A Madách Színház 2021. szeptember 24-én 20 órától tartotta Andrew Lloyd Webber: Macskák című musicaljének 1500. előadását. Ez a zenés előadás folyamatosan van színen 38 éve, ennyit még semmilyen színházi előadás nem ment Magyarországon. Ezzel a folyamatosan műsoron tartott, legtöbb előadást megélt zenés darabbal a Madách Színház társulata a hazai színháztörténet egyik legjelentősebb rekordjával került be a magyar rekordok közé.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legtöbbször, ugyanazon színház társulata által előadott, egyben folyamatosan színen tartott zenés darab magyarországi rekordját 1500 előadással

Hol?

Magyarországon, főként a budapesti Madách Színházban

Mikor?

1983. március 25. és 2021. szeptember 24. között

Ki?

a Madách Színház társulata

Részletek:

A Színház 1983. március 25-én mutatta be a Macskákat Szirtes Tamás rendezésében és Seregi László koreográfiájával, közvetlenül a londoni ősbemutató után. A darab az 1983. március 25-i bemutató óta azonos rendezői koncepcióval, koreográfiával, díszlettel van színpadon, az eltelt 38 évben az előadás rendkívül sok szereposztást megért, a különböző szerepekben több mint 270 művésznek tapsolhatott a közönség. Az előadás eddig 1499-szer került színre, nemcsak Budapesten, hanem Szegeden, Debrecenben, Nyíregyházán, sőt az olaszországi Trento és Bergamo közönsége előtt is. Minden magyar színházi jegyeladási rekordot megdöntve eddig kb. 1,6 millió néző vásárolt jegyet a musicalre.

Az eltelt majdnem négy évtizedben 3 teljes felújítást is megért a Macskák, a legendás macskaszerepekben már 250 művész lépett színpadra. Már 2013. március 25-én a magyar színháztörténetben egyedülálló eseményhez érkezett a darab: Ezen a napon lett 30 éves a Madách Színház Macskák című előadása. E ritka évforduló alkalmából megújult az előadás és 2013. március 22-én új generáció lépett színpadra, olyan fiatal énekesek és táncosok, akik közül sokan még meg sem születtek a 1983-as bemutató idején. 2018-ban a Macskák 35. születésnapját ünnepelték egy különleges helyszínen és erre az alkalomra épített színpadon, a Kongresszusi Központban.

2021. szeptember 24-én pedig 1500. alkalommal láthatta a közönség. Ezzel az ünnepi előadással indult a Madách Színház új évada. Újra a színpadon köszöntöttek ekkor sokakat azok közül, akik az elmúlt 38 évben szerepeltek az előadásban, és megemlékeztek azokról is, akik már nem lehetnek velünk. Seregi László Kossuth-díjas koreográfust, a darab társrendezőjét felvételeken idézték meg. Az előadás után – immár szűkebb körben – köszöntötték azokat a művészeket és munkatársakat, akik az eddigi 1500 előadás alatt a legtöbb időt töltötték a világhírű darabban. Az eddigi szereplők közül a legtöbbször Bajza Viktória, Bencze Ilona és Póka Éva játszott a musicalben, mindhárman ezernél is több alkalommal váltak macskává.

Az előadás kezdetét megelőzően Hőnig Zsuzsa produkciós igazgató elmondta, hogy az 1499. előadás sorsszámát az éves jelentések nyomon követésével kétséget kizáróan meg tudták állapítani. Az éves jelentés a havi statisztikákon alapul, azok összegzése, a havi jelentések pedig az egyes darabok lefutása után felvett ügyelői jelentések összegzését tartalmazzák. Az ügyelői jelentéseket, amelyek az adott előadások lefolyását rögzíti és a pénzügyi elszámolások egyik alapbizonylata, nyomtatott formában több évtizedre visszamenőleg őrzik ugyan, de a teljes 38 év anyagai nem fellelhetők ebben a formában, az utóbbi időben ugyanis már elektronikus a dokumentum. A pénzügyi statisztika is az ügyelői jelentéseken alapszik, így az előadásban közreműködők bérszámfejtésének egyik alapbizonylata, a bérszámfejtést azonban korlátlan ideig meg kell őrizni, azok tehát akár 1983-ig visszamenőleg fellelhetők. A bérkifizetés alapján és a színlap archívum alapján megállapítható az adott előadás lefutása az ügyelői jelentések hiányában is, így nemcsak elvileg, hanem de facto bárki számára utólag is egyértelműen meghatározható, hogy akár fél évszázadra visszamenőleg is melyik előadás mikor futott. Ezen belső színházi elszámolási alapbizonylatokkal bizonyította kétséget kizáróan a színház gazdasági vezetése, hogy ez volt az 1500. Macskák előadás.

19 óra 46 perckor megkezdődött a nézők beengedése a nézőtérre. Az előadás 20 óra 07 perckor a korábbi Macskák ünnepi előadásairól szóló rövidfilmmel indult, majd 20 óra 10 perc és 20 óra 17 perc között Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója, a darab rendezője ünnepi konferansziéját halhatta a közönség, majd kezdetét vette az első felvonás, az 1500. előadás rendben megkezdődött. A szünetet 21 óra 16 perc és 21 óra 42 perc között tartották meg. A második felvonás elején ismét egy rövid filmet láthatott a közönség, amely 1983-ban a darab bemutatója kapcsán készült riportokat elevenített fel, a darab ez után folytatódott. A 1500. előadás végül rendben lezajlott, a színlapon előzetesen meghirdetett szereposztás szerinti szereplőkkel, akik kiegészültek a korábbi évek hasonló szerepeit eljátszó színészek párhuzamos, jelmez nélküli fellépésével.

22 óra 47 perctől a tapsrend keretében, koreografált jelenetekkel idézték meg az elmúlt évek és a jelen szereplőit, majd 22 óra 50 perctől Haumann Péter színművész elénekelte a Tus, Gastrofar George szerepét, amelyet a közönség felállva, vastapssal és ovációval fogadott. Az előadás – az állva tapsoló közönség kitartó ovációja közepette – a koreografált tapsrendbe ágyazott rövid ráadásokkal, 22 óra 59 perckor rendkívüli események nélkül befejeződött.

Az előadást követően, a közönség távozása után a földszinti és emeleti előcsarnokban sor került a darabban közreműködők köszöntésére és az igazgatói köszönetnyilvánításra. A sajtó munkatársai az emeleti büfé karzatáról kísérték figyelemmel Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója, a Macskák c. darab rendezője beszédét, aki a főlépcső tetején állva méltatta munkatársai érdemeit. Cs. Nagy Endre, fő ügyelő az igazgatótól kapott elismerő oklevele átvételét követően elmondta, hogy valamennyi előadáson ott volt és megerősítette az ügyelői jelentés bizonyító erejét és azt nyilatkozta, hogy a saját számításai szerint is az 1500. volt a ma esti sikeres, egyben rendhagyó előadás és ezt a tényt az általa és ügyelőtársai által kiállított jelentések hiánytalan sorozata minden kétséget kizáróan bizonyítja. A díszoklevelek átadását követően az emeleti büfé előtt megrendezett fogadás keretében felszelték az 1500. előadásra készült tortát és a sajtó munkatársai képeket készítettek a jelen lévő szereplőkkel. Ezzel egyidőben Hűvösvölgyi Ildikó színművész személyes élményeit osztotta meg a körülötte lévőkkel a darabban betöltött szerepének történetéről, megerősítve az ünnepi előadás színháztörténeti jelentőségét. Ezzel az 1500 sikeres előadással, 1983. március 25. és 2021. szeptember 24. között, 462 hónap alatt a Madách Színház társulata felállította a Magyarországon legtöbbször, ugyanazon színház társulata által előadott, egyben folyamatosan színen tartott zenés darab magyarországi rekordját.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation