A Fresenius Medical Care szervezésében a 2019. május 11-12. között az idén 13.-szor megrendezésre került UltraBalaton sportesemény keretében kizárólag szervátültetett és dializált (művese kezelésben részesülő) futók által alkotott váltó csapat is rajthoz állt. A 221 km-es távot a Balaton körül bőven a 32 órás szintidőn belül váltóban teljesítették dializált és transzplantált amatőr sportolók.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A leghosszabb idő alatt, dializált és szervátültetett futók által váltva bemutatott folyamatos futási sporttevékenység maratoni váltó csapatrekordját 24 óra 15 perc időtrtammal, egyben a legnagyobb létszámú, dializált és szervátültetett futók részvételével teljesített sportverseny hazai tömegszerűségi rekordját 39 fővel

Hol?

A 13. UltraBalaton sporteseményen a Balaton körül

Mikor?

2019. május 11-én és 12-én

Ki?

A szervező Fresenius Medical Care 39 tagú, „Hősök” nevű csapata, 2 dializált, 15 vese-, 2 máj- és vese-, 1 tüdő- és máj-, 2 tüdő-, 9 máj-, 6 szív- és 2 csontvelő-transzplantált sportoló, név szerint Balogh Krisztián, Bogyor Tünde, Csapó Tamás, Déri Dávid, Domonkos Ádám, Garda Péter, Gelencsér Róbert, Gila Sándor, Gyömörei Vivien, Hasznos Szabina, Horváth Szerén, Iker László, Jakab Ivett, Jakab Kinga, Jeszenkovits Judit, Juhász Zoltán, Kisbakonyi Fanni, Korcsik Levente, Koutny Judit, Kőműves Luca, Kukó Gergely, Mátyás Mária, Mezei Gergő, Molnár Ferenc, Nagy Réka, Németh Georgina, Pataki Csilla, Quittner Péter, Szabó Orsolya, Schmidt Gréta, Szabó Donát, Szauer Mária, Szendi János, Tárnoki Sára, Tárnoki Virág, Tárnoki Dóra, Tóth Irma, Weinber Zsófia és Zilaj Csaba

Részletek:

A „Hősök” nevű csapat eredetileg 42 főből állt volna, de hárman betegség miatt nem tudtak eljönni, így a 221 km-es távot 39 sportoló egymást váltva teljesítette úgy, hogy többen voltak, akik több szakaszt is lefutottak az előzetesen tervszerűen beosztott Balaton körüli távból. Az utolsó szakaszon Kisbakonyi Fanni, frissen szervátültetésen átesett sportoló, a Fresenius Medical Care nagykövete, tiszteletbeli csapatkapitány futott.

A „Hősök” csapat első futó tagja, a 13075 rajtszámát viselő Gelencsér Róbert május 11-én 7 óra 19 perckor a csapat több tagjának együttes nekifutásával elindult az első, 7 km-es etapra a rajthelyről, az UB versenyközpontjából, az Annagóra AquaPark parkolójából. Az egymást útszakaszonként váltó sportolók mellett futott Ivancsics Zsolt (becenevén Forest) ultramaraton futó, a Fresenius Medical Care futónagykövete. A verseny Keszthely felé indulva kerülte meg a tavat. A futók a kijelölt vízvételi és váltó pontokon váltották egymást, hasonlóan a többi induló csapathoz. Az előzetes időterv szerint vasárnap reggel érkezett a célba az utolsó futójuk, Kisbakonyi Fanni. A csapat 13 darab, azonos számú rajtszámot kapott, mert a többi induló csapat létszáma legfeljebb 13 fő lehetett, de nekik engedélyezett volt a 39 fős létszám is, továbbá kaptak egy azonosító chipet tartalmazó karpántot is, amelyet mindig az éppen futó sportoló viselt és azzal azonosította csapatát a verseny kijelölt ellenőrző pontjain. Ennek a chipnek segítségével a checkpointsystem.hu weboldalon folyamatosan lehetett on-line nyomon követni, hogy a csapatok tagjai éppen hol tartózkodnak, melyik regisztrációs pontot mikor hagyták el. Az előzetesen jelentkezettek közül 40-en szervátültetettek és ketten dializáltak, a legrövidebb, orvosilag számukra engedélyezett táv 0,5 km, a leghosszabb a félmaratoni 21 km egy fő számára. A futókat folyamatosan, váltva kerékpárosok kísérték, közöttük Berkes Attila, a Fresenius Medical Care ügyvezetője. A „Hősök” csapat felkészítője Csoma Ferenc és Kárai Kázmér edzők voltak, a Polar Magyarország csapat edzői.

Másnap 7 óra 35 perckor a „Hősök” csapat több tagjának kíséretében megérkezett a célpontra az utolsó szakaszt teljesítő versenyzőjük, akit az eső ellenére több mint húsz csapattagja kísért be a célba. 7 óra 52 perckor, a regisztráció befejezésével a célterület melletti fogadó sátornál csoportképet készítettek a jelenlévő futókról, akik ekkor 22 fővel voltak jelen a 39 indulóból.

Ezzel a 24 óra 15 perc alatt teljesített UltraBalaton 221 km-es távú váltó futóversenyen részt vett 39 tagú, FMC „Hősök” nevű csapat, a szervező Fresenius Medical Care, a támogató és velük együtt közel 120 km távot egyedül lefutó Ivancsics Zsolt segítségével felállította a leghosszabb idő – 24 óra 15 perc – alatt, dializált és szervátültetett futók által váltva bemutatott folyamatos futási sporttevékenység maratoni váltó csapatrekordját, egyben a legnagyobb létszámú, dializált és szervátültetett futók részvételével teljesített sportverseny hazai tömegszerűségi rekordját is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation