A 2018-as nagykállói citerás találkozó keretei között Rózsa Zoltán népzenetanár szervezésében megdöntötték a tömeges citerázás rekordját, amelyet 2004-ben Sándorfalván állítottak fel. 161 citerás egyszerre adta elő 2018. május 19-én 14 órakor a nagykállói Téka táborban Harangodon a Kállai Kettős dallamait nagybőgő kísérettel, népi énekesekkel és táncosok részvételével. Ezen dallamokat Kodály Zoltán gyűjtötte Nagykállóban.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

161 résztvevővel a legtöbb citerás egyszerre muzsikálásának tömegszerűségi rekordját

Hol?

Nagykálló-Harangodon

Mikor?

2018. május 19-én

Ki?

Rózsa Zoltán népzenetanár és a meghívott 161 citerás

Részletek:

Az ország számos pontjáról jelentkeztek művészeti csoportok, valamint Erdélyből, a Vajdaságból és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből is. A résztvevők önkéntesen feliratkoztak a rekordkísérlet helyszínén az információs épületben. A kísérlet teljes időtartamát folyamatosan videofelvételen rögzítették a tánccsűrben megjelent tévés forgatócsoportok segítségével.

A rekordkísérletben közreműködő citerások számára a szervezők a csűrben félkör alakban, 4 sorban sörasztalokat helyeztek el, amelyek mögött 4-5 fő tudott kényelmes játszani a hangszerén. 11 óra 35 perckor Rózsa Zoltán főpróbára hívta a résztvevőket és eligazítást tartott. A próba során 11 óra 40 perckor a lassú csárdás részt próbálták el, majd 11 óra 45 perckor a belépést gyakorolták. 11 óra 45 perc és 11 óra 54 perc között többször eljátszották a darab egyes részeit, ekkor 154 citerás játszott együtt, már ekkor megdöntve ezzel a Sándorfalván korábban felállított 126 fős rekordot. Ezután teljes főpróbát tartottak Rózsa Zoltán vezényletével, a bőgősökkel és a több mint 40 fős énekkarral együtt előadták a Kállai kettőst.

12 óra 10 perckor, a próbát követően a csűrben a sörpadokon elhelyezett citerák darabszámának összesítésére került sor, Ekkor összesen 157 darab volt előkészítve. 12 óra 30 perckor a szervezők az információs épületben összesítették a helyszínen feliratkozott jelen lévő citerások listáját, amely viszont 169 jelentkezőt tartalmazott.

13 óra 02 perckor a tánccsűrben rövid bevezető beszédek keretében Juhász Zoltán, Nagykálló polgármestere szavaival nyitották meg az eseményt, majd a polgármesteri köszöntőt követően 13 óra 05 perc és 13 óra 09 perc között, Harsányi Gézáné helytörténet-kutató előadása alatt egyenként megszámolásra kerültek a zenészek, akik az előadásra készen álltak a hangszereik mögött. Ekkor összesen 162 hangszer volt előkészítve. A köszöntőt követően 13 óra 21 perckor Rózsa Zoltán beintésével kezdetét vette a rekordkísérlet, a Kállai Kettős dallamára Balogh Tamás és Bugya Zsófia néptáncosok bemutatták a táncot. 13 óra 26 perckor a 161 citerás, két bőgős, két néptáncos és a 44 fős kórus részvételével 5 perc alatt együtt előadott Kállai kettős bemutatása a közönség ovációja közepette véget ért, a kísérlet rendben befejeződött. Megállapítható volt, hogy az egyenkénti többszöri számlálás szerint egyszázhatvanegy citerás résztvevő működött közre a rekord felállításában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation