Az Aranyponty Halászati Zrt. szervezésében 2017. szeptember 2-án, szombaton Sáregres-Rétimajorban a cég központi telephelyén rendezték meg a Mezőföldi Ízek Fesztiválját. Az esemény keretében elkészítették az ország leghosszabb, halhús felhasználásával készített kolbászát, több mint 75 méter hosszban. Mivel a megszokott kolbászhoz képest itt a sertéshús helyett halat használnak, így a készítés folyamata némiképp eltért a megszokott kolbásztöltéstől. Ez volt az első alkalom idehaza, hogy ezzel a szokatlan halhús készítménnyel felhívták a figyelmet a halfogyasztás jelentőségére.

IMG_6187 IMG_6214 IMG_6218 IMG_6248 IMG_6297 IMG_6303 IMG_6402

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A leghosszabb halkolbász méretrekordját 75,8 méterrel

Hol?

Az Aranyponty Halászati Zrt. rétimajori központi telephelyén

Mikor?

A Mezőföldi Ízek Fesztiválján 2017. szeptember 2-án

Ki?

A Halkolbász Lovagrend tagjai, az Aranyponty Halászati Zrt. szervezésében

Részletek:

A Halkolbász Lovagrend 2008 óta készít halkolbászt. A Lovagrend valójában egy amatőr csapat, szomszédsági baráti társaságból nőtte ki magát, a tagjai hobbiból csinálják a halkolbásztöltést. Jártak külföldön, látványtöltésekkel, bemutatókkal, színpadi show-val népszerűsítik a halételeket. A halkolbászukban nincs hozzáadott zsír, színezék, vagy nem természetes anyag, a felhasznált fokhagyma, paprika bio minősítésű. A rekord hosszúságú halkolbászt mintegy 60 kg filézett halhúsból, busából, pontyból és afrikai harcsából készítették el, piros paprikával, köménymaggal, fokhagymával, szerecsendióval fűszerezték, az alapanyaghoz 40 százalékban a kicsit zsírosabb busát használták fel.

A rekordkísérlet céljára a helyszínen előzetesen felállítottak egy hosszú, L alakú munkaasztalt, amely 7 darab sörpadból állt össze, textilabrosszal és nylon abrosszal higiénikusan letakarva. A 13 óra utánra tervezett kezdésű kolbásztöltéshez 3 darab, szabványos élelmiszeripari húsos ládában egyenlően elosztották a halhúst a Lovagrend tagjai, akik egyformán fűszerezték és kézzel dolgozták össze a darált halhúst a fűszerekkel, amelynek összes tömege a helyszíni mérlegelés szerint 61,7 kg volt. A lovagrend tagjai 13 óra 25 perckor megkezdték a munkaasztalnál a kolbásztöltés előkészítését, 13 óra 28 perckor felhúzták az első, leghosszabb kolbászbelet a töltőprés csövére és 13 óra 37 perckor elkezdődött a kolbásztöltés. A közös munka folyamán a töltő személy mellé beálló segítők tartották a kolbászt az asztal felett. 13 óra 52 perckor az első, kb. 18 méteres bél betöltésre került, a következő bél felhúzása után a töltés 13 óra 55 pereckor folytatódott, ennek eredményeként 14 óra 30 perckor az egybefüggően megtöltött halkolbász elérte az 50 méteres hosszt. 14 óra 50 percig bezárólag a teljes bekevert mennyiséget betöltötték a rendelkezésre álló bélmennyiségbe. Az elkészült kolbász 10 teljes hosszban és egy töredék menetben terült el a munkaasztalon, ahol a kolbászt a jelen lévők segítségével 14 óra 55 perckor lemérték. Egy menet hossza 7 méter 5,5 centiméterre adódott +/- 0,5 cm pontossággal, a töredék menet hossza pedig 5 méter 25 centiméter volt. A teljes hossz így 75,8 méterre adódott a számítás szerint.

A kísérlet 15 órakor a rekord bejelentésével rendben véget ért, ezzel a 75,8 méteres  teljesítménnyel, 61,7 kg alapanyagból a Halkolbász Lovagrend tagjai, az Aranyponty Halászati Zrt. szervezésében sikerrel állította fel a leghosszabb, halból készült kolbász magyarországi méretrekordját.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation