Sajátos, állattartással kapcsolatos rekord született szó szerint Debrecen mellett. Túri Ferenc gazda „Coca” nevű anyakocája 23 malacot hozott a világra 2023. április 27-én délután. Valamennyi malac életben maradt, erre a rendkívüli szaporulatra még nem volt példa korábban.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

Az egyetlen alomként, egy ellési időszak alatt a legtöbb, élve született, életképes malacot világra hozó házisertés rekordját 23 darab malaccal

Hol?

Debrecen mellett

Mikor?

2023. április 27-én délután

Ki?

Túri Ferenc állattartó és „Coca” nevű anyakocája

Részletek:

Túri Ferenc állattartó Coca nevű, egyedüliként és kedvtelésből tartott F1-es anyakoca házisertése 23 életképes és élve maradt kismalacot hozott a világra. ez az alommennyiség világrekord, mert az interneten fellelhető adatok szerint a legtöbb utóddal rendelkező sertés eddig 21 malacnak adott életet. Az ellésről készült közel 3 órás IP kamerafelvétel bemutatásával és a malacok, valamint az anyakoca szemléjével Túri Ferenc bizonyítani tudta a rekord megtörténtét.

Molnár Tibor, inszeminátor rendszeresen végez megtermékenyítést a megyében sertéseken, ennek a rekorder alomnak a megtermékenyítése a koca harmadik megtermékenyítése volt. Az első fialás 15 malacot, a második 17 malacot adott, amely előre jelezte a koca későbbi szaporaságát. A nagy alomszámnál, 15 malac felett jellemzően nem mind élő utód születik, illetve nem mind marad a születés után életben. Gyakran az anyakoca tapossa meg az utódok egy részét. A megtermékenyítés 2023. január 2-án egy Pietrin kan 313-as jelű anyagával történt. Szabályos, 115 napos vemhesség után jött a világra a 23 darab, élve maradt malac. Az ellés és az élve maradás ekkora számban valóban még nem fordult elő bárhol máshol hazánkban. Az állat tartási körülményeit és a gazda gondosságát dicséri a rendkívüli alom. A koca F1 jelzése azt jelenti, hogy két fajta első keresztezésű hibridje, és a nagy alomszám ezen a hibrid genetikán is múlt. A „Coca” névre hallgató anyakoca Bodáról származik, két éves korára közel 200 kg testtömeget ért el. Hobbyállatként tartják, a levágása nem jöhet szóba. A korábbi nagyszámú alomja miatt erre az alkalomra különösen odafigyeltek, ezért bekamerázták az ólat, amikor egy héttel korábban úgy tűnt, bármikor megindulhat az ellés. A fialás 27-én 13 óra 45 perckor indult, Túri Ferenc 14 óra után valamivel érkezett a helyszínre és a videofelvételen jól látható módon ekkor 5 malacot tett az infralámpa alá. A felvételeken ezután egyértelműen leszámolhatók a megszületett malacok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation