A Győrvári Böllérversenyen 2020. február 8-án a Győrvári Léhűtők Csapata, a jánosházai Millennium Polgári Egyesület tagjaival és a Babati és Társa Kft. kollégáival kiegészülve a győrvári faluházzal szembeni szabad területen a verseny délelőttje folyamán sikerrel döntötték meg a leghosszabb kolbász magyarországi rekordját. A kolbászhoz az alapanyagot a rendezvényt megelőző napon készítették elő a körmendi Babati és Társa Kft. húsüzemében, a befűszerezett darált húst a kísérlet reggelén szállították a helyszínre. A szombaton reggel kezdődött fesztiválon a délelőtti órákban került sor a több mint 3000 méter hosszú kolbász megtöltésére hasonló technológiával, mint amit a korábbi rekordkísérletek során is alkalmaztak.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A leghosszabb, egybefüggően megtöltött kolbász hazai rekordját 3490 méterrel.

Hol?

A győrvári rendezvénytéren, a faluházzal szembeni szabad területen

Mikor?

2020. február 8-án

Ki?

a Győrvári Léhűtők Csapata, a jánosházai Millennium Polgári Egyesület tagjaival és a Babati és Társa Kft. kollégáival kiegészülve

Részletek:

A kísérlet céljára E2 jelű élelmiszeripari műanyag ládában, 4 teli és egy félig rakott raklappal 3000 kg sertés apróhúst készítettek elő 2020. február 8-án hajnalban a körmendi Babati és Társa Kft húsüzemében az ipari húsdarálónál. A raklapokon 36 láda fért el, egy láda közel 25 kg húst tartalmazott. A húshoz ipari sütőkolbász fűszerkeveréket és sót kevertek, összesen mintegy 3,1 t össztömeggel. A ledarált és fűszerezett húspépet ún. pasztáskocsiban szállították a helyszínre, a gépi mozgatás biztosítására. Egy pasztáskocsiban – rozsdamentes csillében – mintegy 205 kg alapanyag fért el. A keverést és a darálást reggel 3 órakor kezdték meg. A kolbász töltésére a sátor végébe telepítették a Babati és Társa Kft. német gyártmányú ipari kolbásztöltő gépét, amely a pasztáskocsi gépi emelésével adagolja a garatba a kolbászpépet. A rekord döntési kísérlet fő támogatója az Agrár Marketing Centrum volt.

A töltőgép mellett 5 sorban 10+10 műanyag asztal, továbbá 8+7+7 fa asztal került felállításra. Az asztallapokat 5 óra 30 perckor étolajjal kenték be. A kolbászhoz a ledarált hús alapanyagot 5 óra 40 perckor a Babati és Társa Kft. hűtős gépkocsija szállította a helyszínre, az első 7 pasztáskocsit 5 óra 50 perckor rakodták le. Ezután Szakács Zoltán eligazítást tartott a töltésben közreműködő, közel 20 fős csapatának, amelynek tagjai a Győrvári Léhűtők Csapatának tagjaiból, a jánosházai Millennium Polgári Egyesület tagjaiból és a Babati és Társa Kft munkatársaiból álltak össze. A töltőgép garatjára eközben beemelték az első pasztáskocsit és a töltő csövére felhúzták a belet. 6 óra 01 perckor V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos egy startpisztollyal megadta a jelet a töltés megkezdésére, a csapat tagjai elindították a töltőgépet. A töltőkészülékből kihaladó kolbászt a töltőcsapat tagjai közösen továbbították a beolajozott asztalsorra.

7 óra 50 perckor, az első asztalsor megteltével áttértek a kolbásszal a második sorra, ekkor az első asztalon a kolbász menetszámát Szakács Zoltán segítségével megszámolták, az összetolt asztalsor hosszát lemérték. Egy menet hossza 18,2 méter volt, 58 menet fedte az asztal olajozott fedlapját. Ekkor 1057 méternél jártak a készítők. 10 órakor elérték a 2000 métert, majd 10 óra 20 perckor a 2. asztalsor hosszát mérték le. A 14,5 méteres hosszon 52 sorban terült el a kolbász, ez további 741 métert jelentett. 11 óra 30 perckor a 3. asztalsoron a menethosszat 14,4 méternek mérték, ott 67 menetben 951 méter kolbászt fektettek ki, több rétegben egymásra rakva. 12 óra 10 perckor a 4. asztalsoron 14,5 méter hosszon 29 menetet helyeztek el, ez további 420 métert jelentett.

12 óra 30 perckor elfogyott a több körben a helyszínre szállított alapanyag, a kolbászt a csapat vezetője készre jelentette. Ekkor megmérték az 5. asztalsoron fekvő kolbász-rész méreteit, a 37 teljes és egy 2,5 méteres csonka menet 320 méter hosszat adott. Az asztalsorok adatait ezután összegezték és megállapították, hogy az asztalok közti átkötésekkel együtt a kolbász összhossza 1057+741+951+420+320+3=3492 métert adott. A számítás és mérés hibahatárát menetenként 0,1 méterre lehetett becsülni, a kolbászt összesen 249 menetben terítették ki, így a mérés hibája +/-30 méteren belül volt. A rendezvényen jelenlévők megkóstolták a rekord méretű kolbászt, amit ízletesnek és fogyaszthatónak találtak és kijelentették, hogy az mindenben megfelel a helyi sütőkolbász követelményeinek. Ezzel a 3490 méteres kolbásszal a Győrvári Léhűtők Csapata megdöntötte a leghosszabb kolbász fennálló magyarországi rekordját.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation