A Nyíregyházi Cantemus Kórus és Szabó Dénes karnagy szervezésében 2020. július 22. és augusztus 20. között internetes daléneklési rekordkísérletre került sor. A Felkelt a napunk c. dalt, az István, a király c. zenés színdarab betétdalát több mint hétezer személlyel énekeltették el úgy, hogy az egyéni éneklésekről készült kép- és hangfelvételeket (videószelfiket) a kórus honlapján keresztül feltöltötték a honlapot is működtető szerverre.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A lehető legtöbb, adott dal feléneklésének (videófelvételének) és internetes összegyűjtésének 30 napos rekordját 7336 darab sikeres feltöltéssel

Hol?

Az interneten a https://felkeltanapunk.hu webhelyen és Nyíregyházán több helyszínen.

Mikor?

2020. július 22. és augusztus 20. között

Ki?

A Nyíregyházi Cantemus Kórus, Szabó Dénes karnagy és az éneklésben részt vett több mint hétezer, különböző nemzetiségű személy

Részletek:

A kórus által kétévente megrendezésre kerülő Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál programsorozatnak a pandémiás helyzet miatt elmaradó 2020-as eseményét helyettesítő, a virtuális térben megvalósított daléneklési rekordkísérletére a felvételek okostelefon (IOS-nél saját applikáción keresztül), tablet (IOS-nél saját applikáción keresztül) és PC vagy Android (Chrome böngészővel a https://felkeltanapunk.hu webhelyen keresztül) segítségével készülhettek, az eszközök operációs rendszere szerinti alapértelmezett hang és képeszközeit (kameráját és mikrofonját) használva. A felvétel a webhely szerverén került eltárolásra a rekordkísérlet záró napját követő 30. nap éjfélig. A felvételek feltöltéséről ún. logfájl készült, amely a videó feltöltésének dátumát és a technikai platformját is tárolta.

A felkeltanapunk.hu oldalon egyetlen gombnyomással elkészíthette bárki a maga felvételét. Az érdeklődők Nyíregyházán városszerte a „Felkelt a napunk re@ord pontokon” kaphattak adott napokon segítséget a saját felvételük elkészítéséhez. A felvételekből a szervező kórus által összeállított klipet augusztus 20-án a nyíregyházi Rózsakert Szabadtéri Színpadján kivetítve nézhették meg az eredményre kíváncsiak. A bemutató nyilvános volt, a kísérletben pedig a képfelvételek beküldésével bárki részt vehetett, aki elfogadta a szervezők adatvédelmi tájékoztatóját és hozzájárult ahhoz, hogy a weblapra fellépve a mozgóképfelvételt hanggal együtt elkészítse a szerver.

Az internetes dalgyűjtés kezdetekor, 2020. július 22-én a nyíregyházi Kossuth téren felállított ideiglenes kisszínpadon a polgármesteri köszöntőt követően 12 óra 16 perckor Szabó Dénes és Dr. Kovács Ferenc polgármester kétszer is elénekelte a dalt, amely az akció weboldalán rögzítésre került.

A kísérlet során a szerveren rögzített videóklipeket rendszeresen mentették a kórus saját weboldalához tartozó Google Drive felhőtárhelyére és időszakonként ellenőrzés céljából vissza is nézték azokat. A weboldalra feljelentkezéskor a szerver a dalhoz a zenei kísérletet közvetíti és csak azt a klipet engedte menteni, ahol a zenei kíséret végig lefutott. A félbehagyott vagy félbeszakadt felvételek nem kerültek regisztrálásra. A dal egyszeri feléneklése egy gyűjteményelemnek számított, azaz a gyűjteménybe csak az a klip számított bele, amelyiken végig ment a kíséret és legalább egy ember énekelte a megadott dalt, a zenei kíséret végéig. A logfájl tárolta az IP címet is, megkönnyítve ezzel azt a szúrópróbaszerű ellenőrzést, hogy ugyanazt a klipet többször nem töltötték-e fel, illetve hogy valamennyi felvétel időben és/vagy térben különbözően készült-e el. A klip rögzítésekor az online kapcsolat és az azonnali rögzítés egyébként kizárta, hogy egy előre elkészített felvételt többször egymás után, akár gépi úton is feltöltsenek, meghamisítva a gyűjtemény eredeti célját ezzel, azaz hogy minél többen vegyenek részt személyes énekükkel az akcióban.

Augusztus 20-án 11 óra 55 perckor Főfai Félix rendszergazda belépett a weboldal adminisztrációs felületére és megállapította, hogy még 30-an vannak a weboldalon. Ezután behívásra került az oldal analitikája, ahol az ország szerinti szűrés 47 olyan különböző országot sorolt fel, ahonnan belépés történt az oldalra, majd 12 óra 03 perckor az adminisztrációs felületen offline állapotba tette a weboldalt. A logfájl megnyitásra került, amelyből kiolvasható volt, hogy az utolsó feltöltés a weboldal offline állapotát megelőzően 12 óra 03 perckor történt, így ez az egy utolsó felvétel nem vehető figyelembe. Az utolsó érvényes feltöltés előtte pontban 12 óra 00 perckor történt. Ez volt a 7336. feltöltés. A weboldal analitikája szerint a megtekintések száma 42083 volt, ez átlagosan egy percenkénti belépést jelentett, átlagosan 4 percet töltöttek az oldalon, átlagosan az érkezők közel egyharmada fordult vissza az oldalról. Ennek okáról elmondták, hogy a személyiségből fakadó gátak miatt sokan nem mertek felvételt készíteni. Mobiltelefonról volt a legtöbb belépés, tablet használata volt a legkevesebb, hiszen a szelfi alapvetően mobilra született képi műfaj. Átlagosan 5,9 percenként énekelte fel valaki a dalt, ezzel a Nyíregyházi Cantemus Kórus és az éneklésben részt vett több mint hétezer, különböző nemzetiségű személy együtt felállította a lehető legtöbb, adott dal feléneklésének (videófelvételének) és internetes összegyűjtésének 30 napos rekordját.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation