A színművész 2019. április 11-én és 12-én a Fészek Művészklubban Budapesten felállította a leghosszabb, folyamatos versmondás hazai maratoni rekordját. Az előadásra került művek magyar szerzők művei voltak, a színészi munka szakadatlan volt a színpadon. A kísérlet során 55 perc felolvasást 5 perc szünet követett. A maratoni műsor egy József Attila verssel indult és másnap, 24 óra elteltével a centenárium jegyében egy Ady verssel zárult.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A leghosszabb, folyamatos versmondás hazai maratoni rekordját 1321 perc előadási idővel, 489 verssel

Hol?

a budapesti Fészek Művészklub első emeletén

Mikor?

2019. április 10-én és 11-én

Ki?

Dr. Lutter Imre előadóművész

Részletek:

A maratoni előadás előzetesen „Ugorj be egy versre!” címmel került meghirdetésre, nyilvános és bárki számára bármikor, ingyenesen volt látogatható. Az előadásra került közel félezer vers elhangzását a figyelő tanúk az előzetesen összeállított listán, egymástól függetlenül ellenőrizték és dokumentálták. A versek óránkénti tematikus bontásban hangzottak el, az 55 perc felolvasást követő 5 perc pihenőidő alatt a közönséget vendég művészek foglalták le. Az előadás helyszínét, az emeleti előadótermet előzetesen széksorokkal rendezték be, emellett egy kis színpadon egy széket és asztalt is felállítottak Lutter Imre számára.

Április 11-én 9 óra 58 perckor Lutter Imre a terem előterében riportokat adott a kezdésre megjelent televíziós társaságoknak, eközben Ferencz József műsorvezető a teremben köszöntötte a megjelenteket, elmondta a kísérlet tervezett menetét, majd 10 óra 04 perckor József Attila: 32 éves lettem én című versének előadásával Lutter Imre megkezdte a folyamatos fellépését. A versek felolvasása a kísérlet teljes időtartama alatt az előzetes tervek szerint zajlott, az 55 perc felolvasás utáni 5 perc szünetekre minden egész óra és óra 5 perc között került sor, ismert hazai személyiségek színpadra lépésével. A kísérlet április 12-én 10 óra 04 perckor Ady Endre: Áldásadás a vonaton című versének elmondása után rendben véget ért a jelen lévő közel 50 fős közönség tapsa közepette. A 1321 perces előadás alatt nem ismételt művet Lutter Imre, mindvégig művészileg értékelhető teljesítményt nyújtott, a rendelkezésére álló pihenőidőt a szabályok szerint használta fel. Az „Ugorj be egy versre!” című program során csak magyar szerzők művei hangzottak el, szám szerint 489, valamennyi darab pontosan egyszer.

Dr. Lutter Imre színművész teljesítményének lényege, hogy magyar szerzők irodalmi műveinek egyéni, színpadi jellegű előadása során, ismétlődés nélkül került közönség előtt felolvasásra megszakítás nélkül 1321 percen át (a kötelező szünetek idejét nem számolva), művészi előadásmód keretében a 489 vers és próza.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation