Kelemen György pusztaföldvári lakos egy sajátos műalkotással állított fel rekordot. Egy egyetlen bronztömbből esztergált, öt darab, egymásba ágyazott, egyre kisebb méretű kockából álló alkotást mutatott be, amelyet ő maga készített, amikor katona volt.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

Az egyetlen anyag tömbből készített legtöbb egymásba esztergált, egymástól független mozgó, de a nyílásokon ki nem eső kocka sorozat darabszám rekordját 5 darabbal

Hol?

Budapesten, a Magyar Néphadsereg egyik lakatosműhelyében

Mikor?

1988-ban

Ki?

Kelemen György

Részletek:

Kelemen György amikor az esztergálást tanulta a mesterétől, akkor a mester egy kockába beleesztergált másik kockával hívta fel a figyelmét erre a lehetőségre. Ő pedig sok gyakorlás után, tudomása szerint egyedülállóként az országban öt kockát esztergált bele egymásba úgy, hogy a kockák teljesen függetlenül mozognak egymásban, de a kör alakú nyílásokon nem esnek ki. Bronzból, egyedileg gyártott vékony esztergakésekkel készítette el a művet úgy, hogy először a legkülső kockát, aztán a legbelső kockát, majd belülről kifelé haladva, 5×24 művelettel alakította ki a többit. A munka során 20 kés eltört, mert nagyon kicsi fémdarabot kellett esztergálnia.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation