Sóly község önkormányzata 2013. július 6-án a Sólyomünnep 2013. rendezvénye keretében lemérette a legnagyobb méretű magyar fakardot. A normál méret közel tízszeresére nagyított, fából készült kard megfelelt a méretrekordok szabályainak, vagyis anyaga ugyanaz, ami a hétköznapi méretű tárgyé, azaz a kellékként használt fakardoké és persze méretarányos is: A Királyi Kard Emlékhelyet viselő dombon felállított több mint 13 méter magas fakard ugyanis István király használati kardjának stilizált másolata. A rendkívüli méretű fakard mérésére délután, azon az ünnepélyes rendezvényen került sor, ahol a helyi Református Templom nemzeti emlékhellyé nyilvánítása is történt.

P1090142 P1090148 P1090155 P1090160P1090159

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legnagyobb fakard méretrekordja 16,3 méter

Hol?

Sólyon, a “Királyi Kard Emlékhely” nevű dombon

Mikor?

2013. július 6-án délután

Ki?

Sóly község önkormányzata, lakói és Bikádi László polgármester

Részletek:

A közel 13 méteres fakard 1998 óta mutat az ég felé Sóly község határában, Szent István és az ellene lázadó Koppány csatájának ezeréves évfordulójára emlékezve. Néhány történetíró szerint Szent István a falu határában győzte le a lázadó Koppányt. A kard Szent István prágai Szent Vid Székesegyházban őrzött kardjának stilizált mása. A kard – valószínűleg a világ legnagyobb fakardja – kedvelt kirándulóhely, ahonnan páratlan kilátás nyílik a falura és a környék lankáira. A település ezeréves múltját idézi az évente megrendezésre kerülő történelmi fesztivál is, mely az említett csatának állít emléket. A faluban található az ország legrégebbi falusi temploma is.

A fakardot Pintér László fafaragó egy 150 éves, a Zirci Erdészetből származó egyetlen tölgyfa törzséből faragta 1998-ban. Az ország és egyben valószínűleg a világ legnagyobb fakardjának mérésében közreműködők 15 óra 10 perckor gyülekeztek a Királyi Kard Emlékhelyen (8193 Sóly, 036/9 hrsz.), az óriás fakard tövében. 15 óra 12 perckor megérkezett Bikádi László polgármester, aki a mérésben közreműködött. 15 óra 13 perckor polgármester úr felvette a védőhámot, majd egy mérőszalaggal a kezében az emelőkosárral a magasba emelkedett. A fakard tetejével egy magasságban az emelőkosárból kihajolva a mérőszalag 0 pontját a kard legfelső pontjához illesztette, ezzel egy időben a kard tövében kifeszítették a mérőszalagot és egy tanú jelenlétében a kard mellé kisimított szalagon leolvasták a kard teljes, talaj feletti hosszát, amely a mérés körülményeiből adódó hibahatáron belül 0,1 méter pontossággal 13,5 méter hosszt adott. A helyiek elmondták, hogy a kard 2,8 méter mélyen van a talajba süllyesztve, így megállapítható volt, hogy a talaj felett 13,5 méterrel kiálló fakard vélhetően 16,3 méter teljes hosszúságú. A hiteles mérésben részt vett személyek megállapították, hogy a legnagyobb, hagyományoknak megfelelő faragással ellátott, méretarányosan felnagyított fakard magyar rekordját 16,3 méter hosszal Sóly település állította fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation