségével. A számlálással és a lángosok kiosztásával a rekordkísérlet befejeződött. A kettős kísérlet a készítők célkitűzését tekintve részbeni sikerrel, és egy új magyar rekorddal zárult. A lángos méretrekord tekintetében sikerrel döntötték meg a legnagyobb nyers lángos eddigi rekordját, azonban a lángost nem sikerült egyben megfordítani, a fordítás nélküli sütés pedig, bár vélhetően nagyobb felületet adott a korábbi, hasonlóan egy oldalon sütött rekordnál, nem volt szakmailag megfelelő a kísérletet végrehajtók számára. Az egyszerre egy edényben megsütött legtöbb lángos új hazai mennyiségi rekordját azonban a lángoskészítő csapat sikerrel felállította.