Szalontai Károly, a dunaújvárosi Ússz, Hogy Utolérjenek! Közhasznú Egyesület tagja, sporttársaival együtt 2013. október 26-án 12 órai kezdettel bemutatta a leghosszabb úszás foglalkozást, melynek keretében a dunaújvárosi Fabó Éva Sportuszoda fedett 50 méteres medencéjében több mint 24 óráig tartó úszóversenyt rendeztek 16 csapat részvételével. Ezzel az immár 7. alkalommal, évente megrendezett úszógálával megdöntötték a 2012 decemberében Nyírbátorban felállított leghosszabb úszás foglalkozás magyarországi maratoni csoportos váltó rekordját, ahol 1441 perc alatt 215 személy összesen 677,2 km távot úszott le. A 13 perccel hosszabb új rekord ennél jóval több résztvevőt és leúszott hosszt hozott magával.

P1110188 P1110202 P1110248 P1110251

 

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A leghosszabb úszás foglalkozás magyarországi maratoni csoportos váltó rekordját 1454 perccel

Hol?

Dunaújvárosban, a Fabó Éva Sportuszoda fedett 50 méteres medencéjében

Mikor?

2013. október 26-án és 27-én

Ki?

Szalontai Károly szervezésében a dunaújvárosi Ússz, Hogy Utolérjenek! Közhasznú Egyesület tagjai

Részletek:

 Az idei évben hetedik alkalommal került kiírásra a Dunaújvárosi 24 órás Úszógála. A rendezvény az egészséges életmódra való buzdításra, az úszó-, búvárúszó és a vízilabda sport népszerűsítésére, valamint két dunaújvárosi intézmény karitatív támogatására került meghirdetésre, először 2007-ben. Idén október 25-én a most már szintén hagyományokkal rendelkező Minigálával indult a rendezvény 6-14 éves korú gyerekek részére, amely 4 óra időtartamú volt. Másnap, október 26-án déli 12 órától 27-én 11 óra 15 percig tartott a több mint 24 órás verseny, ahol középiskolai csapatok, valamint országunk több mint 30 településéről összeállt együttesek alkották a mezőnyt. A rendezvény barátságos tömegsport rendezvény, melynek során a csapatok tagjai több mint 24 órán keresztül úsztak úszásnem kikötése nélkül úgy, hogy csapatonként 1 főnek mindig a medencében kellett tartózkodnia. Egy csapat legalább 16, legfeljebb 20 főből állt. A bemutató során a legtöbb leúszott méter egy medencében, mint közösségi teljesítmény elérése is cél volt.

 A rekordkísérletben részvevők és az úszás megkezdésében közreműködő csapattagok, jellemzően gyerekek október 26-án 11 órától gyülekeztek az uszoda lelátóin. 11 óra 35 perckor, a részt vevő csapatok felvonulása után Szalontai Károly, a dunaújvárosi Ússz, Hogy Utolérjenek! Közhasznú Egyesület képviselője köszöntötte a rekordkísérlet résztvevőit, majd Sztankovics László, Dunaújváros Önkormányzat sportbizottságának elnöke rövid köszöntőt mondott. 11 óra 45 perckor a számlálók elhelyezkedtek a 8 úszópályás medence egyik végénél, az ott felállított figyelési székeknél. Az egyes résztvevők egyéni hossz-eredményeit a számlálók pályánként kísérték figyelemmel, így került nyilvántartásra az, hogy ki hányszor úszott végig az 50 méteres medencén a kísérlet során.

 A csapatok tagjai egymást a saját menetrendjük szerint váltva biztosították a folyamatos úszási tevékenységet a medencében a maratoni gála ideje alatt. A pihenő, éppen nem úszó versenyzők számára az uszoda területén különböző programok álltak rendelkezésre.

 A rekordkísérletet az első hosszakat úszó 16 beosztott gyermek a jelenlévők órái és a kivetített időmérő szerint 12 óra 00 perckor, László Dezső főbíró jelére kezdték meg. A rekordkísérlet a maratoni váltó csapatrekordok szabályai szerint zajlott, amikor a folyamatos úszás bemutatásához nem tartozott szünet, a részvevők egymást váltva tartották fenn a tevékenységet.

 A kísérlet az éjszakai órákban is minden esetben több résztvevővel zajlott. Az uszoda óráit nem állították át a téli időszámításnak megfelelően október 27-én éjjel 3 órakor 2 órára. A kísérlet október 27-én 11 óra 14 perckor rendben véget ért, az 1454 perc elteltével ekkor hagyta el a medencét az utolsó úszó, ezzel a Szalontai Károly által szervezett dunaújvárosi Ússz, Hogy Utolérjenek! Közhasznú Egyesület tagjai, a kezdeményezéshez csatlakozott, a versenyen részt vett csapatok tagjai sikerrel döntötték meg a leghosszabb úszás foglalkozás magyarországi maratoni csoportos váltó rekordját, melynek keretében az 1454 perc alatt 320 személy összesen 27500 hosszt, azaz 1375 km távot úszott le.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation