Tetétlen község önkormányzata 2017. augusztus 4-én és 5-én, az I. Homoktövis Fesztivál keretében közel 7400 darab töltött káposztát töltött és a rendezvény szombatján egyszerre egy helyszínen, egyetlen edényben megfőzött. Egy majdnem kétezer literes üstben több mint 500 kg húsból készült az étel. A rendezvényt szervezők előzetes terveinek megfelelően a töltött káposzta rekordjához a töltelékeket augusztus 4-én készítették össze konyhai higiéniás körülmények között, majd hűtve tárolták a főzésig. A töltelékeket a rendezvény helyszínére hűtőkocsiban szállították ki.

20170805_015743 20170805_031951 20170805_035323 20170805_040553 20170805_065335 20170805_103511 20170805_103522 20170805_111949 20170805_112252 20170805_131621

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legtöbb töltelékkel (7377 szabályos formájú és méretű töltelékkel, 531 kg hús alapanyaggal, mintegy 900 kg töltelék tömeggel) egyszerre megfőzött töltött káposzta rekordját

Hol?

A tetétleni sportpályáján

Mikor?

2017. augusztus 5-én az I. Homoktövis Fesztiválon

Ki?

Tetétlen község és az önkormányzata, Teleki Tímea szervezésében

Részletek:

A helyi töltött káposztát füstölt hús nélkül, savanyú káposztából készítik, a rekord céljára 1 tonna káposztát szereztek be, amelyből kb. 600 kg került ténylegesen felhasználásra. A töltelékhez a darált húson és a rizsen kívül 8 kiló borsra és ugyanennyi paprikára, fokhagymából pedig 20 kilóra volt szükségük. A hús alapanyagot az önkormányzat a saját sertéseinek levágásával biztosította, az önkormányzat ugyanis a szociális foglalkoztatás keretei között sertéseket is nevel, ezek közül vágtak le 2017. augusztus 3-án a rendezvény céljára 6 darabot. A sertések bontását a település óvodájának konyháján Molnár Viktor hentes és Hodák Sándor hentes végezte. A darált hús alapanyag összesen 37 darab élelmiszeripari műanyag ládában került a tetétleni önkormányzat savanyítója melletti hűtőkonténerbe betárolásra, ott 531,27 kg darált húst készítettek elő.

A töltelékek elkészítésére 2017. augusztus 4-én reggel 8 és délután 14 óra 30 perc között került sor a szociális szolgáltató épületében, ahol közel 30 helyi asszony töltötte káposztalevélbe a szakácsok által bekevert és egyenként pontosan kimért 80 gramm tölteléket. A töltelékeket az elkészítésüket követően azonnal élelmiszeripari műanyag ládákba rakták, ládánként pontosan 150 darabot, amelyet egyenkénti számolással ellenőriztek is. 49 ládában és egy tálcán összesen 7380 tölteléket készítettek elő. A község sportpályáján pedig felállították a főzőedényt, amelyet a debreceni Faktum Kft. ajánlott fel a főzéshez.

A töltelékek és a savanyú káposzta 02 óra 20 perckor érkezett meg a település sportpályájára, a rendezvény helyszínére. 02 óra 50 perckor megkezdték az alapanyagok berakodását az edénybe. A leégés elkerülésére az edény aljra savanyú káposzta került, amelyet 7 műanyag vödörrel öntöttek bele. 03 óra 05 perckor megkezdték a töltelékek edénybe helyezését. A töltelékek saját tömegének mérésére egy-egy ládából 9 alkalommal 10-10 tölteléket választottak ki és helyeztek a mérlegre. A mérések átlagaként egy töltelék tömege 121 grammra adódott,+/- 10 g pontossággal. 03 óra 45 perckor az edény félig megtelt a töltelékekkel, ekkor megkezdték a víz beeresztését az edény mellé felszerelt öntözőtömlőről. Ezt követően 04 óra 00 perckor fűszerezésre került sor, mintegy 1 kg sót, 0,1 kg fűszerköményt és babérlevelet adtak a készülő ételhez. 04 óra 10 perckor az edény alatt meggyújtották a tüzet és kezdetét vette a melegítés. A főzőedény felfűtésére 6 darab, ipari célú PB gázrózsa égőfejet használtak, amelyek egy-egy PB gázpalackhoz csatlakoztak. 04 óra 15 perckor további négy vödörnyi savanyú káposztát öntöttek az edénybe, a szorosan egymás mellé bepakolt töltelékek mellé. A helyszínen elvégzett számítások szerint összesen kb. 443 kg káposztát, kb. 531 kg darált húst, 60 kg egyéb szárazanyagot és mintegy 300 liter vizet használtak fel a főzéshez. Az étel teljes mennyisége 10 óra 30 perckor érte el a forráspontot. Öt perccel később Telekiné Karasz Edit, az önkormányzat konyhájának élelmezésvezetője megkóstolta a töltött káposztát és megállapította, hogy még legalább negyed órán át főzni kell az ételt. 11 óra 16 perckor Nagyné Mocsári Irén szakács elkészültnek nyilvánította a töltött káposztát, ekkor elzárták a főzőedény alatti gázégőket és az ételkészítés rendben befejeződött. 11 óra 20 perckor kiemelték az edényből az első, kiosztásra kerülő adagokat, amelyeknek mind az illata, mind az állaga megfelelő volt. A rendezvény vendégei 11 óra 25 perckor megkóstolták a töltött káposztát, az első sorban álló látogatók megkapták az adagjukat és egybehangzóan nyilatkozták, hogy az ízletes, fogyasztásra alkalmas és nem különbözik a helyiek által háznál készülő töltött káposztától.

A korábban fennálló rekordkísérlethez képest mind a töltelékek darabszámában (7000 vs. 7377), mind az egyenkénti tömegükben (105 vs. 121 gramm), így a töltelékek össztömegében is sikerült nagyobb mennyiséget főzni, így a legnagyobb darabszámú, egyszerre, egy edényben megfőzött töltött káposzta rekordját 531 kg hús alapanyaggal és 7377 darab töltelékkel sikerült megdönteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation