Szabó Sándor balotaszállási festő-dekoratőr az elmúlt négy évtized alatt közel 120 balotaszállási személy portréját készítette el, javarészt festményként, illetve grafika formájában. Ezt a sajátos települési portré képsorozatot a festő 75. születésnapja alkalmából Pinczés Blanka Julianna intézményvezető szervezésében 2019. május 1-jén 9 óra 30 perckor megnyitott tárlaton – melyen Szabó Sándor festményei és grafikái kerülnek kiállításra – mutatta be a művész a nyilvánosságnak a Balotaszállási Községi Könyvtár és Közösségi Színtér nagytermében.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A 11 képpel a festőművész az egy személy által, saját kezűleg megfestett, egy település lakóiról készült portré mennyiségi rekordját, a Balotaszállási Községi Könyvtár és Közösségi Színtér pedig az egy tulajdonban lévő legnagyobb, helyi lakosokat ábrázoló portrégyűjtemény magyarországi rekordját

Hol?

A Balotaszállási Községi Könyvtár és Közösségi Színtér nagytermében

Mikor?

2019. május 1-jén

Ki?

Szabó Sándor balotaszállási festő-dekoratőr és a Balotaszállási Községi Könyvtár és Közösségi Színtér

Részletek:

A képek közül azokból, amelyek a Balotaszállási Községi Könyvtár és Közösségi Színtér, ezáltal a község tulajdonában vannak, állandó kiállítás nyílt. Ezen a közel hetven portrén kívül a megnyitón és a születésnapi tárlaton további 40, magánkézben lévő kép is bemutatásra került. A képek kizárólag helyi embereket ábrázolnak, valamennyi kép jobb alsó sarkán, a kereten szerepel a képen látható helyi polgár neve. A sorozat összeállítása során baltaszállásinak tekintették azokat, akik itt születtek, éltek vagy élnek, a községben dolgoztak huzamosabb ideig, és akiket a község maga is helyinek tekint. A község lakosainak száma közel ezerhatszáz fő, így jellemzően személyesen ismerik egymást a helyiek, így a gyűjtemény speciális tulajdonságával kapcsolatos kétely felmerülése esetén a helyi lakosok egymást a vitatott képeken egyértelműen be tudták azonosítani.

9 óra 05 perckor Túri Sándor tanú segítségével történő egyenkénti számlálásra került sor. A képek a nagyterem falai mentén, a drapériák elé függesztve 9 csoportban kerültek kiállításra, továbbá a terem hátsó falán és 3 álló tablón, a színpad előtt. A tablókon 2+2+3 kép, a hátsó falon 32 kép, a drapériák előtt 8, 4, 2, 4, 8, 6, 21, 10 és 9 kép, összesen 111 kép volt található, ezek közül a hátsó kiállítási részben 23 grafika volt, a többi festmény. A szemle és a számlálás 9 óra 15 perckor véget ért, a kiállított képek száma 111 darab volt, amelyen legalább 100 különböző helyi lakos arcképe volt látható. Dr. Körmendy László művész a megnyitóm elmondta, hogy a képek a művésztársának több évtizedes munkáját jelentik, de jelentősebb darabszámban az utóbbi öt évben készültek a portrék, amelyek közül közel 70-et a művész a településnek ajándékozott. Ezzel egy sajátos helytörténeti emléket is állítottak a község lakóinak. Nincs senkinek tudomása arról, hogy az európai művészvilágban bárki is hasonló alkotás-sorozattal rendelkezne.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation