A város ismét palacsinta-kígyó rekordot döntött. A Fő terén 2018. május 5-én a Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány a város civil szervezeteinek támogatásával, a Civil Nap rendezvény keretében, az EFOP 1.8.5 „Menő menzák az iskolában” című programján belül valósította meg az újabb méretrekordot.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A leghosszabb, egymásba összetekert palacsintákból álló, megtöltött palacsinta-kígyó rekordját 270 méterrel

Hol?

a salgótarjáni Fő téren

Mikor?

2019. február 1-jén

Ki?

A Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány, Salgótarján civil szervezeteinek támogatásával

Részletek:

A rekordkísérletben részvevők 7 óra 50 perctől gyülekeztek a rendezvény helyszínén a Fő téren és a Nógrád Megyei Civil Információs Centrum irodájában. A tészta kisütését 8 óra 55 perckor kezdték meg. A csapatok a faházakban felállított PB gáztűzhelyeken sütötték ki a teljes palacsintamennyiséget. A töltelékeket 9 óra 20 perces kezdettel kezdték meg előkészíteni a rendezvénysátor alatt, az „U” alakban elrendezett sörasztalok mellett. A kísérlet kedvezőtlen időjárási viszonyok között, téli időszakban, szabadtéren került végrehajtásra, a levegő hőmérséklete -1 Celsius fok volt, folyamatosan esett a hó.

A sütésben Jakab Zsolt fő szervező vezetésével 21 civil szervezet képviselői vettek részt, a kisült palacsintákat 9 óra 45 perckor kezdték az asztalhoz vinni és ott a töltés és tekerés művelete 9 óra 55 perckor kezdődött meg. A palacsinták átlagosan 7 cm átfedéssel kerültek összetekerésre. 13 óra 20 perckor a rekordkísérlet szervezői és vezető végrehajtói késznek jelentették a palacsinta-kígyót. A kész mű 13 teljes menetben került összeállításra a majdnem pontosan 20 méter középhosszúságú asztalon, ezen felül további 4 menetben került visszahajtásra az „U” alak egyik szára mentén mintegy 2,6 méter hosszon, így a hosszát már ekkor rekordméretűre, közel 270 méterre lehetett becsülni. A készítők elmondása szerint az alkotáshoz közel 2400 darab palacsintát sütöttek ki a helyszínen. A készítők jelenlétében 13 óra 30 perckor számolták le és mérték meg a meneteket. Az egyes menetek átlagos hosszát, a négy sarokban a változó hosszúságú ívek középhosszát zsinór végigfektetésével és annak visszamérésével határozták meg. A mérés és számítás eredménye pontosan 270 métert adott.

A rekordkísérlet a 13 óra 35 perckor megkezdődött osztás lezárultával, a töltött palacsinták elfogytával rendben befejeződött.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation