Dombrád Város Önkormányzata 2013. június 28-án, a Városnap előestéjén a Tisza folyó bal parti árvízvédelmi töltésének városi szakaszán, a töltés kb. 1 km hosszú aszfaltozott koronáján ezer négyzetméternél is nagyobb aszfaltrajzot készített a helyi gyerekekkel és lakosokkal közösen, megdöntve ezzel a budapesti Vajda Péter Ének-Zenei Általános és Sportiskolában 2009-ben felállított, padlóra rajzolt gyermekrajz rekordot.

P1080996 P1090028 P1090025 P1090022

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legnagyobb felületű, padlóra készített rajz rekordját 1280 négyzetméterrel

Hol?

Dombrádon, a Tisza bal parti gátjának városi, aszfaltozott szakaszán

Mikor?

2013. június 28-án délután

Ki?

Dombrád város önkormányzata, a helyben lakó gyerekek és segítőik

Részletek:

 A rajzot a város Andrássy úti töltésoldali torkolatától jobbra és balra, az előzetesen felmért 300-300 méter hosszon az aszfalton, színes táblakrétával készítették el a kísérletben részt vevő gyerekek és felnőttek. A rajzolók regisztrációja az Andrássy út töltésoldali torkolatánál felállított sátor előtt történt, ahol megkapták a listára feliratkozó gyerekek a krétát és az ajándék tollat. A szervezők elmondása szerint a kísérletet megelőző napon Veress András Józsefné, a Városgazdálkodás koordinátora irányításával egy hosszirányú fehér vonalat festettek fel a töltéskorona mintegy 2,8 – 3 méter széles aszfaltburkolatára úgy, hogy az aszfalt szélétől a vonal belső éle átlagosan 2 méterre volt, +/- 10 centiméter pontossággal. Ezen az átlagosan 2 méter széles aszfalt területen belül készítették el a rajzaikat a résztvevők.

 A rajzfelületként szolgáló, vastag fehér felfestett vonallal és az aszfaltburkolat szélével határolt rajzfelület szélessége egységesen 2 méter volt +/- 10 centiméter pontossággal. A kísérlet kezdetére 15 órától gyülekeztek a gyerekek a gát tetején, a rekordkísérletet 16 óra 20 perckor a polgármester asszony biztató szavaira az Andrássy úti torkolat jobb oldalán kezdték meg a gyerekek., akik a felnőttek együtt, illetve egymást váltva rajzoltak a kijelölt teljes 600 méteres töltés-hosszon. A munkát az utolsó rajzolók 17 óra 30 perckor fejezték be. 18 óra 20 percig bezárólag a teljes megrajzolt hosszt leszemlézték. Megállapították, hogy helyenként nem volt rajzzal ellátva az aszfalt, helyenként pedig a vonalon kívül is látható volt alkotás. A 600 méter hosszú és 2 méter széles jelölt zóna által alkotott 1200 négyzetméter felületet ezért a területbecslés módszerével korrigálták és megállapították, hogy a bal oldalon mintegy 40 méter hosszon mintegy 76 négyzetméternyi, a jobb oldalon 7 négyzetméternyi rajz található a megjelölt területen túl. Ezen felül az üresen hagyott felületek és a túlrajzol felületek +/- 10 négyzetméteres pontossággal összesen mintegy 10 négyzetméter felületben egyensúlyban vannak, így a rajzzal borított aszfaltfelület, amelynek számítási metódusa teljes mértékben megegyezett a korábbi, iskolai padlón készített rajz rekordja során alkalmazottakkal, +/- 10 négyzetméter pontossággal 1280 négyzetméterre adódott.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation