Bakó Zoltán és Takács Norbert, a két kerékpáros sportoló egy-egy állandó kerékhajtással rendelkező kerékpárral a lehető leghosszabb ideig történő folyamatos haladás hazai rekordját állította fel. Ez volt mindezidáig a leghosszabb, folyamatosan megtett útvonal az ún. fixi kerékpárral, hiszen a 443 km-es távot közel 21 óra alatt megtéve jutottak el Debrecenből a Balaton mentén Zala megyébe.

P1150175P1150181P1150193P1150238P1150240P1150271  P1150286P1150248  P1150269 P1150290

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

20 óra 56 perc mozgásban töltött idővel és 443 megtett kilométerrel felállították az állandó kerékhajtással rendelkező kerékpárral történő folyamatos haladás egyéni maratoni rekordját.

Hol?

A debreceni Malom Hotel és a nagykanizsai Oázis Hotel között az ország főútjain, Budapesten át

Mikor?

2014. június 21-én 7 óra 33 perctől június 22-én 6 óra 10 percig

Ki?

Bakó Zoltán fixi kerékpáros sportoló, (társa, Takács Norbert rosszullét miatt 373 km után abba kellett hogy hagyja a kísérletet)

Részletek:

 Bakó Zoltán és Takács Norbert fix hajtású kerékpárral – azaz a fixivel, amely a pályakerékpáros sportból kinőtt utcai/városi stílus és lényege, hogy nincs szabadonfutó (azaz racsni), így az ember lába folyamatosan jár, ami jól megfigyelhető a pályakerékpár versenyeken is – állított fel folyamatosan haladva maratoni tevékenységi rekordot a 443 km hosszú útvonalon végighaladva. A teljes távot alvás nélkül, azaz csupán a szabályok szerint engedélyezett rövid pihenőkkel megszakítva teljesítette Bakó Zoltán. Ez fixivel azért extrém, mert a lejtőn is jár a sportoló lába, valamint nincs váltó, az egész távot egy ugyanazon áttétellel teszik meg úgy, hogy a láb egy percet sem tud gurulás közben pihenni. Tekintve, hogy vannak emelkedők is, ez külön nehézség, hiszen az egyetlen áttétele a fixiknek nem éppen emelkedő-barát. Az olimpiai fixisport esetében tilos a fék, a városi fixis kerékpárosok nagy része szintén fék nélkül, a lábával ellentartva lassít. A távon lévő lejtők miatt viszont a kísérlet alatt volt biztonsági fék, a közúti kerékpározás szabályainak megfelelően. A rövid pihenőidőket a maratoni rekordok alternatív, ún. 55 perc/5 perc szabályai szerint tartották be a versenyzők, azaz 55 perc haladás után járt nekik 5 perc pihenő, amely utólagosan összevonható volt.

A dokumentációt a kísérő 4 fős, figyelő csapat végezte. Debrecenből tekertek Nagykanizsára, Budapesten keresztül, ahol a budai Alkotás utcában volt egy találkozópont, ahova média eseményt is szerveztek. Ez a pihenőhely nagyjából a fele a távnak, itt étkezésre is lehetőség nyílt, azonban sokat nem pihenhettek. A kísérlet végrehajtására a Bakó Zoltán vezette BBS Cycle Kft. egy-egy darab, egyedi építésű fixi kerékpárt készített, amelyek közül az egyiket távolság és időmérő kerékpár komputerrel látták el. A kísérletet a kísérő gépkocsi rendelkezésre bocsátásával a Duna Autó Zrt., valamint a járműkövető rendszer biztosításával a Lochner Group támogatta. A teljes útvonalat és a kísérlet eseményeit folyamatos videofelvételen rögzítették, melyhez 3 darab GoPro Hero 3 típusú, extrém sport akciókamerát alkalmaztak, amelyeket a kerékpárokra, illetve a kísérő gépkocsira rögzítettek. Bakó Zoltán kerékpárja egy VDO Z3 típusú, vezeték nélküli kerékpár komputerrel is el volt látva, amely mérte az indulástól eltelt összidőt és a mozgásban töltött időt és az ezalatt megtett távolságot is.

Június 21-én 7 óra 33 perckor a két versenyző megkezdte a rekordkísérletet, azaz a folyamatos tekerést a kerékpárjukkal, és kigördültek a debreceni Böszörményi útra. 18 órakor a versenyzők Budapest belvárosát érték el, ahová a Városligeten keresztül kerekeztek be, a két kerékpáros a Lánchídon át közelítette meg a fővárosi pihenőhelyet, ahová a figyelők jegyzőkönyvezése szerint 18 óra 30 perckor (1122 Budapest, Márvány utca Alkotás utca sarok, Flex Gym helyisége) érkeztek meg. A kísérlet addig eltelt közel 11 órája összesen 37 perc pihenőidőt használtak el.

 18 óra 44 perckor a két sportoló kigördült a pihenőhelyről és a budapesti Alkotás utcán át a 7. sz. főút bevezető szakasza irányába, Kamaraerdő felé folytatták a kerékpározást. Másnap hajnalban 2 óra 26 perckor Balatonszemes belterületén Takács Norbert rekordkísérletező rosszullét miatt 373 km után abbahagyta a kísérletet. Bakó Zoltán egyedül folytatta az utat Nagykanizsa irányába. A sportoló és a kísérő gépkocsi 6 óra 10 perckort érkezett meg a kísérlet előzetesen kijelölt végpontjára, a nagykanizsai Oázis Hotelhez. A kísérlet 22 óra 37 perce alatt összesen 101 perc pihenőidőt használtak fel, a felhasználás során mindvégig betartásra került az 55 perc – 5 perc szabály, ezért a kísérlet érvényes és eredményes volt. Ezzel a teljesítménnyel Bakó Zoltán, 20 óra 56 perc mozgásban töltött idővel és 443 megtett kilométerrel felállította az állandó kerékhajtással rendelkező kerékpárral történő folyamatos haladás egyéni maratoni magyar rekordját.

One Thought on “Fixirekord: folyamatos tekerés Debrecentől Kanizsáig

  1. Bakó Zoltán on 2014-07-21 at 16:03 said:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation