Szilágyi Zoltán amatőr sportoló, 2020. január 18-án félmeztelenül, azaz ruhátlan felsőtesttel, fagypont alatti hőmérséklet mellett félmaratoni távot teljesített 2×11,6 km-en a nyári kékes csúcsfutás útvonalán, a Mátrafüred Béke utca – Mátraháza – Déli sípálya – Kékestető útvonalon oda-vissza, pihenés és frissítők nélkül, a Kékestetőn az un. „Kékes követ” megérintve és azonnal visszafordulva. A 671 méter kétszeres szintkülönbséget jelentő 23,6 km-t két óra öt perc alatt futotta le.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A leghosszabb, fagypont alatti időben, félmeztelenül teljesített futás rekordját 2 óra 5 perc idővel, 23,6 km távolsággal és 671 méter kétszeres szintkülönbséggel

Hol?

A nyári Kékes csúcsfutás útvonalán, a Mátrafüred Béke utca – Mátraháza – Déli sípálya – Kékestető útvonalon oda-vissza

Mikor?

2020. január 18-án

Ki?

Szilágyi Zoltán, amatőr extrém sportoló

Részletek:

A sportoló a futása közben csak egy rövid sportnadrágot, sportszárat és futócipőt viselt. A kísérlet idején a külső hőmérséklet Mátrafüreden az accuweather.com webes adatbázis szerint -2 Celsius fok, a relatív páratartalom 92% volt, 12 km/h szélsebességgel. 9 óra 55 perckor a mátrafüredi Béke utca – 24 sz. főút kereszteződésénél lévő élelmiszerüzlet épületének középvonalával szemben a túloldali járdán Szilágyi Zoltán felkészült az indulásra, majd 9 óra 59 perckor futva megindult a főút felé. A futó előtt vészvillogóval egy személygépkocsi haladt, a futó mögött egy mentőautó haladt biztosításként. Szilágyi Zoltán a tervében kitűzött távot oda és vissza megszakítás nélkül, folyamatosan, frissítés nélkül, futva tette meg. Ezalatt 11 óra 13 és fél perckor a Kékes tetőn megérintette az ország legmagasabb pontját jelölő ún. Kékes követ, majd azonnal visszafordult Mátrafüred felé. Futása alatt az ég részben felhős, szűrt napsütéses, enyhén ködös volt, a hőmérséklet a gépkocsik hőmérői szerint -1 és -3 fok között váltakozott. Szilágyi Zoltán 12 óra 05 és fél perckor érkezett vissza a kiindulási pontra, ezzel a rekordkísérlet rendben, események nélkül sikerrel befejeződött.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation