Majoros Árpád, a rekord mennyiségű, rendkívüli kialakítású, könyvszerű, összetett képzőművészeti alkotás létrehozója az elmúlt évtizedekben egy sajátos irodalmi műfajt teremtett meg, amelynek lényege, hogy a saját gondolatait, amelyek az életről, bizonyos helyzetekről, esetleg magáról a filozófiáról szólnak, rövid, néhány szavas, vagy néhány mondatos formában, tömören, művészetileg előadható módon megfogalmazva juttatja el a hallgatósághoz, az olvasókhoz.. az első ilyen gyűjteményét önálló mű formájában „Morzsányi gondolatok“ címmel 2006-ban vetette szerzői művédelem alá. A mű 100 gondolat megfogalmazását tartalmazta. Az ezt követő két további alkotásával, „Szikrák” címmel 2007-ben és „Apró kavicsok“ címmel 2008-ban együttesen 300 ilyen rövid, tömör, filozofikus gondolatot rögzítő írásmű, szellemi alkotás jött létre. Ezt követően elhatározta, hogy a gondolataiból egy adott számú műalkotást, más művészeti ágak bevonásával, korlátozott példányszámban, összesen 12 darabban, elkészít az utókornak. Majoros Árpád gondolatszobrász a 12 -es sorszámú példányát az Országos Széchenyi Könyvtárnak ajándékba adta Nemzete számára, az utókornak.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legnagyobb darabszámú, merített papírt alkalmazó, egyedi gondolatokat laponként összegyűjtő, kerámia borítójú könyvszerű komplex műalkotást a legnagyobb példányszámban, 12 darabbal

Hol?

Várpalotán

Mikor?

2018-ban és 2019-ben

Ki?

Majoros Árpád, művésznéven Gondolatszobrász

Részletek:

Majoros Árpád 2018-ban kereste fel Nyers Csaba ötvös mestert, Kodolányi Borbála keramikus művészt, Solymos Ferenc bőrdíszművest, Vincze László merített papír készítő mestert, Ripli József esztergályos mestert, Gerlóczi Gábor képkeretező mestert, Rieger Tibor doboz készítő mestert, hogy együtt készítsék el a sajtos műalkotás sorozatot. A munkálatok több mint egy évig tartottak. Összesen 12 darab, sorszámozott példány készült belőle. Egyedisége abban rejlik, hogy a könyvszerű alkotásban felfűzött rendszerben egymásra vannak rakva azok a merített papírok, amelyeken az alkotó Majoros Árpád egy-egy filozofikus gondolata, valamint a Magyar Szentkorona képe, a szerző fényképe, az ujjlenyomata és belekarcolva a monogramja látható. A sajátos, könyvszerű műalkotás-sorozat kerámiából készített borítóin, az egyedi alkotások mindegyikén más-más gondolat van az életfa gyökere alatt felírva. A gondolatokat tartalmazó merített papírok sorának végén a könyvet egy menetes, veretes, ötvösunka gomb zárja le. Az ugyancsak egyedi bársony dobozba csomagolt kerámia borítójú, egyedi lapú könyvszerű alkotás darabonkénti tömege közel 7 kilogramm.

Majoros Árpád a 12-es sorszámú könyvet a magyar nemzetnek ajándékba adományozta az Országos Széchényi Könyvtárba, ahol azt Antalffy Péter igazgató vette át. Az Országos Széchényi Könyvtár Elismerő Oklevéllel dokumentálta a sajátos könyvalkotás átvételét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation