Terék József felállította az egy településről összegyűjtött legtöbb adatközlő énekes egy kiadványban publikált népdalos gyűjteményének mennyiségi rekordját. Mint zenei előadóművész, zeneszerző és zenei rendező, az elmúlt 10 év munkássága alatt 25 kulturális örökségvédelmi kiadványt készített el hanghordozó, valamint könyv formájában. Ezt követően nyomdába adott egy olyan könyvet, amelynek megjelenése 2018. szeptember 15-én volt, és amely a Galga mente szívében található Hévízgyörkön fellehető egykori és ma még élő, összesen 110 helyi adatközlő népdalos értékeit rendezte gyűjteménybe.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

Az egy településről összegyűjtött legtöbb, 110 helyi adatközlő énekes egy kiadványban publikált népdalos gyűjteményének mennyiségi rekordját

Hol?

Hévízgyörkön a Tájház udvarán

Mikor?

a IV. Hévízgyörki Értékek Napján 2018. szeptember 15-én

Ki?

Terék József zenei előadóművész, zeneszerző és zenei rendező

Részletek:

Terék József könyve alapját az adja, hogy már a XX. század közepén megkezdődtek azok a tudományos kutatómunkák a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének Népzenekutató csoportja révén, melynek köszönhetően jegyzőkönyvezett hangfelvételek, illetve mindezeket igazoló kottaleiratok készültek. Az elmúlt 65 év távlatában kilenc népzenekutató járt Hévízgyörkön, akik 110 adatközlő énekest szólítottak meg (Kiss Lajos, Kertész Gyula, Tímár Sándor, Lázár Katalin, Hintalan László, Martin György, Erdélyi István, Halmos István, Terék József kutatók). A gyűjtőmunkákat igazoló valamennyi dokumentum (hangfelvétel, kották, jegyzőkönyvek) a ZTI adattárában kikérhetők, ellenőrizhetők. Saját gyűjtőmunkája a ma még helyben megtalálható, jó énekhanggal rendelkező adatközlő énekesekre terjedt ki, akik közül többen a hetvenes évek kutatói munkájában is közreműködtek. A hangfelvételek, jegyzőkönyvek és a kottaleiratok Pest Megye Önkormányzatánál érhetők el, melyek 2019 januárjától online is kereshetők lesznek.

Eddig még senki sem készített olyan helyi népdalos értékeket összegző szakmai kiadványt, melyben a generációkra visszanyúló települési családok énekesei 110 fővel szerepelnek egy kiadványban, ezért ezt az egyedülálló kulturális örökségvédelmi értékkel bíró, Magyarországon a jelenleg legtöbb, 110 helyi adatközlő énekes dallamrepertoárját egy népdalos szakmai kiadványban összegző szerkesztői munkát gyűjteményes rekordnak tekinthetjük. A „Hévízgyörki népdalok” című könyv bemutatója 2018. szeptember 15-én volt a IV. Hévízgyörki Értékek Napján 15 órai kezdettel a hévízgyörki Tájház udvarán (2192 Hévízgyörk, Kossuth Lajos út 125), melyen az összes éneklő és még jó egészségnek örvendő helyi adatközlő jelen volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation