A nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár és a Váci Mihály Kulturális Központ szervezésében 2013. április 11-én kora délután a Bujtosi Szabadidő Csarnokban összesen 1990 gyermek és felnőtt jelenlévő, többségében nyíregyházi diák szavalta el együtt Váci Mihály: Én szőke városom című versét, több mint duplájára emelve ezzel a résztvevők létszámát a korábbi versmondási tömegrekord 760 fős létszámához képest.

P1070386P1070393P1070395P1070403P1070404P1070405

 

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A tömeges versmondás korábbi hazai rekordját

Hol?

Nyíregyházán, a városi Bujtosi Szabadidő Csarnokban

Mikor?

2013. április 11-én 13 óra 37 és 13 óra 42 között

Ki?

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár és a Váci Mihály Kulturális Központ szervezésében 1990 helyi diák és felnőtt résztvevő

Részletek:

Nyíregyházán 2013. április 11-én, a Költészet Napja alkalmából a 13 órára szervezett rendezvényen majdnem kétezer iskolás tanuló és kísérőik szavalták el egyszerre, közösen Váci Mihály: Én szőke városom című versét. A kísérlethez szükséges öt perc közös versmondás miatt kétszer szavalta el a Bujtosi Szabadidő Csarnok közönsége a verset. Ezzel a kulturális akcióval a Költészet Napjára kívánták felhívni a figyelmet, ezzel a nyíregyháziak megdöntötték a Miskolci Városi Könyvtár szervezésében a lillafüredi Palotaszálló függőkertjében 2010. áprilisában verset mondó gyerekek és felnőttek rekordját.

Csütörtökön délelőtt a Bujtosi Szabadidő Csarnokba várták számos iskola és egyéb helyi szervezet csapatait. 11 órától folyamatosan érkeztek a versmondók, akiket a csarnokban öt regisztrációs ponton keresztül, számlálás után bocsátottak be a nézőtérre, ahol a szervezők és segítőik egy előre elkészített elhelyezkedési terv segítségével rendezték őket szektorokba. A csarnok küzdőterén a nyugdíjasok, egyénileg érkezők és a fogyatékkal élők foglaltak helyet. A közel 5 perces közös versmondásra valamennyi résztvevőnek kiosztották az elmondandó verset tartalmazó lapot. A verset a küzdőtéren felállított ideiglenes színpadon Petneházy Attila színművész, önkormányzati képviselő olvasta hangosan, amelyhez a jelen lévők csatlakoztak. A csarnok rövidebbik oldalára számítógépről is kivetítették a vers szövegét.

Podlovics Lajos műsorvezető 11 óra 50 perckor megnyitotta az eseményt, a versmondást megelőzően több szereplő is fellépett az eseményen, 13 óra 25 percig bezárólag. Ez idő alatt kerültek megszámolásra a szektorokban az üresen maradt székek, illetve a küzdőtéren megjelentek. 13 óra 30 perckor felkonferálták a versmondást, az előolvasásra a színpadra lépett Petneházy Attila színművész, aki a vers címével közös előolvasási hangpróbát tartott, majd 13 óra 37 perckor megkezdődött a közös versmondás, amelynek során a megjelentek kivétel nélkül folyamatosan mondták a verset. Az akció 13 óra 42 perckor rendben véget ért. A helyszíni összesítés szerint a 96 darab jelenléti íven összesen 1964 fő résztvevő szerepelt, míg a versmondás alatt történt egyenkénti számolás során +/- 10 fős hibahatárral 1990 főt számoltak meg. Ezzel jelentős mértékben túlszárnyalták a lillafüredi versmondók fennálló rekordját, hiszen Nyíregyházán a csarnokban legalább 1990 fő mondott együtt verset folyamatosan több mint 4 percig.

A nyíregyházi utazásunkra a Magyar Rekord Egyesület fő támogatója, a Nissan Sales CEE Kft. jóvoltából rendelkezésre bocsátott Nissan Micra Elle 1.2 Aut. 2013 modellváltozatú autóval került sor, amelyet ezúton is köszönünk. Az autóról bővebben írunk majd a Facebook oldalunkon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation