Jóna Gitta 11 éves miskolci diáklány sikerrel mutatta be a legkisebb, kézzel hajtogatott origami madár, a japán daru elkészítését. A csak kézzel hajtogatott, kevesebb, mint 8 mm-es szárnyfesztávú japán darut kamerák előtt kevesebb mint 4 perc alatt készítette el egy 7×7 mm-es papírdarabból.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A szabad kézzel, eszköz nélkül meghajtogatott legkisebb papírdaru rekordját 5,0×7,6 mm-es mérettel

Hol?

Az oktOpus Multimédia Intézet stúdiójában Budapesten

Mikor?

  1. június 8-án

Ki?

Jóna Gitta 11 éves diáklány

Részletek:

A darumadár (japánul: curu (鶴)) japán fajtája, a mandzsu daru (japánul: tancsóuzuru (丹頂)) a nemzet szimbólumává is vált. Régen rengeteg művészeti ágazatban megjelent, mára azonban leginkább csak a papírhajtogatás művészetében, az origamiban. Japánban mindenki tud darut hajtogatni és hajtogat is. A daruhoz társított jelentés pedig legtöbbször a szerencse, jó áldás, és még sok minden más, de mindenképpen valami olyan dolog, amely valaminek a beteljesülését fejezi ki. A darumadarakhoz kötődő japán szokás a szenbazuru. Ilyenkor az emberek egy hosszú zsinórra pontosan 1000 hajtogatott papírdarut fűznek fel (mert a hagyomány szerint a darumadár 1000 évig él) és ezt annyiszor ismétlik meg, ameddig csak bírják. A hagyomány szerint ez szerencsét és jó áldást hoz. Elvileg az év bármelyik napján lehet ezt csinálni, de mára kialakultak bizonyos napok, amelyekhez ez egyértelműen mint szokás társult. Az egyik ilyen a szilveszter. Még január elseje előtt elkezdenek darumadarakat hajtogatni, hogy az ünnepre kész legyen. Ha kész az 1000 daru, akkor szerencsés lesz a következő év. Igen ám, de a hajtogatást könnyen megunja az ember és elkezd vágyakozni más dolgok után. Így alakult ki, hogy a darumadárhoz kötik a vágyak beteljesülését, ugyanakkor ez egy kiváló fajtája a meditációnak és az sem utolsó szempont, hogy az ember ez által türelmet tanulhat el. A szenbazuru-t nem csak szilveszter előtt szokás követni, hanem a házasság előtt is, hogy békés és boldog házasélete legyen az ifjú párnak. Így a daruhoz köthetőek a különböző családi értékek is, továbbá jelent még becsületet, hűséget és békét is.

Jóna Gitta először egy kb. 20 cm szárnyfesztávú darut hajtogatott, bemutatva a rekordkísérlet tárgyát képező alkotás hétköznapi méretű változatát, majd videoriportot készítettek Gittával, aki elmondta, hogy mint általános iskolai tanuló már óvodás kora óta foglalkozik origamival. Egy évvel ezelőtt kezdett el minél kisebb formákat, többek között japán darut hajtogatni szabad kézzel és ebben a 7-8 mm szárnyméretig jutott el. Asztal és más segédeszköz nélkül hajtogatja meg a 7×7 mm-es papírdarabból szabad kézzel a darut, mindössze néhány perc alatt. A gyakorláshoz előre 7×7 mm-es négyzethálóval kinyomtatott lapot használ fel, amelyet 7×7-es kis négyzetekre vág fel a hajtogatás megkezdéséhez. 18 óra 15 perckor, folyamatos videofelvétel mellett alig több mint 3 perc alatt csak kézzel, bármilyen segédeszköz használatát mellőzve meghajtogatott egy igen kicsiny darut, amelynek mérete az utólagos mérés szerint legfeljebb 5,6 mm-es volt. Az alkotást a jelen lévők nagyítóval megszemlélték és úgy állapították meg, hogy a daru szárnya nem pontosan került kialakításra. Ezt a megállapítást a képfelvételek utólagos ellenőrzése is alátámasztotta. Ekkor Jóna Gitta, a rekordkísérlet bemutatója úgy döntött, hogy újabb darut hajtogat, ezért 18 óra 30 perc és 18 óra 34 perc között ismét hajtogatott egy darut, az előzővel megegyező körülmények között. Az alkotást tolómérővel többször lemérték, a leolvasás és a mérőeszköz pontatlansága miatt az eredmény +/- 0,2 mm pontosságú. A méret 5,0 mm hosszra és 7,6 mm szárnyfesztávra adódott.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation