Az EPCOS-TDK Elektronikai Alkatrész Kft., valamint a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum Barabás György Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája szervezésében Sárváron, az iskola diákjai, az EPCOS tanulói és az érdeklődők attrakciójaként, egyben egy városi eseményként maratoni rekordot állítottak fel. A 2018. szeptember 28-án, pénteken 9 órától 17 óráig a leghosszabb időn át tartó, folyamatosan reszelés rekordjában résztvevők egymást váltva mutatták be a közönségnek a reszelővel történő fémmegmunkálás mozdulatait. A fémreszelés napközben szakadatlan volt, emellett délelőtt, a Vár első bejárata előtt felállított asztaloknál, a legnagyobb létszámú, óvodások által megvalósított, együttes almareszelés létszámrekordját is sikerült felállítani.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A leghosszabb időn keresztül tartó, folyamatos, reszelővel fém munkadarabot megmunkálás maratoni csoportos váltó rekordját 480 perccel és a legnagyobb létszámmal megrendezett, közös almareszelés óvodás tömegszerűségi rekordját 39 óvodással

Hol?

Sáron a Várhídon és a Barabás György Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola külön épületében lévő tanműhelyében

Mikor?

2018. szeptember 28-án

Ki?

Az EPCOS-TDK Elektronikai Alkatrész Kft., valamint a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum Barabás György Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája diákjai, az EPCOS tanulói és a sárváriak, összesen 488-an, továbbá a helyi 39 óvodás

Részletek:

Az akcióban S232 szabványjelű, horganyzott szerkezeti acél alapanyagból, előre részben perforált falevél-formákat reszeltek a résztvevők, a végeredmény pedig egy köztéri alkotás lett. A fát idéző fémszobor vázát, a fa törzsét előre felállították az iskola udvarán, a leveleket monogramokkal ellátva maguk a reszelés-rekordban résztvevők akasztották fel a fára. A közös mű köztéri alkotásként kint maradt Sárváron az iskola előtt. A közös reszelési akcióban nem csak az iskola tanulói reszeltek, hanem a város lakói is, hiszen az egész várost megmozgató eseményt kiplakátolták több helyen és vártak külsős résztvevőket is a rekordkísérletre, akiket az iskola bejáratánál felállított regisztrációs asztaloknál névsorba vettek.

Az akció megnyitóján Kondora István, Sárvár Város polgármestere, Takács Balázs, az EPCOS-TDK Elektronikai Alkatrész Kft. ügyvezető igazgatója és Lakatné Mester Éva, a Barabás György Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd 8 óra 51 perckor az első iskolás csapat bevonult a tanműhelybe, a reszelés megkezdéséhez. 8 óra 55 perckor az első csoport számára megtartották a munkavédelmi eligazítást, kiosztották a reszelendő munkadarabokat, majd az első tanulócsoport tagjai pontban 9 órakor megkezdték a reszelést. Pajor Balázs, a Barabás György Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola gyakorlati oktatás vezetője elmondta, hogy az előre, CNC géppel 110×100 mm-es téglalap alakú, 1,5 mm vastag S232 szabványjelű, horganyzott szerkezeti acél alapanyagból 10-es fúróval és kivágóval előre stancolt belső levélformát az alaplemezében megtartó két, 5-6 mm-es anyagdarabot reszelik le a résztvevők, így kivágva a levélformát, összesen mintegy 400 darabot. Ennek elfogytával a nap további részében a kész, kireszelt leveleket sorjázzák le. A beosztott iskolás tanulók csoportokban váltva reszeltek, hozzájuk csatlakozhattak a külsős résztvevők. A részben megmunkált alaplemez szemléjére és mérésére 9 óra 25 perckor került sor, Pajor Balázs fémipari tolómérővel 0,1 mm pontossággal ellenőrizte a fentebb megadott méreteket.

Eközben a Nádasdy Vár várhídján az óvodások almareszelési akciójához készítettek elő asztalokat. 10 óra és 10 óra 10 perc között a hídon a két csoport tagjai, valamennyien helyi óvodások, egyszerre reszeltek almát. 10 óra 06 perckor az egyenkénti számolás 39 óvodás egyszerre reszelését igazolta, így ez a legnagyobb létszámmal megrendezett, közös almareszelés óvodás tömegszerűségi rekordjának sikeres felállítását jelentette.

A Barabás György Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola tanműhelyében a fémreszelési tevékenység szakadatlan volt a nap folyamán, az akció 17 óra 00 perckor, az utolsó munkadarab leadásával és a reszelés abbahagyásával rendben véget ért, a rekordkísérlet sikerrel befejeződött.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation