A Szentesen 2015. augusztus 20-án született Német Netta Panka 2017 decemberében volt éppen 28 hónapos, ő egyedülálló az országban az életkorához képest rendkívüli hosszúságú hajával. A kislány már születése óta rendkívülinek mondható hajzatot visel, a közel 40 centiméteres hajhossz különösen ritkának számít egy kettő évesnél alig idősebb gyermek esetében. Panka haja valóban a leghosszabb az életkorához képest Magyarországon.

 

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

Az életkorhoz képest leghosszabb hajnak a méretrekordját 853 napos életkorban közel 42 cm hosszú hajjal, amely 0,5 mm/nap fajlagos értéket jelent

Hol?

Mindszenten, ahol szüleivel cseperedik fel

Mikor?

2015. augusztus 20. és 2017. december 19. között

Ki?

Német Netta Panka

Részletek:

A kislányról december 19-én több kép is készült, 11 óra 50 perckor a hajviselete szemléje során több hajszálnál és hajcsomónál is szúrópróbaszerű mintavételezéssel már szabad szemmel is megállapítható volt, hogy a kislány hajszálai anyagfolytonosak, egészségesek, ténylegesen a fejbőrből nőttek ki. A barna színű hajzatot az összehasonlító mérési módszert alkalmazva a közreműködő szülők segítségével mérték meg. A csekélyen hullámos frizurát kifésülték és a lehető legnagyobb hosszra kihúzva három, a fejbőrből különböző helyen eredő, különböző hajszál-csokron megmérték a leghosszabb hajszálak hosszát, amelyek sorban 36, 42 és 40 cm hosszúságúak voltak, +/- 1 cm pontossággal. A legnagyobb hosszméretet a második mérés során a leghosszabb hajszál még éppen megfogható végétől a kislány feje tetején található, a megfeszített hajszálakhoz tartozó hajtövekig történt hosszmérés adta.

A szemle során megállapítást nyert, hogy Német Netta Panka egyedülálló tulajdonsága, vagyis a hajhossza és az életkora hányadosaként értelmezhető mutatószám tekintetében 42 cm/ 28 hónap értéket (1,5 cm/hó, kb. 0,5 mm/nap) ért el.

Mivel nem merült fel olyan körülmény, amely kétségessé tette volna, hogy Német Netta Panka a leghosszabb hajjal rendelkező magyar élő személy az életkorához képest, továbbá arra utaló tény sem merült fel, hogy a haj nem lenne élő és egészséges, így az ellenkező bizonyításáig alappal feltételezhető, hogy Német Netta Panka az életkorhoz képest leghosszabb hajnak a magyar méretrekordját állította fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation