Takács Norbert, a X. Nádasdy Történelmi Fesztivál fő szervezőjének vezetésével Sárváron, a 2018-as rendezvényük 2. napján, az Országos Nádasdy Ételmustra kiegészítő attrakciójaként az ételmustra korábbi években győztes és különdíjas csapatait nemcsak versenyre hívták. Az idén – szakmai koordinációval – korhű, török kori étkeket készítettek el, mégpedig a legnagyobb létszámban, korhű öltözetben megvalósított, a török hódoltság korát idéző lakomán résztvevők számára. A 243 sárvári hagyományőrző egyesületi tag ezzel különleges rekordot állított fel, a város pedig már sokadjára adott otthont magyar rekordkísérletnek.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

243 résztvevővel a legnagyobb létszámban, korhű öltözetben megvalósított lakoma rekordját

Hol?

Sárváron, a Nádasdy Vár várfala mentén

Mikor?

a X. Nádasdy Történelmi Fesztiválon 2018. július 14-én

Ki?

A Nádasdy Történelmi Hagyományőrző Egyesület és a lakomában közreműködő sárváriak

Részletek:

A lakomán, akik az asztalhoz ültek, főként a történelmi fesztiválra meghívott, török kori hagyományt őrző csapatok tagjai voltak, természetesen korhű viseletben. Ezenkívül meghívták még a városvezetés tagjait, illetve a lakosság részéről azokat is, akik vállalták, hogy beöltöznek középkori viseletbe és így vesznek részt az ország legnagyobb létszámú középkori lakomáján. A szervezők felhívást intéztek további hagyományőrző csapatokhoz is, hogy delegáljanak ők is beöltözött résztvevőket. Ezzel sikerült megteremteni – a résztvevők viseletein túl – azt a korhű hangulatot, terítést, programokat, amelyek abban az időben a korra jellemzők voltak. Az idei esztendőben 10 éves rendezvény keretében az ételmustrán 11 csapat készített a 16. és 17. századra jellemző vad, hal és szárnyas ételeket.

Kora délután, 14 órakor került sor a jelmezes étkezésre, amelyen a létszámba csak és kizárólagosan azok számítottak bele, akik az egy nagy, közös asztalnál korhű öltözetben ültek le a lakomához, és egyszerre, együtt étkeztek. A létszám megállapítása során a szervezők szakmai értékelése és nyilatkozata alapján került eldöntésre, hogy vitás esetben az asztalnál helyet foglalók valóban korhű öltözékben vannak-e. A lakomához előzetes internetes regisztráció útján 10-15 egyéb, részt venni szándékozó személy is csatlakozott.

A várfalon kívüli parkban felállított és megterített lakoma-asztal 80 darab sörasztalból állt össze, az asztalokat kettesével rendezték el úgy, hogy az „U” szárait 2×18, 2×18 asztal alkotta, a két dupla sort az egyik végén 2×4 sörasztal kötötte össze. Az így kialakult lakomaasztalnál elvileg akár háromszáznál több vendég is helyet foglalhatott. 13 óra 59 perckor a műsorvezetők felhívták a jelen lévő, korhű ruházatú vendégsereget, hogy foglaljanak helyet a megterített asztalnál és felszólították a 11 főzőcsapat tagjait, hogy szolgálják fel az ételeket. A lakomát a helyi fúvószenekar rövid előadása nyitotta meg, ezt követően 14 óra 03 perces kezdettel felszolgálták a korhű étkeket. 14 óra 05 perc és 14 óra 11 perc között Takács Norbert, a lakoma fő szervezője közreműködésével egyenként megszámolták az asztalnál ülőket és megállapították, hogy a szervezők szakmai álláspontja szerint nincs közöttük olyan személy, aki nem a kornak megfelelő öltözetben lenne. Ekkor az asztal körül ülők létszámát 238 főben határozták meg.

A közös étkezés alatt, 14 óra 15 perctől a szervezőkkel közösen megismételték a számolást és megállapították, hogy néhányan csatlakoztak – ugyancsak korhű öltözetben – a lakoma résztvevőihez. A számolás ekkor 248 fős résztvevői létszámot adott. A számolási hibahatárt is figyelembe véve az átlagos részvevői létszám 243 főben volt meghatározható.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation