A folyamatos, egyszemélyes alapszintű újraélesztés (BLS) legutóbbi rekordkísérletére 2013. augusztus 25. és szeptember 1. között Szegeden került sor a III. Szegedi Sürgősségi Napok (SzeSÜN) alkalmával. A kísérletet úgy tervezték, hogy annak sikeres befejezése egybe essen a rendezvény zárásával. A 168 órás újraélesztési bemutatót 25-én, délután 14 órakor kezdték és 1-jén 14 órakor fejezték be. Ezzel a maratoni felnőtt fantomon végzett egyszemélyes BLS kategóriájában fennálló 3600 perces, Nyíregyházán felállított rekordot döntötték meg a kísérleten részt vevők a korábbi rekordoknál is alkalmazott szakmai szabályok szerint (30 mellkas-kompresszió, 2 befúvásos lélegeztetés, 2 perces váltásokkal).

20130901_135902 P1100203 P1100270 P1100338

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A folyamatosan bemutatott, egyszemélyes alapszintű újraélesztés csoportos váltó maratoni időtartam-rekordját 10080 perccel

Hol?

Szegeden, a III. Szegedi Sürgősségi Napok (SzeSÜN) helyszínén, az Árkád Szeged Bevásárlóközpont -1. szintjén

Mikor?

2013. augusztus 25-én 14 óra és szeptember 1-jén 14 óra között

Ki?

A Mentő-Öv Csoport Alapítvány által szervezett csapat 585 tagja, Nagy Csaba mentőápoló vezetésével

Részletek:

 A 10080 percig tartó felnőtt alapszintű egyszemélyes újraélesztés (BLS – Basic Life Support) folytatása az újraélesztés gyakorlására kifejlesztett bábu segítségével történt, hasonlóan a fennálló rekordhoz. A kísérlet lényege, hogy a BLS algoritmus szerinti újraélesztésbe kezdett a kijelölt, kísérletben részt vevő személy, majd 10-10 fő végezte az újraélesztést csapatváltásokban. A csapaton belül 10 perces váltásokban folytatódott a 30 mellkas-kompresszióból és 2 befúvásos lélegeztetésből álló sorozat, folyamatosan, megszakítás nélkül 10080 percen át az Árkád Szeged Bevásárlóközpont területén.

A rekord-döntési kísérlet célja a civil lakosság figyelmének felhívása volt a helyszínen minél hamarabb megkezdett laikus újraélesztés fontosságára. Ennek elérése érdekében minél több laikust kívántak bevonni a rekordkísérletbe, amelyet egy karitatív jellegű eseménnyel is összekapcsoltak, ugyanis a lakossági adománygyűjtés keretein belül összegyűlő összeget egy mellkas-kompressziós készülék (Lucas2) beszerzésére fordították. A rekordkísérlet során egymás mellett párhuzamosan folyt a laikus egyszemélyes újraélesztés és egy mellkas-kompressziós gép bemutatója is, így a számítógép vezérlésű fantomok adatait objektíven is elemezni tudták. A rekordkísérlet helyszínén a civileknek lehetőséget biztosítottak az újraélesztés lépéseinek elsajátítására is mind felnőtt, mind pedig csecsemő fantomokon. Az eseményre folyamatosan jelentkeztek a különböző helyi szervezetek tagjai, valamint más, megfelelő tudással rendelkező érdeklődők, továbbá a helyszínen az esemény látogatói is részt vehettek a rekord felállításában. A rekordkísérlethez tartozó tárgyi feltételeket Physio-Controll Kft, valamint a Speeding Kft. biztosította. A kísérlet helyszínén két darab, nagyfelbontású kijelzőre kivetített számítógép által működtetett, Windows oprendszer alá telepített ingyenes „Blind Clock Timer” szoftverrel vezérelt digitális időmérő órát használtak, amely másodpercenként visszafelé léptetve mutatta a tervezett 10080 perc leteltéig a hátralévő időt.

Augusztus 25-én 13 óra 52 perckor Boros István, a kísérlet szervezője rövid eligazítást tartott a kísérlet kezdetének alkalmából a kezdőcsapat tagjainak és a megjelenteknek. A rekord-döntés 14 óra 00 perckor, egy utcai rosszullét és segélyhívás szimulálásával, Nagy Csaba főszervező újraélesztési gyakorlatával kezdetét vette. Az első csapat a Defibrillátor Plusz Kft. munkatársaiból állt össze. A kísérlet időtartama alatt a helyi közélet több szereplője, sportolók, orvostanhallgatók, a katasztrófavédelem, a honvédség, a tűzoltóság tagjai és munkatársai egyaránt részt vettek az újraélesztési tevékenység folyamatos fenntartásában. A kísérlet során a két percenkénti váltások alatt nem szakadt meg az újraélesztési tevékenység, így a kísérlethez felhasznált gyakorló bábu szimulált keringése és oxigénellátása folyamatosan fenn volt tartva. A 168 órás bemutatóra 3 darab Ambu+ típusú szimulátort használtak, amelyek egy, a helyszínre telepített laptop és a rajta Windows oprendszer alatt futó Ambu CPR szoftver segítségével jelezték ki és rögzítették a mellkas-kompresszió és a befúvás paramétereit és hatásosságát. A szakadatlan újraélesztési tevékenységgel augusztus 28-án hajnali 2 órakor sikerrel megdöntötték a fennálló magyar rekordot, majd ezt követően szeptember 1-én 14 óra 00 perckor, a rendezvény záróeseményeként az újraélesztési kísérlet rendben befejeződött.

A kísérletben közreműködők neveit tartalmazó listát, az 585 magyar rekorder nevét hamarosan közzétesszük.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation