Felsőmarác község az Őrség kapujában, a 8 számú főúttól 6 km-re helyezkedik el, itt az Őrségben a dödölle készítése régi hagyomány. Idén 2013. augusztus 18-án (vasárnap) és 2013. augusztus 19-én (hétfőn) folyamatos dödölle készítést mutattak be a falunapon a Faluház udvarán az étel minél szélesebb körben történő megismertetése céljából a Felsőmarácon tevékenykedő alapítvány által felkért 5 fős csapatok – 2 órás váltásban – hagyományos eszközökkel, 24 órán keresztül.

P1090911 P1090922 P1090923 P1090928 P1090932 P1090941 P1090942

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A folyamatos dödöllekészítés 24 órás, csoportos maratoni rekordját, egyben a 24 óra alatt csoportosan elkészített legtöbb dödölle rekordját 377,7 kg dödöllével

Hol?

A Felsőmaráci Kultúrház előtti teraszon

Mikor?

2013. augusztus 18-án 9 órától 19-én 9 óráig

Ki?

A Marácért Alapítvány és a település lakóiból szervezett 12 csapat tagjai

Részletek:

 A rekord célja volt, hogy minél több dödölle kerüljön elkészítésre, melyet a rendezvény látogatói között osztottak ki. A 24 órán át tartó dödölle készítési bemutatóra bárki bármikor ellátogathatott, a kísérlet szakadatlan és nyilvános volt.

 A rekord felállítására három darab, hagyományos, fatüzelésű tűzhelyet bocsátottak 24 órán keresztül rendelkezésre a kísérlet helyszínén, és azokon megállás nélkül készítettek dödöllét. Valamennyi készítési műveletet a csapatok tagjai a helyszínen végeztek, azaz a burgonya meghámozásától kezdve a főzésen át a hagymán történő tésztapirításig minden a falunap közönsége előtt, a faluház udvarán átadásra került új rendezvény épület mellett, a faluház hátsó teraszán történt. A dödölléből bárki kaphatott ingyenes kóstolót, a készítés helyszínére bárki bejöhetett. A dödölle kész tömegét a pirítást követően, a kiosztás előtt mérlegen mérték le a szervezők.

18-án 8 óra 52 perckor begyújtották a tűzhelyeket, majd rövid köszöntővel Sütő Kálmán polgármester megnyitotta az eseményt. Elmondta, hogy a kísérlet célja 24 óra alatt az előre előkészített alapanyagokból, melyeket a faluház helyiségeiben tárolnak, a legtöbb dödölle elkészítése. A dödölléhez mintegy 400 kg burgonyát, 300 kg lisztet, 50 kg vöröshagymát, 20 kg zsírt és 30 liter étolajat készítettek elő. A csapatok 2 órás váltásban dolgoznak, a kísérlet az első adag nyers burgonya tűzhelyre történő felhelyezésével fog indulni. A készre pirított dödöllét vendéglátó-ipari melegen tartó asztali üstben tárolták majd a papírtölcsérben történő ingyenes kiosztásáig. 9 óra 06 perckor az első adag burgonya főzésével megkezdődött a kísérlet, a 3 tűzhelyen és a mellettük a teraszon felállított munkaasztaloknál vette kezdetét 9 óra 37 perckor a nyers dödölle gyúrása és szaggatása. Az első adagot 9 óra 40 perckor kezdték pirítani. Az első néhány kisült dödölle-adagot a készítők, az alkalomra megjelent érdeklődők és a helyszínen jelen lévők elfogyasztották és megállapították, hogy az fogyasztásra alkalmas és mindenben megfelel a dödölleként ismert helyi népi ételnek.

18-án az esti rendezvény keretében a kóstolni szándékozók folyamatosan sorban álltak a dödölléért, ekkor már 150 kg-ot meghaladó mennyiséget készítettek el és osztottak ki. 19-én reggel 5 órakor a kézi mérlegelési jegyzet szerint 327 kg dödölle volt készen. 19-én 9 óra 26 perckor, 1460 perc után az utolsó kiszaggatott adag dödölle készre pirításával a rekordkísérlet rendben befejeződött. Ez alatt az idő alatt a figyelő tanúk és a mérlegelések összegzése szerint 377,7 kg dödölle készült el. Ezzel az 1460 perces és 377,7 +/- 0,5 kg-os teljesítménnyel a kísérletet szervező Marácért Alapítvány és a település lakóiból szervezett 12 csapat tagjai közösen felállították a folyamatos dödöllekészítés 24 órás, csoportos maratoni rekordját, egyben a 24 óra alatt csoportosan elkészített legtöbb dödölle magyarországi rekordját is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation