A Fővárosi Nagycirkuszban Richter Kevin 17 éves lovas akrobata 2018. március 3-án délelőtt, a „Győztesek karneválja” című műsorban az ún. „magyar posta” produkcióval – amelyben szabad idomításban, húsz lóval dolgozik együtt – új magyar és egyben világrekordot állított fel. Az attrakció során a kör alakú, 13 méter átmérőjű manézsban, a két lovon álló artista lábai között további tizennyolc ló vágtatott át úgy, hogy a lovas akrobata minden egyes alkalommal elkapta a lovak vezetőszárára erősített szalagokat, majd ezeket egy kézben tartva „vezette” az állatokat, a műsorszám végén összesen 20 lovat. A műsorszám nehézségi fokát növelte, hogy az artistának minden egyes alkalommal (optimális esetben hússzor, de ha szükséges akár többször is) a lábaival menet közben szét kellett tolnia az alatta száguldó, majdnem egy tonnás állatokat.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legnagyobb darabszámú lóval bemutatott „magyar posta” cirkuszi szám mennyiségi rekordját 20 lóval egyszerre dolgozva

Hol?

A Fővárosi Nagycirkuszban

Mikor?

2018. március 3-án délelőtt a „Győztesek karneválja” című műsorban

Ki?

Richter Kevin 17 éves lovas akrobata

Részletek:

A Lovas Nemzet szerint 1845-ben már létezett egy, a cirkuszi manézsban hajtott ún. “magyar parasztposta” – az “Ungarische Post” -, ami akkoriban kilenc lóból állt, Cuzen Pál hajtotta őket a két hátsó lovon állva. A neves cirkusztörténész, H. Orlóci Edit szerint a XIX. század közepén a legnagyobb nyugat-európai cirkuszok attrakciójának számított ez a produkció. Ebben – a pusztaromantikára már akkoriban is vevő hazai és nemzetközi nagyérdeműt elkápráztató – produkcióban a mostani rekordhoz mérten sokkal könnyebben, egymás mellé szerszámozott lovak hátára álltak fel az artisták, miközben az egyik talpukkal az egyik, másikkal a másik ló farán egyensúlyozva a hajtószárba “kapaszkodtak”. Az első világháborút megelőző években az újvidéki Könyöt Sándor elevenítette fel ezt a zsánert: Ő már bőszárú, lobogó gatyában, árvalányhajas kalpagban nyargaltatta akrobatáit körbe-körbe a manézsban. A Könyöt-féle mutatványt az amúgy a (lószerszámok nélküli, egyetlen ostorral bemutatott) cirkuszi szabadidomításban jeleskedő Lénárd Béla az 1950-es évek közepén tovább fejlesztette, további három lovat fogva a már meglévő kettő elé. A Richter Flórián Cirkusz lovas akrobatája, Richter Kevin 17 évesen bizonyította, hogy még ma is létezik idomító lovaglás a nagy királyi lovardákon kívül is, a legtöbb lóval együtt dolgozva, legalább három körön át bemutatva az ún. “magyar parasztposta” mutatványt.

11 óra 01 perckor a „Győztesek karneválja” című műsor az előzetesen tervezett rendben, forgatókönyv szerint kezdetét vette. Az igazgatói páholynak nevezett, a nézőtér zenekarral és a porond művészbejárójával szembeni, 9-es és 10-es ajtón át megközelíthető részén több tévétársaság és a cirkusz videósai is több kamerát állítottak fel, ezek közül néhány kamera folyamatos mozgókép-felvétellel rögzítette az eseményeket. A rekordkísérletet tartalmazó lovas mutatványra 11 óra 38 percet követően, a szünet előtti utolsó számként került sor, amelyet Richter Flórián egyéni lovas tánc száma után konferáltak fel, ekkor Richter Kevin, 17 éves artista, a rekordkísérlet végrehajtója, egy-egy ló hátán állva bevonult a porondra és a lovak hátán körözni kezdett a cirkusz mintegy 13 méter átmérőjű porondján, ezzel kezdetét vette a mutatvány és a rekordkísérlet.

A műsorszám 8 perce alatt Richter Kevin, egy-egy ló hátán egy-egy lábbal állva folyamatosan irányította körben haladás közben a folyamatosan növekvő számú lovakat, amelyek szabályosan, az akrobata teljes kontrollja alatt haladtak körbe a porond szélén. A műsorszám bevezető részét követően, miután több kört haladt terpeszben a két ló hátán, a porondra folyamatosan és kb. 8 másodpercenként, körönként egyesével bevezetett lovakat a két, támaszaként szolgáló ló között – azokat láb és comb izomzattal széjjeltolva – vette sorban az irányítása alá, a lovakra erősített fehér szalagok segítségével. 11 óra 43 perckor, 4 ló irányítása után megállt a körözéssel és felkészült az összesen 18 ló irányitására, az azokat vezető szalagok megfelelő időben történő megragadására. 11 óra 44 perckor már 10 lovat irányított körben a porondon, két lovon állva. Az utolsó két ló porondra bocsátása és kontroll alá vétele 11 óra 45 perckor történt meg, Richter Kevin ezután három teljes körön és több mint 20 másodpercen át egyedül és egyszerre irányított a 20 lovat, sikerrel felállítva ezzel ennek a típusú mutatványnak a lovak tekintetében a mennyiségi rekordját.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation