A gyönyörű, már-már kora nyarat idéző tavaszi időjárás sokakat csalt ki 2013. április 20-án, szombaton délelőtt a Városligetbe, talán ennek is köszönhető, hogy jóval több mint félezer résztvevővel sikerült megdönteni a tömeges virágültetés magyar rekordját. A Főkert Zrt. majdnem 21 ezer, többféle színű árvácskát szállított a helyszínre, a felvonulási téri óra emlékmű mögötti füves területhez, ahol a kb. 800 méternyi új virágágyást előkészítették a vállalkozó szellemű pestiek számára. A valamivel több mint 700 résztvevő déli 12 óráig bezárólag együtt dolgozva 10880 tövet ültetett el.

P1070588P1070592P1070605P1070607P1070609P1070610

 

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A tömeges virágültetés tömegszerűségi és mennyiségi rekordját

Hol?

A budapesti Városligetnek az óra emlékmű mögötti 800 négyzetméteres, virágágyásra kijelölt közterületén (1140 Budapest, 56-osok tere)

Mikor?

2013. április 20-án 10 óra 50 perctől 12 óráig

Ki?

A FŐKERT Nonprofit Zrt. az A-Z PRodukció Kft. szervezésében, 710 virágültető közreműködésével

Részletek:

Április 20-án délelőtt a budapesti Városligetben, a környezetvédelemhez kapcsolódó egész napos rendezvénysorozat részeként mintegy 800 négyzetméteren közel 20 ezer tő árvácskát ültettek el egy tömeges parkosítási akció keretében, melyre legalább ezer önkéntes résztvevőt vártak. Ezzel a tömeges virágültetéssel megdöntötték a 2008-ban felállított hazai rekordot, amelyen akkor 440 tő virágot 380 fő ültetett el közösen.

A rekordkísérletet az előre felásott, színes zászlókkal megjelölt virágágyásoknál hajtották végre, amelyen belül az előzetesen regisztrált résztvevők elültették a virágokat. Bárki bármikor bekapcsolódhatott az esemény ideje alatt, szombaton a közös virágültetésbe, az akció nyilvános volt. A regisztráció során a helyszínen jelentkezők a nevük és aláírásuk ellenében karszalagot kaptak, majd a rendezvénysátor melletti területen, ahová előzetesen lerakodták a különböző színű árvácskákat, egyenként áthaladva, a karszalagjuk bemutatása mellett megkapták az elültetendő 2-4 tő virágot. Ezután az egyenkénti számlálás céljára létesített kilépési ponton elhagyták a virágok számára szalagkordonnal körbekerített raktárterületet és a megkapott színű virágok szerinti zászlóval megjelölt területen elültették az árvácskát. Aki végzett az ültetéssel, visszajöhetett további tövekért és folytathatta a munkát.

9 óra 40 a kikészített virágtöveket tartalmazó ládákat egyenként megszámolták és összesen 519 ládát találtak a helyszínen. Ez 20760 tőnek felel meg. 10 óra 05 perckor a sátor mellett felállított színpadnál Dr. Illés Zoltán államtitkár rövid megnyitó beszédet mondott, majd 10 óra 17 perckor Dr. György István tartott beszédet, ezt követően Szabó József, a Főkert Zrt. igazgatója konferálta fel a rekordkísérletet, majd 10 óra 50 perckor kezdetét vette a tömeges virágültetés. Az ültetéshez mindenki feliratkozott a szervezők által felvett, a nevet és az aláírást tartalmazó regisztrációs ívre, ezt követően karszalagot, fehér cérnakesztyűt kaptak, majd a sátor mellett belépve az elkordonozott területre, átvették a palántákat, jellemzően 4 darabot fejenként, a terület másik oldalán kiléptek a kordonból, ahol Boncz András, a Főkert Zrt. munkatársa eligazította a virágot ültetőket a színek szerinti, zászlóval megjelölt ágyáshoz. Az első palánták átvételét követő számolás és a virágok elültetése után a részt vevők többsége további fordulókat tett a kiadási terület és az ágyások között és többször is ültettek virágpalántát. Az előzetesen megszámlált 20760 tő különböző színű árvácska virágpalántából 12 óráig bezárólag 10880 tövet ültettek közösen el.

A kísérlet 70 perce alatt az egyenkénti számolás +/- 10 fős hibahatárral 710 főben állapította meg az együttes virágültetésben részt vettek számát, ezzela FŐKERT Nonprofit Zrt. az eseményt szervező A-Z PRodukció Kft.-vel és a több mint 700 résztvevővel közösen megdöntötte a legtöbb résztvevővel megrendezett, legtöbb virágtövet – közel 11 ezer tövet – egy helyre elültető tömeges virágültetés magyar rekordját.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation