A győri egyetemisták sikerre vitték elhatározásukat és visszavették Zsombó községtől a 24 órás palacsintasütés rekordjának dicsőségét. A számlálás szerint 21556 palacsintát sütöttek 2013. április 18-án 12 óra 08 perc és 19-én 12 óra 08 perc között a Széchenyi Egyetem Bridge Hallgatói Klubjának teraszán.
Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?
A 24 órás csoportos palacsintasütés mennyiségi rekordját
Hol?
Győrött, a Széchenyi István Egyetem „Bridge” Hallgatói és Oktatói Klubjában a Mosoni Duna parti teraszon
Mikor?
2013. április 18-án 12 óra 08 perctől 19-én 12 óra 08 percig
Ki?
A győri Széchenyi István Egyetem Petz Lajos Egészségügyi és Szociális Intézetének Hallgatói Önkormányzata, Talabér Alexandra szervezésében, az egyetemisták közreműködésével
Részletek:
A Győri Egyetemi Napok keretében ismét megdöntötték a csoportos palacsinta-sütés magyarországi rekordját. A rekord alapvető célja a minél több, de legalább 20 ezer palacsinta megsütése 24 óra alatt, megdöntve ezzel a fennálló hazai rekordot, amelyet 2012. június 23-án és 24-én Zsombó Nagyközség Önkormányzata és a helyi civil szervezetek közreműködésével a helyi falunapon állított fel 18154 megsütött palacsintával.
A rekord felállítására 32 sütőhelyen készült a palacsinta, a megsült palacsintákat tűzhelyenként összegyűjtötték, egy külön felállított asztalon egyenkénti számolás után kakaóval, vaníliapudinggal és lekvárral töltötték meg és értékesítették 150 forintos egységáron. A palacsintákból bárki vásárolhatott, a sütés helyszínére bárki bejöhetett, a kísérlet nyílt és nyilvános volt.
A sütést 4 órás váltásokba szerveződve hajtották végre. A kész palacsinták számolására a megtöltésük előtt került sor. A palacsinták közül több ezer darabot jótékonysági célokra ajánlottak fel a szervezők. A palacsinta nyers tésztáját a helyszínen, a kísérletnek otthont adó Bridge Hallgatói és Oktatói Klub teraszán keverték be folyamatosan a hallgatók, az alapanyagot a felhasználás időpontjáig az étterem hűtőkamrájában tárolják. Az értékesítést és a szükséges engedélyek biztosítását az Uniklub Kft. (9026 Győr, Egyetem tér 1.) vállalta.
12 óra 04 perckor rövid köszöntővel Talabér Alexandra megnyitotta az eseményt, majd 12 óra 08 perckor megkezdődött a sütés, amelyhez alapanyagként 475 liter tejet, 400 kg lisztet, 1920 darab tojást, 57 liter olajat, valamint palackozott ásványvizet szereztek be a támogatóktól. A kísérlet során az elkészült palacsinták átlagos átmérőjét 14 és 23 cm közöttire lehetett becsülni. 19-én reggel 7 órára már 17980 palacsinta volt készen.
Ezzel párhuzamosan 19-én 9 órakor megkezdték az előkészületeket a legmagasabb palacsinta-torony rekordjának felállítására. Ebből a célból a helyszínre szállítottak egy állványos tartószerkezetet. Az erre a célra gyártott, négyágú fémtalppal rendelkező, zongoraszékhez hasonló állványzat palacsintát tartó alaplemeze egy 40 cm átmérőjű, 2 cm vastag kör alakú falemez volt, az állvány függőleges tengelyébe egy 8 mm átmérőjű koracél tüskét erősítettek, és erre tűzték fel a tornyot alkotó palacsintákat. 9 óra 16 perckor, a torony 92 cm-es magasságánál azonban az alul lévő palacsinták által alkotott réteg a terheléstől kivetült az excentricitás és a palacsinták szabálytalan alakja és eltérő mérete miatt.
19-én 12 óra 08 perckor, pontosan 24 óra sütési idő után a rekordkísérlet rendben befejeződött. Ez alatt az idő alatt Mészey Lilla, Nagy Lea és Dudás Kinga számlálásai szerint 21556 darab palacsinta készült el. A kísérlet a szabadtéri teraszon, kedvező időjárási körülmények között folyt, a külső hőmérséklet 11 és 23 Celsius fok között alakult, ellentétben a korábbi rekordkísérletükkel. Ezzel a 21 és fél ezer darabos teljesítménnyel a kísérletet szervező Széchenyi István Egyetem Petz Lajos Egészségügyi és Szociális Intézetének hallgatói ismét megdöntötték a 24 óra alatt csoportosan kisütött legtöbb palacsinta magyarországi rekordját.