Salgótarján város Somoskő településrészén 2018. május 5-én a Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány a város civil szervezeteinek támogatásával, a helyi Arany János úti iskola közreműködésével, a Somoskői várnál az ún. Európa nap rendezvény keretében, az EFOP 1.8.5 „Menő menzák az iskolában” című programján belül valósította meg azt a rekordkísérletet, melynek során megdöntötték a leghosszabb, egymásba összetekert palacsintákból álló, megtöltött palacsinta-kígyó hazai méretrekordját.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A leghosszabb, egymásba összetekert palacsintákból álló, megtöltött palacsinta-kígyó rekordját 235 méterrel

Hol?

a Somoskői várnál

Mikor?

2018. május 5-én az ún. Európa nap rendezvény keretében

Ki?

A Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány, Salgótarján civil szervezeteinek támogatásával, a helyi Arany János úti iskola közreműködésével

Részletek:

A Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány koordinátora, mint fő szervező vezetésével a helyszínen frissen kisütött palacsintákat részben egymást átlapolva egy zárt téglalap alakú, 11,15×2,2 méter külső méretű asztalsoron, amely 12 darab szabványos sörasztalból állt 2×5+1+1 elrendezésben, több menetben tekerték fel, a palacsintákba a helyszínen készített egészséges töltelék került, az egymásba fűzött palacsinták egy egybefüggő, 253 méter hosszúságú palacsintakígyót adtak végeredményként.

A palacsinták sütéshez a tésztát a helyszínen keverték be és frissen sütötték ki, folyamatosan kihordva a felállított asztal sorhoz. A sütés valamivel 9 óra előtt indult, a palacsinták átlagos átmérője 26-28 cm volt, hasonlóan a korábbi rekordhoz. A sütéshez a helyszínen előkészítették a lisztet, a tejet, a tojást, és több karton ásványvizet. A töltött palacsinták epres-vaníliás, barackos-chiamag-pudingos, csokis ganázsos, kakaós-barnacukros és gyümölcslekváros töltelékűek voltak. A sütésben 5 csapat versenyzett egymással, a kisült palacsintákat 11 óra 55 perckor kezdték az asztalhoz vinni és ott a töltés és tekerés művelete 12 óra 10 perckor kezdődött meg. A palacsinták átlagosan 7 cm átfedéssel kerültek összetekerésre.

13 óra 50 perckor a rekordkísérlet szervezői és vezető végrehajtói késznek jelentették a palacsinta-kígyót. A kész mű 9 teljes és egy majdnem teljes 10. menetben került összeállításra a majdnem 24 méter középhosszúságú asztalon, így a hosszát már ekkor rekordméretűre, közel 230 méterre lehetett becsülni. 13 óra 55 perckor a készítők jelenlétében, Kökény András közreműködésével megmérték a palacsinta-kígyót, a 235 méteres középérték eredményre jutottak a mérés résztvevői.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation