A jánoshalmi Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium idén is megrendezte a több éves hagyománnyal rendelkező, gépfelvonulással egybekötött ballagását. A tavalyi gépes ballagáson 53 darab, a végzős diákok által vezetett mezőgazdasági erőgép állított fel egy sajátos hazai rekordot, amelyet idén május 4-én közel a duplájával sikerült megdönteniük. A 92 felvonuló gép a reggeli órákban hangos és látványos vonulással uralta a város utcáit.

P1070782 P1070797 P1070803 P1070814 P1070811

 

 
Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?
Az ország leghosszabb, mezőgazdasági gépekből álló konvojával ballagó diákok tömegszerűségi és mennyiségi rekordja 92 munkagéppel
 
Hol?
Jánoshalmán, a város utcáin és a Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium előtt

 

Mikor?

2013. május 4-én 8 órától 8 óra 45-ig

Ki?

A Vidékfejlesztési Minisztérium Kelet-magyarországi Agrár-szakképző Központ Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiuma, a jánoshalmi tanintézet végzős diákjai és osztályfőnökeik, Zadravecz György szervezésében

Részletek:

 A gépekkel történő ballagás a Jánoshalma város külterületén lévő tanüzemből indult, végigvonultak a város utcáin és visszatértek a tanüzembe a végzős diákok által vezetett mezőgazdasági erőgépek, hasonlóan az előző évi eseményekhez. A gépes ballagás a 92 diák és gép felvonulásával 2013. május 4-én 8 órakor kezdődött és 8 óra 45 perckor ért véget. Ezt követően folytatódott az iskolában a hagyományos ballagási ünnepség.

Az erőgéppel történő tömeges felvonulás rekordjának szabályai hasonlítanak az azonos autótípusból képzett konvojok hosszrekordjainak szabályaihoz és teljesen megegyeztek a tavaly felállításra került rekordjuk szabályaival. Ezek szerint az önjáró munkagépek egy hosszú mozgó járműoszlopot képeztek, és ez a zárt konvoj, mely a végzős diákok által vezetett gépekből áll, a szabályok szerint közel 5 km-t tett meg, megállás nélkül. Csak a ballagó diákok és osztályfőnökeik által vezetett önjáró erő- és munkagépek számíthattak be a létszámba és a konvoj hosszába, amelyet csak a vonuló, üzemképes önjáró erő- és munkagépek alkothattak. A felvonuló gépeket számokkal kellett ellátni és fel kellett tüntetni a vezető tanuló, osztályfőnök nevét és az osztályát. Bár a gépekben többen is ülhettek (pl. osztálytársak, barátok, segítő), de a végzős tanulónak kellett azt vezetni. A zárt konvoj nem szakadhatott meg.

A gyülekezés és az indulás helyszíne idén is a Kettőshegy dűlő, a helyi tanüzem volt. A menetet az útvonal teljes hosszában a városi polgárőrség és a Jánoshalmi Rendőrörs munkatársai biztosították. A rendezvény az eligazítással, majd a munkagépek sorának felállításával 7 óra után megkezdődött a tanüzemben, illetve a tanüzem bekötő útján. Ennek során eligazítást tartottak a felvonulás résztvevőinek, ismertették a rekordkísérlet szabályait, amely szerint az indulást követően a gépekből álló sornak zártan, folyamatos menetben, szétszakadás nélkül kell haladnia a kitűzött célállomásra. A felvonulás útvonala a következő volt: Kisszállás utca – Halasi utca – Rákóczi utca – Dózsa György utca – Kossuth utca – Béke tér – Kálvária utca – Eötvös utca – Halasi utca – Kisszállás utca. 8 óra 05 perckor megkezdték a gépek felsorakoztatását és megindítását a tanüzem bekötő útjáról a kiskunhalasi országút aszfaltútjára egy sorban, a sor élén és végén egy-egy biztosító rendőrségi gépkocsival. A felvonulást két rendőrségi járőr gépkocsi biztosította oly módon, hogy a zárt konvoj előtt és mögött közvetlenül haladva akadályozták meg idegen jármű belépését a sorba. 8 óra 10 perckor, a konvoj megindulását kövezően a Halasi utca vasúti átjáró után, az AGIP töltőállomásnál megállapítható volt, hogy a biztosításon kívül kizárólag mezőgazdasági erő- és munkagépek szerepeltek a sorban. 8 óra 16 perckor a menet eleje elhagyta a Kalmár Sándor utca – Halasi utca kereszteződését, melynek során ellenőrzésre került a konvoj zártsága és folyamatossága. A menet megállás nélkül, a kísérlet szabályainak megfelelően zárt alakzatban haladt folyamatosan a tanintézet épülete melletti számlálási pontig, ahol 8 óra 30 perckor megszámolták a gépeket. 8 óra 45 perckor a menet résztvevői elhagyták a felvonulás helyszínét.

A gépes ballagással a Vidékfejlesztési Minisztérium Kelet-magyarországi Agrár-szakképző Központ Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiuma, Jánoshalma tanintézet Zadravecz György szervezésében, a kísérletben felvonult, gépet vezető végzős diákok és osztályfőnökeik megdöntötték az ország leghosszabb, mezőgazdasági gépekből álló konvojának rekordját, így a legtöbb, szám szerint 92 darab önjáró erő- és munkagéppel ballagó diák új magyar tömegszerűségi rekordja 92 fő és munkagép lett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation