Kaliba Viktor, a nyírbátori Bátori Sárkány Úszóegyesület titkára, sporttársaival együtt 2013. december 20-án 12 órai kezdettel ismét bemutatta az immár nyírbátori hagyománynak tekinthető 24 órán túli, leghosszabb úszás foglalkozást, melynek keretében a városi Sárkány Wellness- és Gyógyfürdő 25 méteres fedett medencéjének 5 sávjában mindig voltak úszók, akik a folyamatos úszást biztosították az 1470 perc alatt. A sporteseménnyel megdöntötték a 2013 októberében Dunaújvárosban felállított leghosszabb úszás foglalkozás magyarországi maratoni csoportos váltó rekordját, melynek keretében akkor 320 személy összesen 1375 km távot úszott le.

A nyírbátori úszó egyesület tagjai fél órás váltásokkal biztosították a folyamatos úszási tevékenységet a medencében a maratoni edzés-bemutató ideje alatt, épp úgy, mint pontosan egy évvel ezelőtt. A medence további sávjaiban vendégek, ismert személyek is hozzájárultak a rekordkísérlethez a leúszott métereikkel. A több mint 350 résztvevő végül 1531 km-t úszott le.

P1120196 P1120211 P1120217 P1120222

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A leghosszabb úszás foglalkozás magyarországi maratoni csoportos váltó rekordját 1471 perccel és 1531 teljesített km-rel

Hol?

Nyírbátorban, a Sárkány Wellness- és Gyógyfürdő 25 méteres fedett medencéjében

Mikor?

2013. december 20-án 12 órától december 21-én 12 óra 30 percig

Ki?

Kaliba Viktor, a nyírbátori Bátori Sárkány Úszóegyesület tagjai és a városi úszás-rendezvényben közreműködő vendégek

Részletek:

Az úszóbemutatóra bárki bejöhetett és csatlakozhatott a sportolókhoz, a bemutató során a legtöbb leúszott méter egyetlen rendezvény keretében, azaz a 24 és fél óra alatt egy medencében, mint közösségi teljesítmény elérése is cél volt. A szervezők legalább 300 személy közreműködésével legalább 1500 km teljesítményt vártak. A kísérletet megelőzően Kaliba Viktor elmondta, hogy már éjfélre szeretnék elérni az 1000 km-es közös összteljesítményt.

Baracsi Lajosné, a Bátori Sárkány Úszó Egyesület elnöke december 20-án valamivel dél előtt köszöntötte a rekordkísérlet résztvevőit, majd Kapás Boglárka és Kis Gergő 11 óra 56 perckor bemutató úszást tartottak, eközben a számlálók elhelyezkedtek az 5 úszópályás medence egyik végénél, az ott felállított emelvényen a számlálószékeken. Az egyes résztvevők egyéni hossz-eredményeit a 10 számláló párosával, (pályánként két személy) kísérte figyelemmel, így került nyilvántartásra az, hogy ki hányszor úszott végig a 25 méteres medencén a kísérlet során.

A megnyitót követően Kaliba Viktor sípjelére 12 óra 02 perckor megkezdték az első fél órára beosztott gyerekek az úszást. A helyszíni digitális időszámlálót a szervezők akkor indították el, amikor az első gyermek a rajtkőről a vízbe ugrott. A rekordkísérlet a maratoni váltó csapatrekordok szabályai szerint zajlott, vagyis a folyamatos úszás bemutatásához nem tartozott szünet, a részvevők egymást váltva tartották fenn a tevékenységet.

22 óra 35 perckor az eseményen részt vevők számára az uszoda külső parkolójában tűzijáték-bemutatót is tartottak. A röviddel éjfél után megtartott részeredmény-összesítés szerint a leúszott összhossz már ekkor meghaladta az 1000 km-t. Az esemény jelentős számú résztvevővel, a fürdő szokásos hétvégi látogatószámával megegyező forgalom mellett folytatódott tovább éjjel még 1 óra után is.

Az esemény zárásaként december 21-én 12 óra 03 perckor váltotta egymást a medencében a két utolsó gyermekcsoport. Ekkor a 24 órára, azaz 1440 percre vonatkozó, összes leúszott távolságot összesítették. A csatolt összesítő excel-táblázat szerint az eddig elért teljesítmény 1488 km volt. A kísérlet december 21-én 12 óra 33 perckor rendben véget ért, ekkor hagyta el a medencét az utolsó úszó. Az összesített eredményeket Kaliba Viktor jelentette be, amelyet követően átadták a részt vevő gyerekeknek az eseményre készített tortát. A torta kiosztásakor Balla Jánosné, Nyírbátor város polgármestere mondott köszönő szavakat. Ezzel az 1471 percig tartó folyamatos úszás bemutatóval a Bátori Sárkány Úszó Egyesület tagjai, a kezdeményezéshez csatlakozott személyek, a nyírbátori Sárkány Wellness- és Gyógyfürdő és a város lakói ismét megdöntötték a leghosszabb úszás foglalkozás magyarországi maratoni csoportos váltó rekordját, melynek keretében az 1471 perc alatt több mint 350 személy összesen 1531 km távot úszott le. Egy résztvevő átlagosan közel 4400 métert, azaz 176 medencehosszt teljesített.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation