Czirok Róbert, szekszárdi képzőművész, aki tavaly a kávéval megfestett képével magyar rekorder lett, 2022-ben megmutatta, hogy vörösborral is lehet festeni. A tavalyi sajátos festménye méreténél idén némileg nagyobbat készített, a 150×100 cm méretű művét a nyilvánosság előtt festette meg.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legnagyobb, borral megfestett kép rekordját 150×100 cm méretű képpel

Hol?

A szekszárdi Garay Élmény Pincében

Mikor?

A Szekszárdi Szüreti Napok keretében 2022. szeptember 16-án

Ki?

Czirok Róbert, szekszárdi festőművész

Részletek:

A képet 10 óra körül kezdte megfesteni, egy speciális, Fabriano márkájú akvarell papírra, amelyből a kísérlete céljára a gyártójától a standard 140 cm-es mérettől eltérő, nagyobb ívet kapott. A kép egy grafika alapján készült, Rubens: Faust szőlővel c. képének borral megfestett, monochrom parafrázisaként. A képről előzetesen egy kisebb méretű grafikát készített el a művész, majd ennek alapján a 150×100 cm-es méretben farostlemezre kasírozott akvarell papírra halvány szerkesztővonalakkal felvázolta a képet. A képhez háromféle bort használt majd fel, amelyet az akcióját támogató Pósta Borház biztosított.

A sötét tónusokhoz Posta Borház Cinka Prémium Cuveé koncentrátumot, kiforralt bor-reduktumot, a halványabb részekhez Posta Borház Kékfrankost és annak Rozé változatát használta fel úgy, hogy a festékként használt vörösborból elpárologtatta a vizet és a megmaradt borkoncentrátum, illetve annak a helyszínen vízzel, vagy a halványabb vonalakhoz használt másik két borral hígított változata a festék maga. A festés folyamatáról több digitális fénykép és time lapse videofelvétel is készült.

9 óra 20 perckor a festés helyszínéül szolgáló vendégtér asztalait átrendezték és az asztalok összetolását követően felállították a festőállványt, amelyre Czirok Róbert 9 óra 35 perckor felhelyezte a becsomagolt képet. 9 óra 40 perckor a grafittal halványan felvázolt képet tartalmazó lapot kicsomagolták és elhelyezték az állvány mellett azt a videokamerát, amely rövid időközönként egy-egy állóképet készít az alkotás folyamatáról. 10 óra 19 perckor Czirok Róbert megkezdte a kép festését, miután a Posta Borház jelenlevő képviselőivel közösen az állvány mellé egy hordóra kikészítették a festékként használandó borokat. A munka ideje alatt a Garay Élmény Pincében borkóstolásra nyílt lehetőség.

13 óra 36 perckor Czirok Róbert pár ecsetvonással, a sötét borkoncentrátummal aláírta monogramjával a képet és ezzel befejezte a munkát. A kép méretének megmérésére 13 óra 40 perctől került sor. A festőállványon megejtett többszöri mérés szerint az ország legnagyobb, borral megfestett képe 150×100 cm (+/- 1 mm) méretű, téglalap alakú, amelyet Czirok Róbert festett meg borral a délelőtt folyamán, így ez a 1,5 négyzetméteres alkotás a legnagyobb, borral készült kép Magyarországon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation