A Kolorcity Kazincbarcika Fesztiválon, az Egressy Béni Művelődési Ház előtt Kalácska Viola szervezésében a kazincbarcikai Barcika Art Kft. elkészítette az ország legnagyobb méretű, kötéssel, horgolással és varrással készült sálját, amelynek egyik irányú kiterjedése (szélessége) legalább 110 centiméter volt, hossza pedig 65 méter. Az akcióban részt vevők több héten át 30 centiméter szélességű, kb. 150 centiméter hosszúságú, különböző színű sáldarabokat kötöttek, amelyeket a bemutató előtt dolgoztak össze a hosszabbik oldalaik mentén összevarrva, összehorgolva egyetlen nagyméretű kötött sállá. A kész óriás, tarka sálat augusztus 19-én, a Kolorfeszt rendezvény keretében mutatták be a közönségnek.

P1100042 P1100048 P1100055 P1100059 P1100062 P1100069

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

a legnagyobb méretű, kötéssel, horgolással és varrással készült sál 65 méter hosszú, 1,1 méternél is szélesebb, összesen 75 négyzetméter méretű

Hol?

A Kolorcity Kazincbarcika Fesztiválon, az Egressy Béni Művelődési Ház előtt

Mikor?

2013. augusztus 19-án este

Ki?

Kalácska Viola és a kazincbarcikai Barcika Art Kft.

Részletek:

A legnagyobb méretű, kézi munkával készített, kötött sálat a művelődési ház előtt a mérés céljára kiterítették és a város lakói, valamint a fesztivál közönsége jelenlétében mérték le 17 óra 25 perckor a Városháza előtt felállított színpad mellett. A színes csíkokból összeálló, kötött sál a Fő tér szinte teljes szélességét átérte.

Először a sál szélességét több helyen, legalább 10 méréssel próbálták meghatározni. A sál változó szélességű volt, tekintettel arra, hogy az alkotó részeket képező, elvileg 150 centiméteresre tervezett darabok a különböző készítők munkája, valamint a sál mozgatása és kiterítése okán való megnyúlása miatt jelentősen különböző méreteket adtak. A bemutatás során megállapították, hogy a sál mindenütt legalább 110 centiméter széles, de tartalmaz ennél szélesebb, helyenként akár 145 centiméteres szakaszokat is. A sál hosszát ezt követően 65 méterben állapították meg. Az anyagnyúlás okán, amely a kötött sál természetes velejárója, a hosszt csupán 5 méter pontossággal lehetett megállapítani, hiszen a szélességének a tervekhez képesti csökkenése értelemszerűen a számított hossznál nagyobb hosszt adott a mérés során. Ezek az adatok azonban a sál feszítettségének függvényében jelentősen, akár 20 %-ban is változhatnak. A sál összfelülete azonban 75 négyzetméter volt.

A sál 163, különböző színű és különböző személy által kötött olyan darabból állt össze, amelyeket a készítésük során egységesen 30×150 centiméter méretűre terveztek. Ehhez összesen 489 darab, vegyes színű, 50 grammos fonalgombolyagot használtak fel. Az egyes részek összehorgolásához további 11 gombolyagot dolgoztak be a sálba. Az alkotó részek közel felét a készítői úgy kötötték meg, hogy 60 szemet szedtek fel 450 sorra, a másik felét alkotó darabok 56 szemmel és 420 sorral készültek, sáldarabonként 81 ezer, illetve 70560 mozdulattal. A teljes sál a horgolással együtt így közel 12,6 millió mozdulattal készült el. Összesen 153 személy kötötte és további 45 fő segített a horgolásnál.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation