Máthé István budapesti nyugdíjas több mint 700 darab, a XX. századi magyar vállalatok által kiadott, elsősorban ajándék vagy emléktárgy célú fém plakettből álló kollekciót gyűjtött össze, amely a legnagyobb ilyen jellegű, katalogizált és az interneten a saját weboldalán fényképpel is dokumentált gyűjtemény Magyarországon.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legnagyobb darabszámú emlékplakettből álló magángyűjtemény hazai mennyiségi rekordját legalább 725 darabbal

Hol?

A budapesti XI. kerületi otthonában

Mikor?

2019. március 29-én

Ki?

Máthé István magángyűjtő

Részletek:

Máthé István közel 30 éve gyűjti a különböző tárgyakat, gyűjtőmunkája során szerezte be belföldön a rekord tárgyát képező tematikus gyűjteményének darabjait. A hazai vállalatok által kiadott emlékplakettek a XX. századból származnak, a cégek között azonban vannak régebbi származásúak által kiadott plakettek is. A gyűjtemény ezáltal a hazai XX. századi ipar- és szolgáltatás-történet egy sajátos szegmense, emléke.

A gyűjteménye darabjai két, fiókos kartotékasztalban kerültek elhelyezésre, a tárolásukra szolgáló 16+4 fiókban betűrend szerint kerültek elhelyezésre a weboldalra felvitt, dokumentált plakettek. A gyűjtemény két aloldalon, fa alapú plakettek és fém plakettek főcím alatt a http://vallalkozasok-emlektargyak.hu/faalapu%20plakettek.html és http://vallalkozasok-emlektargyak.hu/femalapu%20plakettek.html webcímen kerültek bemutatásra.

Minden plakett egy példányban került tárolásra a betűrendes fiókokban, duplikátum nincs közöttük. Máthé István minden plakettről fényképet készített, a .jpg formátumú digitális képek fájljának metaadataiba rögzítette a plakett megnevezését, az évfordulót, amelyre készült, a méreteit, a tömegét, és az esetlegesen megtalálható mesterjelet.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation