A leghosszabb, piskótaszeletekből töltelékkel a helyszínen összeállított sütemény hazai méretrekordját döntötte meg a Nagycsaládosok Mezőberényi Egyesülete a 25. Országos Vadásznapon Mezőberényben. Az egyesület a város életében aktív szerepet tölt be és ezt mutatta a vadásznapra készült, 70 méter hosszú, őzgerincben sült sütemény rekord is. Szombaton délután a helyszínen történő elkészítés után a rendezvény díszvendégei vágták fel a süteményt.

20170826_082222 20170826_082245 20170826_083748 20170826_090418 20170826_090816 20170826_101334 20170826_113630 20170826_124922 20170826_125005

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A leghosszabb, piskótaszeletekből töltelékkel a helyszínen összeállított sütemény hazai méretrekordját 70 méterrel

Hol?

a mezőberényi Városi Ligetben

Mikor?

2017. augusztus 26-án a 25. Országos Vadásznapon

Ki?

a Nagycsaládosok Mezőberényi Egyesülete

Részletek:

A süteményt alkotó, kb. másfél centiméteres piskótaszeleteket előre kisütve hozták a helyszínre, ahol lekvárral dolgozták össze szerves egésszé. A piskótát őzgerinc sütőformában az egyesület és más helyi civil szervezetek tagjai előző nap otthonaikban sütötték meg, a sütéshez 30 vagy 33 cm hosszú sütőformát használtak. Egy-egy adag piskótához a következő alapanyagokat használták fel: 4 darab tojás, 0,3 kg liszt, 0,25 kg porcukor, 1 csomag sütőpor, 1,5 dl tej, 1,5 dl langyos víz, a sötét piskótához 2 kanál kakaópor. A helyszíni szeletelést követő összeállításhoz a nyári meleg és a higiéniás követelmények okán a klasszikus recept szerinti puding helyett lekvárral ragasztották összefüggő alkotássá a méterest. A szeletekből történő összeállítás után olvasztott csokoládéval vonták be és fondant figurákkal díszítették az alkotást. A díszítéshez az egyesület két tagja, Kornyis Béláné és Farkas Istvánné közel ezer darab nyúl és növény figurát készített el az előző napon.

A rekordkísérlet résztvevői a helyszínen 8 órai kezdettel előkészítették a piskótát. Három, több fős csapatba szerveződve felszeletelték a 30-33 cm-es, őzgerinc formájú piskótákat, a szeletek oldalait lekvárral kenték meg és kb. 20 cm hosszú, összeállított szakaszokat készítettek elő. A lekvárral történő összeragasztás során egymás mellé felváltva világos és sötét piskótaszeleteket helyeztek. A sütemény összeállítása során a csapatok által előre összetapasztott 20 cm körüli szakaszok elkészítésében közel 50 fő működött közre. 8 óra 25 perckor megkezdték a szeletek összeállítását a helyszínen korábban felállított, leterített sörasztalokból kialakított, kettős „L” alakú asztalon. 8 óra 35 perckor a helyszínen található, felszeletelésre váró piskóták közül véletlenszerűen kiválasztottak egy világos és egy sötét (kakaós) piskótát és azokat egyenként, a rendezvény helyszínére kitelepült, engedéllyel rendelkező édességárus hitelesített elektronikus mérlegét alkalmazva lemérték. A mérés eredménye 334 és 370 gramm volt. 9 óra 10 perckor megkezdték a bevonatként szolgáló csokoládé olvasztását, majd műanyag flakonba töltve megkezdődött az asztalra kirakott, összetapasztott süteményszakasz bevonása csokoládéval és annak dekorálása. A szeletek legkisebb vastagsága 10 mm, a legnagyobb 22 mm volt, így az átlagos vastagság értéke 16 mm-re adódott. A szeletek szélessége 85 és 110 mm között változott, a sütemény hossza 70,0 méter volt, +/- 1 méter pontossággal, és a számítás szerint legalább négyezer szeletből állt össze, legalább 110 kg becsült össztömeggel. Az egybefüggő süteményt dr. Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes, Habsburg György főherceg és Siklósi István polgármester 12 óra 50 perckor felvágta, megkóstolta és ezt követően megkezdődött a szeletek kiosztása. A rendezvény látogatói 13 óra 10 perckor megkóstolták a süteményt és azt ízletesnek, a helyben ismert métereshez hasonlónak találták.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation