A Kálvin téren található Matcha Tsuki elnevezésű japán teázó 2022 október 18-án, egy rendkívül szép napos délutánon a teraszán bemutatta a legnagyobb méretű matcha tea csészét, az óriás chawan-t és a hozzá tartozó chosen-t, bambuszból készült keverőpálcát. A 70 cm átmérőjű, 80 kg tömegű és közel 40 cm magas edényben a 70 cm-es keverővel elkészítették a legnagyobb matcha teát. A tradicionális japán ital a szokásos fél decis mennyiség helyett 2,5 liter nagyságú lett, arányosan illeszkedve a rendkívüli méretű rekorder eszközökhöz.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legnagyobb méretű japán Matcha teázó csésze, a hozzá való keverő és a legnagyobb mennyiségű egyszerre készült matcha tea rekordját 70 cm átmérővel és ugyanekkora pálcahosszal, 2,5 literes tea mennyiséggel

Hol?

Budapesten, a Kálvin téri japán teázóban

Mikor?

2022. október 18-án délután

Ki?

a Matcha Tsuki teázó csapata és Rajzó-Kontor Kornélia, a japán Urasenke Teaiskola teaművésze

Részletek:

A legnagyobb japán matcha teacsészében a matcha habosító eszközzel a teaművész elkészítette egy bemutatót követően a japánok zöld aranyának is hívott italt, a matcha-t. A tradicionális japán teaművészet eszközeit egyedülálló méretűre nagyították fel a szervezők, a 80 kg-os chawan és a 70 cm magas chasen arányai megegyeztek a mindennapi használatban megtalálható matcha tea tál és bambusz keverő arányaival. A chawan (ejtsd: csáván) egy széles szájú kerámia edény, amelybe az átszitált, porrá őrölt zöld tealevelek, vagyis a matcha kerül. Forró vizet öntenek rá, majd egy bambuszból készült keverő, a chasen (ejtsd: császen) segítségével habosítják fel és keverik csomómentesre.

A látványos bemutatóra érkezőket ingyenes teakóstoló is várta. Egyszerre ötven adag matcha készült, az eseményt megtisztelte jelenlétével Otaka Masato, Japán rendkívüli és meghatalmazott nagykövete és Uno Kimi, a japán nagykövetség kulturális osztályának munkatársa is, aki a mérésben közreműködött. A rendkívüli eseményen, amely a japán és a magyar kultúra közötti kapcsolatot erősítette, több mint százan vettek részt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation