Lovász Sándor, a XV. Kisüsti Pálinka Fesztivál és a rekordkísérlet szervezője, a tojásvár ötletgazdája elhatározta, hogy a legnagyobb darabszámú tojásból megépített épület makettet, azaz a legnagyobb méretű, tojásból készült gyulai vár-modellt építi fel a 2014-es húsvéti pálinkafesztivál alkalmából. A település civiljeinek, a nemzeti kisebbségeknek és a gazdasági élet szereplőinek támogatásával és összefogásával készült a 10 ezer darab, húsvéti hímes, festett vagy díszített tojás, mint építőanyag, egyfajta sajátos „tégla” felhasználásával a makett egy hétig a helyi Harruckern János Közoktatási Intézmény 1. sz. műhelyében. Az előkészület már hónapokkal azelőtt megkezdődött, a vármodell statikai és építészeti terveit neves fővárosi építésziroda támogatásaként készítették el. A kész művet 2014. április 19-én délután a XV. Kisüsti Pálinka Fesztivál sátrában mérték le.

kep1 kep2 P1130541 P1130585 P1130802 P1130840 P1130845 P1130853 P1130869 P1130874 P1130884

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legnagyobb, 291x165x106 centiméter méretű, tojásból felépített épület-makett méretrekordját 10085 tojásból

Hol?

Gyulán, a XV. Kisüsti Pálinka Fesztiválon

Mikor?

2014. április 19-én

Ki?

Lovász Sándor a település civiljeinek, a nemzeti kisebbségeknek és a helyi gazdasági élet szereplőinek támogatásával és összefogásával

Részletek:

 Domokos Zoltán, a vár építését vezető szakmai mentor a téglaként szolgáló tojások átlagos méretét a tervrajzokon 57 mm magasságúnak és 47 mm szélességűnek vette, ennek megfelelően alakult az építési terv, amely szerint a szintek között a teher elosztása céljából plexi lapokat helyeztek el, amelyekre egy gumigyűrű közvetítésével, ragasztással erősítették fel a különböző helyről, különböző felajánlásokból érkező tojásokat. Szintenként 31 plexilap alkotta a tartólemezeket, amelyekből 22 azonos geometriai minta szerint tartalmazta a falakat alkotó tojásokat. A plexilapokra papírsablon alapján ragasztották fel a festett, hímes tojásokat. Összesen 10 szintből és a bástyából állt össze a vár makettje. Napokon át többek részvételével folyt a tojások felragasztása a műhelyben, a munkában több száz személy vett részt.

 A tojásból készült makett mérésére a pálinkafesztivál szervezői 2014. április 19. délutánját javasolták. A fesztivál zárónapján a rendezvénysátorban körülkerítették a vár makettjét, amelynek befejezésekor a bástya záróköveként, több ékszerész felajánlásaként egy-egy aranyozott és egy gyémánttal díszített hímes tojás is beépítésre került. Az építési feljegyzés szerint a vármakett, mint teljes alkotás összesen 10085 darab tojásból állt össze, és amelyhez a tartó plexilapokon és a ragasztón, valamint a gumigyűrűkön kívül más építőanyagot nem használtak fel. A mérést14 óra 01 perckor konferálták fel, Lovász Sándor köszöntötte a megjelenteket és méltatta a készítésben részt vettek munkáját. Ezután személyesen megköszönte Domokos Zoltán és Domokos Balázs közreműködését a tervezés és a kivitelezés során, majd Oszlács Norbert műsorvezető közreműködésével a vármakett szélességét, hosszúságát és magasságát több ponton lemérték. A vár szélessége +/- 2 cm pontossággal 165 centiméter, hosszúsága 291 centiméter, magassága pedig 106 centiméter volt. A jelen lévő közönség véleménye szerint a Gyulai Vár egyértelműen felismerhető volt az alkotásban. Ezzel a színes, hímes tojásokból épített épület-makettel, mint méretrekorddal a településnek a készítésben részt vett lakóival közösen, Lovász Sándor szervezésében felállították a legnagyobb méretű, tojásból készült makett magyarországi méretrekordját.

One Thought on “A legnagyobb, hímes tojásokból épített épület-makett rekordját a gyulaiak állították fel

  1. Pintér Károly on 2014-06-30 at 22:25 said:

    GYÖNYÖRŰ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation