Rimóczi László a Magyar Grillázs Szövetség elnöke, cukrászmester és Vanya Gábor csokoládékészítő mester, rekordkísérletezők, a Starlight Rendezvény és Marketing Kft. által szervezett pécsi Csokoládé Fesztiválra Rimóczi László lajosmizsei grillázskészítő műhelyében előzetesen előkészítették és a fesztivál helyszínén összeállították, majd bevonták csokoládéval a legnagyobb méretű, grillázsból álló épület-makettet. 2017. február 16-án este elhelyezték a részben kész alkotást az Árkád Pécs földszinti központi vendégterében. Az alkotás alapját ekkor kb. 0,5 cm vastagságban vonta be csokoládéval Vanya Gábor, majd másnap, pénteken reggel a pécsi székesegyházat ábrázoló épület-makett tetejébe a tornyok 2. és 3. szintjét építették rá. Ezt követően péntek délelőtt Vanya Gábor több rétegben olvasztott csokoládéval fújta be az alkotást, majd másnap a szervezők a bevásárlóközpontban bemutatták a közönségnek a legnagyobb, grillázsból készült ehető épület makettet, megdöntve ezzel a Kaposvárott 2015-ben felállított hazai rekordot. A hatalmas, ehető csemege egy kb. 300 kg grillázs és 110 kg csokoládé össztömegű kompozíció lett.

20170215_130935 20170217_070323 20170217_135659 20170219_175943

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legnagyobb, grillázsból készült ehető épületmakett rekordját 410 kg tömeggel, 3,3 négyzetméter alapterülettel és 6 köbméter térfogattal

Hol?

Az Árkád Pécs Bevásárlóközpontban

Mikor?

A pécsi Csokoládé Fesztiválon 2017. február 19-én

Ki?

Rimóczi László és Vanya Gábor

Részletek:

Az épület makettnél, a korábbiakhoz hasonlóan itt is néhány hungarocell lapból álló vázszerkezet képezte a teherviselő elemek egy részét. A rekord adatait a legnagyobb geometriai kiterjedésének méretei adták meg. A léptékhelyes épület-makettet előzőleg készítették el Rimóczi László műhelyében, a grillázsnak mindenben megfelelő alapanyagokból és technológiával, így jelenleg ez a legnagyobb, élethűen megformázott, és ehető édességből készült épület-makett Magyarországon.

Rimóczi László a hét elején a lajosmizsei műhelyében három munkatársával 3 munkanap alatt készítette el 300 kg grillázs alapanyagból a pécsi székesegyház ehető makettjét. A makett középső részének tartóeleme hungarocell, azonban az épület falai részben önhordó grillázslapokból készültek. A makettet 80%-os készültségben hozták el csütörtökön Pécsre. A négy templomtorony 2. és 3. szintjét a helyszínen helyezték rá pénteken reggel. Vanya Gábor az alap bevonásához mintegy 25 kg csokoládét használt fel, majd további mintegy 80-90 kg-ot az épület csokoládéval történő bevonásához. A folyékony csokoládénak a felületre történő felhordására egy egyénileg átalakított Wagner márkájú, „Wall Perfect turbo” típusú vakolatszóró berendezést használt fel. Legalább 10 rétegben vitte fel a rétegenkénti 0,2 mm vastagságban a csokoládét. A teljes maketthez 4 és fél zsáknyi alapanyagot használt fel, egy zsák 25 kg csokoládét tartalmazott és megmaradt egy kb. 5 kg mennyiség az egyik zsák alján. Ez mindösszesen mintegy 110 kg csokoládét jelentett.

A rendezvény közönsége előtt 14 óra 30 perckor az alkotás külső, legnagyobb geometriai kiterjedéseit lemérték. A makett legnagyobb szélessége 2,45 méter, hossza 1,33 méter, az alkotás legnagyobb magassága 186 centiméter volt. A kész mű legkisebb befoglaló téglatest-mérete tehát 2,45×1,33×1,86 méter, +/- 2 centiméter pontossággal. A közelítőleg téglalap alakú makett össztömege 410 kg +/- 10 kg pontossággal, a számított tényleges alapterülete mintegy 3,3 négyzetméter, az össztérfogata pedig 6 köbméter. A mérést követően a jelen lévők megállapították, hogy az épület formája, a pécsi székesegyház a laikus számára is felismerhető a grillázs-csokoládé alkotásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation