Gál János és a Tündérrózsa Hajókikötő szervezésében 2013. június 30-án Sarudon ismét megrendezésre került a leghosszabb Tisza-tavi hajó karaván rekordkísérlete. Ezen alkalommal a 2011. augusztusában ugyancsak általuk felállított létszám-rekordot döntötték meg. A korábbi rekordjukhoz hasonlóan most is a sarudi kikötő előtti szabad vízfelületen kerítettek sort a leghosszabb, gépes és evezős hajókból álló karaván felvonulására, amelyen 58 hajó vett részt egymáshoz kötve és mintegy 300 métert együtt haladva.

DSCF1885 DSCF1887 DSCF1891

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A leghosszabb hajókaraván rekordja 58 hajó és csónak összekötve

Hol?

Sarudon, a Tisza-tó part menti vizein

Mikor?

2013. június 30-án 11 órától 13 óráig

Ki?

Gál János és a Tündérrózsa Hajókikötő szervezésében a helyi hajósok és csónakosok

Részletek:

 A karaván első részét a part közelében az emberi erővel hajtott vízi járművek alkották. A második részt a motoros hajók tették ki. A hajókat kötéllel biztonságosan egymáshoz kötötték és a legutolsó hajó lassan kiegyenesítette a karavánt. A leghosszabb hajókaravánnak együtt egy bizonyos távolságot is meg kellett tennie a tavon.

 A kísérletben részt vevő vízi járművek és tulajdonosaik reggel 8 és 10 óra között gyülekeztek a kikötőben és a strandon, ez után került sor a karaván kialakítására, majd a számlálásra 13 órakor.

12 óra 10 és 12 óra 30 perc között az alakuló karaván középső részét az erős szél befújta a nádasba, így azokat a karavánban tartózkodó motoros hajókkal lassan kivontatták a nyílt vízfelületre. 12 óra 56 perckor kialakult a karaván, valamennyi résztvevő vízi jármű egymáshoz kötve egyetlen vontatmányt alkotott. A karaván kialakításában összesen 130 fő vett részt. 13 óra 01 perckor a lassan haladó karavánban részt vevő hajókat megszámolták, miközben a karaván az élén haladó motoros hajó és a sor közepén lévő motoros hajók által vontatva, igen lassan haladva az öböl vízfelületén közel 300 méternyi távot tett meg. A nagyon erős szél ismét befújta a karavánt a nádasba, ahonnan részekre bontva tudták csak kivontatni az azt képező kishajókat, csónakokat. A menet során egyébként 58 hajót számoltak meg, amelyek mindegyike folyamatos mozgásban volt. A menet megállás nélkül, a kísérlet szabályainak megfelelően zárt sorban haladt folyamatosan az öbölben a kikötő felé ezen a 300 méter hosszon. Végül 13 óra 30 perckor érkeztek meg a menet résztvevői a strand stégjéhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation