Nagykanizsán 2018. április 6-án, pénteken Vörös András vezetésével a helyi Thúry Vitézlő Oskola szervezésében a „Thúry Portya” részeként műanyag szablya-modell alkalmazásával imitált csatára került sor. Az esemény célja a Thúry György nevéhez és a Kanizsai várhoz kötődő korszak megelevenítése volt. Ezért imitált szablya csatára hívták a helyi iskolák tanulóit, az akcióval a legtöbb személy részvételével lefolytatott polifoam szablyacsata rekordját állították fel.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legnagyobb létszámú polifoam szablyacsata tömegszerűségi rekordját legfeljebb 450 fő részvételével.

Hol?

A nagykanizsai főterén található Zenepavilon előtti területen

Mikor?

2018. április 6-án

Ki?

Vörös András vezetésével a helyi Thúry Vitézlő Oskola és több kanizsai iskola tanulói

Részletek:

Nagykanizsán a nagy Thúry György végvári vitéz, várkapitány tiszteletére már nyolc éve szervezik a Thúry Portyát. Az eseményt szervező Thúry Vitézlő Oskola 561 darab, polifoam anyagból készített szablya-modellt készített elő, amelyeket a helyszínen osztottak ki a kísérletben részt vevő, a csatát imitáló iskolás diákok között. A kísérlet előtt a szablyákat bemutatták, a sorszámozott szablyákat megszámolták, és közvetlenül a csata előtt kiosztották a diákoknak. A „csata” a felújított Erzsébet téren zajlott, az 5-10 perces rekord kísérleten közel 600 diák vett részt.

A 12 órakor megrendezésre került csatát közvetlenül megelőzően eligazították a diákokat, akik egyesével egy-egy szablyát vettek magukhoz, majd elhelyezkedtek a Zenepavilon előtti díszkövezett területen, ahol a játék zajlott. A területet a szervezők felügyelték, a csata 5 percét a helyszínre telepített mobil hangosító berendezésen keresztül egy 5 perc hosszúságú népzenei szám bejátszásával mérték. A játék Vörös András köszöntőjével indult, a diákok a szablyával történő tiszteletadás után gyakorolták a harcmozdulatokat.

A szablyák kiosztása 12 óra 02 perckor befejeződött. 12 óra 04 perckor Vörös András köszöntötte a diákokat, ismertette a játékot, majd a korábban már gyakorolt tiszteletadás mozdulatainak elismétlését követően 12 óra 06 perckor jelt adott a csatára, a játék megkezdésére. A játékra a diákok a Zenepavilon körüli, díszkövezett teljes területet kihasználták, a több mint öt percig tartó esemény során a területet senki sem hagyta el, ugyanakkor jelentősebb létszámban voltak olyan, jellemzően idősebb diákok, akik bár rendelkeztek szablyával, de mégsem vettek részt a játékban. A passzív jelenlévők több mint száz fős összlétszámú, szablyával rendelkező, részben ülő csoportjait le kellett vonni a teljes aktív létszámból, ezért a játékban folyamatosan mintegy 440-450 fő vett részt. 12 óra 18 perckor, a szablyák leadásával a játék rendben befejeződött. A kísérlet zárását követően a szervezők megállapították, hogy ki nem osztott szablya nem maradt, valamennyi, azaz 561 darab valóban kiosztásra került. Így +/- 50 fő pontossággal megállapítható volt a számlálási adatok alapján, hogy a közös polifoam szablyacsatában egyszerre legalább 400-450 fő közötti létszámú diákság vett részt, ezzel a szervező Thúry György Hagyományőrző Kulturális és Sportegyesület – Thúry Vitézlő Oskola, Vörös András vezetésével, valamint a játékban részt vett kb. 440-450 személy sikerrel állította fel a legnagyobb létszámú polifoam szablyacsata tömegszerűségi rekordját.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation