Szőcs Sarolta (Cserhát Art díjas képzőművész) 2019. június 13-án Székesfehérvárott a Vörösmarty Könyvtár olvasótermében az Ősfehérvár Alkotócsoport összejövetelén mutatta be a nyilvánosságnak a Magyar Szent Korona, a Jogar és az Országalma gyöngyszemekből fűzött, lehető legpontosabb másolatát.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legtöbb gyöngyből készült, élethű korona modellrekordját 65 ezer gyöngyszemmel

Hol?

Székesfehérvári Vörösmarty Mihály Központi Könyvtár Oskola utcai olvasótermében

Mikor?

Az Ősfehérvár Alkotócsoport összejövetelén, 2019. június 13-án

Ki?

Szőcs Sarolta (Cserhát Art díjas képzőművész), az Ősfehérvár Alkotóközösség tagja

Részletek:

A korona fő gyöngyszemei és a zománcképekbe foglalt szentek és a tanítványok képei a méreteik alapján egy milliméteres üveggyöngyökből készültek. Az abroncs rézdrót keret, melyet két milliméteres aranysárga gyöngyszemekből fűzött alap köt össze, fenntartva az összes zománc kép másolatát. Az abroncs, a kereszt pánt az eredetivel azonos méretű. Az abroncs alsó és felső peremén öt milliméteres fehér, a filigránok kilenc milliméteres Tekla gyöngyszemek. A csüngők láncai 70-90 milliméterig az eredeti szerint változnak, melyek végén a piros gyöngyszemek, kereszt befogattal készültek. A párta csúcsdíszei ásványkövekből állnak, az úgynevezett drágakövek pedig ásványok műanyagból készült utánzatainak csiszolatai. A korona csúcsán lévő kereszt nagysága, dőlésszöge az eredetivel azonos. A korona csúcsán, valamint az országalmán lévő keresztek alapja fa, megfelelő színű gyöngybevonattal. A gyöngyszemekből készült korona mérete az eredetivel azonos, a Rubicon történelmi magazin 2013/6. számában leírtak alapján készült. A gyöngyfűzés a keresztszemes minta, valamint a tűgobelin varrásának módszerével készült.

A kézimunkához felhasznált kellékek: 11-14-18 számú damil, valamint a kereskedelemben kapható üveggyöngyök, úgynevezett kásagyöngyök, 9-11 számig.

A rekordkísérlet tárgyát képező korona modell szemléjére 18 óra 13 perckor került sor. Megállapítást nyert, hogy a modellen végzett, szúrópróbaszerű méretvételek eredményei +/- 2 mm pontossággal megegyeznek az előzetesen Szőcs Sarolta által folyó év június 6-án megküldött két oldalas műismertetőben felsorolt méretadatokkal. A 18 óra 25 perckor megtartott darabszám-becslés eredményeként – amelyet az alapterületből számítás és normatív becslés módszerével hajtottak végre – az ellenkező bizonyításáig alappal feltételezhető, hogy a modellt összesen legalább 60 ezer, legfeljebb 70 ezer gyöngyszem alkotja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation