Szalontay Sándor, magyar csúcstartó kerékpárversenyző egy frissen született kvázi-sportágban állított fel rekordot, néhány nappal azután, hogy a 200 méteres kerékpáros sprint hazai rekordját megdöntötte. Az egyórás, ún. Gold Sprint Long elnevezésű, helyben kerékpározási kísérletben pontosan 3600 másodperc alatt 41513 méter virtuális távot tett meg.

dunaplaza_140524_311 dunaplaza_140524_327 dunaplaza_140524_334 dunaplaza_140524_369

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

Az egyórás helyben kerékpározás virtuális távolságrekordját 41513 méterrel állította fel az ún. Gold Sprint Long kategóriában

Hol?

Budapesten, a Duna Pláza bevásárlóközpontban

Mikor?

2014. május 24-én 16 óra 54 perces kezdettel

Ki?

Szalontay Sándor, magyar csúcstartó kerékpárversenyző a Starlight Rendezvény és Marketing Stúdió szervezésében

Részletek:

 A Starlight Rendezvény és Marketing Stúdió szervezésében a budapesti Duna Pláza épületében 2014. május 24-én és 25-én kétnapos környezetvédelmi akciót szerveztek. Az akció egyik üzenete a környezetbarát közlekedés, ezen belül a kerékpársport népszerűsítése volt, ennek érdekében a rendezvény szervezői Vócsa András, az ún. „Gold Sprint” sportág technikusa közreműködésével a rendezvény mindkét napján „Gold Sprint” helyben kerékpározási versenyeket szerveztek.

 Nagy György kerékpár versenyző, edző, aki ennek a sajátos sportágnak egyik szülőatyja, elmesélte, hogy az eredetileg kocsmasportnak indult „Gold Sprint” verseny lényege, hogy a verseny helyszínén felállítanak két, szabadonfutóval nem rendelkező, ún. fixi versenykerékpárt egy-egy állványon úgy, hogy az állványon rögzített kerékpár annak hajtása közben görgőket hajt meg a kerekek dörzskapcsolata által. A meghajtott görgők elektronikus jeladóval vannak ellátva, amelyek egy soros digitális adatkábelen keresztül egy Windows operációs rendszer alatt futó speciális programhoz csatlakoznak a számítógép soros portján keresztül, amely program képes mérni a virtuálisan megtett távolságot a kerékátmérőből kiszámítva, továbbá az átlagsebességet és az eltelt időt. A Gold Spint versenyen a két kerékpáron helyben pedálozó versenyző egymás ellen küzd, hogy mielőbb megtegye virtuálisan az 500 méter távolságot. Ebben az eléjük kivetített video képen a virtuális utcakép, a pillanatnyi sebesség és távolság, valamint időérték is a segítségükre van. A versenyeket szervező Gold Sprint technikusok valamennyi hazai, helyben kerékpározási verseny adatát adatbázisba gyűjtötték, amely alapján az eddigi leggyorsabb ilyen futam során 90 km/h feletti sebességet is elértek már.

A helyben kerékpározási sporteszközzel azonban még nem rendeztek hosszabb időtávú gyorsasági versenyt, ezért a szervezők meghirdették a rendezvény keretében az ún. „Gold Sprint Long” versenyt, ahol pontosan egy óra alatt kell a lehető legnagyobb virtuális távolságot megtenni. A verseny szabályaihoz tartozik, hogy a pedálozásnak adott jelre, az időmérés megkezdésekor kell elkezdődnie (virtuális indulás), majd a szoftver folyamatosan méri a távolságot és a sebességet egészen akár 100 km virtuális távig. Az 59. perc utolsó másodpercét követően a teljes sebességgel tekerő versenyző távolság adatát a pontosan egy óra elteltével a képernyőről célfotó segítségével olvassák le. Az időt külső mérőeszközzel, egy sport célú stopperórával, illetve a szoftver saját órájával is mérik. Ezen új, helyben kerékpározási sportág első hazai rekordját Szalontay Sándor, magyar csúcstartó kerékpárversenyző állította fel.

 Szombaton délután 16 óra 53 perckor Szalontay Sándor elhelyezkedett a kiállított kerékpárok közül a piros színjelzésű gép nyergében és felkészült az egy órás folyamatos tekerésre, majd a következő percben Kiss Balázs műsorvezető elindította az idő és távolság számláló szoftvert a helyszínen kivetített képernyővel rendelkező laptopon, ezzel kezdetét vette az egy óráig tartó virtuális kerékpározás, melynek 3600 másodperce alatt a versenyző folyamatosan tekerte a kerékpárt, virtuális sebessége 39 és 56 km/óra között volt. Kerékpározása közben szénsavmentes ásványvízzel pótolták a folyadékveszteséget. 17 óra 54 perckor, a több eszközzel is lemért pontosan 60 perc elteltével Baki Zoltán fotós lefényképezte a szoftver által mutatott képet, amelyen egyértelműen szerepelt az indulástól megtett távolságadat és az eltelt idő is. Ez az időadat +/- 0,2 másodperc pontossággal igazolta a 60 perces teljesítményt, amely alatt Szalontay Sándor virtuálisan 41513 métert tett meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation