A zánkai Új Nemzedék Központ területén a Balaton part menti sétányán 2013. július 10-én a Prowide Rendezvényügynökség Kft. és a Kirowski Isobar Zrt. szervezésében, a BUNGE Zrt. és a sütőeszközöket készítők, valamint a tésztát készítők közreműködésével a délelőtti órákban egyrészt megkísérelték megdönteni a legnagyobb kisütött lángos fennálló méretrekordját, másrészt fel kívánták állítani az egyszerre egy edényben megsütött legtöbb lángos mennyiségi rekordját is. A Budai János vállalkozó és csapata által tervezett és készített sütőalkalmatossággal Szolárd Imre és társai által elkészített, 3 méter átmérőjű nyers lángos egyik oldalát sütötték ki, majd megpróbálták megfordítani a félig kész rekord méretű lángost. Ezután kora délután 115 darab, hagyományos méretű lángost sütöttek egyszerre az ország legnagyobb lábasába öntött több mint ezer liter Vénusz napraforgóolajban, amelyet a BUNGE Zrt. biztosított a kísérletekhez. A lángosokat a zánkai táborozó gyerekek kapták meg.

P1090240 P1090282 P1090284 P1090319 P1090375 P1090393 P1090402 P1090407

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

Az egyszerre egy edényben megsütött legtöbb lángos rekordját 115 darabbal

Hol?

Zánkán, az Új Nemzedék Központ területén, a Balaton part menti sétányon

Mikor?

2013. július 10-én 10 órától 16 óráig

Ki?

Szolárd Imre és társai, tésztakészítők, Budai János vállalkozó és csapata, segítők, a Prowide Rendezvényügynökség Kft. és a Kirowski Isobar Zrt. mint szervezők valamint a BUNGE Zrt. mint fő támogató

Részletek:

 Az előzetes terveknek megfelelően a nagyméretű sütőlábas felállítása reggel 9 órakor kezdődött, majd ezután vette kezdetét a beleöntött olaj felmelegítése és a lángos tésztájának készítése a helyszínen a jelen lévők közreműködésével. A 115 egyszerre kisütött lángossal egyrészt új mennyiségi rekordot állítottak fel, másrészt a mezőhegyesi, 2008-ban készített, közel négyzet alakú lángost szerették volna túlszárnyalni, amelyet megfordítás nélkül zsírban sütöttek ki. A zánkai kísérlet során hagyományos, közel kör alakú lángost kívántak készíteni és hagyományos módon, megfordítással kisütni. A fordítási művelethez egyénileg kivitelezett tartó és merítő, csörlős szerkezetet gyártottak le és szereltek fel az óriás lábas oldalára.

 Reggel 8 óra 40 perckor megérkezett az óriás sütőedény, amelyet a szállítóeszközről 8 óra 50 perckor pakoltak le. 9 órakor az óriás lángos készítésére gyártott rozsdamentes anyagból készült, kör alakú lapot lemérték. A lap átmérője 3 méter volt, 1 cm pontossággal. 9 óra 05 perckor kezdetét vette a sütőedény felállítása és vízszintezése. Az edényt, amely vélhetően az ország legnagyobb lábasa is egyben, 9 óra 10 perckor lemérték. Az edény külső átmérője 326 centiméter, külső magassága 53 centiméter volt. 9 óra 22 perckor a sátorponyva alatt felállított lábast körbevették hőszigetelő anyaggal, majd 9 óra 25 perckor megkezdték a sütéshez a helyszínre előkészített 1200 liter Vénusz napraforgóolaj beöntését, amelyet 10 literes műanyag flakon kiszerelésben előzetesen szállítottak a sütés helyszínére, a strand sétánya mellett felállított színpadfedő sátorponyva mellé. A tésztát készítő csapat vezetője, Szolárd Imre a 3 méter nyers átmérőjű lángos elkészítéséhez 15 kg lisztet, 3 kg főtt és megtört burgonyát, 0,75 kg élesztőt, 7 liter vizet, 0,4 kg sót és 1200 liter étolajat használt fel. Ezt követően számítással meghatározták a sütőedény űrtartalmát, amely +/- 10 liter pontossággal 4,1 köbméter volt. 9 óra 45 perckor az 1200 liter olaj betöltése befejeződött és kezdett vette a melegítés, amelyhez több PB gázégőfejes melegítőrózsát használtak fel. 10 órakor előkészítették a tésztagyúráshoz a hozzávalókat az edény mellett felállított asztalnál, a dagasztóteknőben, majd megkezdődött a lángos tésztájának összegyúrása és dagasztása. A kész, előzetesen 40 percig kelesztett tésztát a 3 méter átmérőjű fémlapon 12 óra 55 perckor kezdték kinyújtani. Ezt követően a nyers óriás lángost megmérték és leszemlézték. Megállapításra került, hogy a lángos tésztája egybefüggő, hiánytalan és teljesen fedi a 3 méter átmérőjű sütőlapot, sőt kis mértékben le is lóg róla a kelés miatt. Ezzel megdöntötték a korábbi lángos-rekord alkalmával kinyújtott legnagyobb nyers lángos tészta eddigi rekordját.

 13 óra 25 perckor a sütőolaj hőmérséklete helyenként elérte a 170 Celsius fokot, azonban a feltámadó szél miatti jelentős hőveszteség következtében hőkülönbség alakult ki az edényben, ezért 13 óra 36 perckor ellenőrzésképpen egy kisméretű tésztadarabot sütöttek ki. 13 óra 40 perckor a sütőcsapat és az edénykezelő csapat tagjai védőkesztyűt húztak és 13 óra 42 perckor a sütőlapot, rajta a tésztával, kézi erővel ráemelték a sütőedényre és rövid ideig még így melegítették. 13 óra 45 perckor az edényre szerelt csörlőberendezéssel megemelték, majd az olajba süllyesztették a sütőlapot, rajta a tésztával. 13 óra 56 perckor, a tészta egyik oldalának megsütése után a csörlővel kiemelték a sütőtálcát, rajta a részben ráragadt félig sült tésztával. A lángoskészítők megállapították, hogy a magas külső hőmérséklet miatt, ami a strandon kb. 32 Celsius fok volt, a tészta helyenként ráragadt az olajozás ellenére a sütőlapra, emiatt a merítés után nem váltak le a lapról a tészta egyes részei és emiatt a folytonossága részben megszakadt. Ugyanakkor az egybefüggő, részben megsült tésztafelület vélhetően meghaladta a fennálló rekord méretét, amelyet egyébként annak idején nem fordítottak meg és így sütöttek készre. A zánkai lángoskészítők álláspontja szerint azonban szakmailag szükséges a megfelelő sütési technológia alkalmazásához a lángos megfordítása, így a kedvezőtlen tésztaállag ellenére meg kívánták fordítani a lángost. 14 órakor a kiemelt lángosra egy felső szitatálcát helyeztek, azt összekapcsolták az alsó sütőtálcával úgy, hogy közrefogják a tésztát azért, hogy a szerkezettel meg lehessen fordítani. 14 óra 03 perc és 14 óra 06 perc között került sor az első fordítási kísérletre. A szerkezet nagy tömege és a lecsurgó olaj azonban meghiúsította elsőre a kézi átfordítást. 14 óra 10 perckor, a tálcaszerkezet súlypontjának megváltoztatásával sikerült együttes kézi erővel átfordítani a szerkezetet, benne a félig sült tésztát, amely azonban a procedúra alatt a saját súlyánál fogva összecsúszott és összetöredezett. A túlzott súly kialakulásában az alacsony sütési hőmérséklet is közrejátszott, mert nem volt elegendő hőforrás a gyors sütéshez szükséges 180-190 Celsius fok tartásához. Lecsurgatás után szomorúan állapították meg a lángos készítői, hogy a megfordítás miatt – a korábbi lángos-rekordnál nagyobb méretű – lángos korrekt kisütése nem volt lehetséges és ezzel a csapat a korában kitűzött célját, a nyers lángos méretrekordjának megdöntése ellenére, nem érte el. Ez így csak egy felemás eredményre volt elég.

 Ezután egy sütőszita lapot készítettek elő a mennyiségi rekord végrehajtására. Ehhez 14 órai kezdettel újabb, nagyméretű adag tésztát dagasztottak be, amelyet a kelesztését követően 14 óra 50 perckor normálméretű lángosoknak megfelelő adagokra osztottak és előkészítettek a sütésre. 14 óra 55 perckor az edény melletti asztalon az egyszerre történő sütésre előkészített lángosokat megszámolták majd 15 óra 20 perckor a sütőcsapat valamennyi jelenlévő tagjának közreműködésével megkezdték a lángosok behelyezését az edénybe, a sütőszita fölötti olajtérbe. 15 óra 27 perckor egyszerre volt a sütőedényben a 115 lángos, amelyet egyenként megforgattak és megsülésük után 15 óra 33 perckor kiemeltek az olajból a szita segítségével. A számlálással és a lángosok kiosztásával a rekordkísérlet befejeződött. A kettős kísérlet a készítők célkitűzését tekintve részbeni sikerrel, és egy új magyar rekorddal zárult. A lángos méretrekord tekintetében sikerrel döntötték meg a legnagyobb nyers lángos eddigi rekordját, azonban a lángost nem sikerült egyben megfordítani, a fordítás nélküli sütés pedig, bár vélhetően nagyobb felületet adott a korábbi, hasonlóan egy oldalon sütött rekordnál, nem volt szakmailag megfelelő a kísérletet végrehajtók számára. Az egyszerre egy edényben megsütött legtöbb lángos új hazai mennyiségi rekordját azonban a lángoskészítő csapat sikerrel felállította.

One Thought on “Zánka és lángos: Két kísérlet, felemás eredmény és egy új rekord

  1. Pingback: 115 lángost sütöttek egyszerre | Szeretlek Magyarország

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation