Az óriás kürtőskalácsot készítő erdélyi csapat Kovács Kalács néven működik, családi vállalkozás formájában. Tudomásuk szerint az eddigi legnagyobb kürtőskalácsot is ők készítették 11 méter hosszúságban Erdélyben. Szondy Réka szervezésében 2018. augusztus 21-én Debrecenben, a Virágkarneválon ezt a méretrekordot szárnyalták túl, egyetlen rúdon, egyben sütöttek ki egy 13 méter hosszúságú kürtőskalácsot.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legnagyobb kürtőskalács hazai méretrekordját 13,05 méter hosszal

Hol?

Debrecenben a Nagytemplom előtti téren

Mikor?

  1. augusztus 21-én a Virágkarneválon

Ki?

Szondy Réka szervezésében a Kovács Kalács családi vállalkozás Erdélyből

Részletek:

A kalács elkészítéséhez speciális, összeilleszthető sütőfát gyártottak, illetve egymásba toldható sütőállványokat, hiszen a kürtőskalácsnál kulcsfontosságú, hogy a tészta egyenletesen süljön meg. A tésztához a következő alapanyagokat használták fel: 13 kg liszt, 5 kg cukor, 10 l víz, 1 l olaj, 0,5 kg tejpor, 0,06 kg friss élesztő, 0,5 kg margarin, 0,3 kg vaníliás cukor, 30 g citromreszelék, 1 evőkanál só és némi citromlé és szódabikarbóna.

A kísérlet előkészítéseként 15 órakor felállították a sütőállványokat és feltöltötték faszénnel, majd 15 óra 35 perckor beolajozták a fa sütőhengert, amelyet 15 óra 40 perckor, még üresen lemértek. A hosszmérés 1301 cm-t adott. A kalács tésztáját 16 órakor kezdték összegyúrni, majd 17 óra 10 percig kelni hagyták. 17 óra 24 perckor az elnyújtott tésztát elkezdték feltekerni a 13 m hosszú sütő hengerre. 17 óra 40 perckor teljesen feltekerték a tésztát, a henger alá húzták az izzó faszenet és elkezdődött a sütés. 17 óra 44 perckor a készítők szerint megsült a kalács, kihúzták alóla a faszenet, majd megmérték a kész kürtőskalács hosszát, amely 1305 cm volt. A kész édességet ezt követően feldarabolták és kiosztották a rendezvény látogatói között. A kalácsot kóstolók kijelentették, hogy a kalács ízletes és mindenben megfelel a közismert kürtőskalácsnak.

Ezzel a 13,05 méter hosszú kürtőskaláccsal az erdélyi Kovács Kalács csapata felállította legnagyobb kürtőskalács hazai méretrekordját, egyben vélhetően a világ legnagyobb ilyen édességét is elkészítve egyúttal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation