Bonyhádon a TS Gastro Kft. a Majos településrész gyereknapi rendezvényének egyik programjaként 2019. június 1-jén sikerrel döntötték meg a leghosszabb, egymásba összetekert palacsintákból álló, megtöltött palacsinta-kígyó hazai méretrekordját, amelyet 2019. februárjában állítottak fel Salgótarjánban 270 méterrel. Lajos Nikoletta, a köz- és gyermekétkeztetéssel foglalkozó TS Gastro Kft. marketing koordinátora, mint fő szervező vezetésével a helyszínen frissen kisütött palacsintákat – épp úgy, mint egy évvel ezelőtt ugyanők Cegléden – részben egymást átlapolva egy, hosszú sorba elrendezett asztalokból álló állványon kakaós töltelékkel töltötték meg és úgy tekerték össze, hogy az egymásba fűzött palacsinták egy egybefüggő, 350 méter hosszúságú palacsintakígyót adtak végeredményként.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A leghosszabb, egybefüggően összetekert és megtöltött palacsinta-kígyó magyarországi rekordját, 350 méterrel

Hol?

Bonyhád-Majoson a labdarúgópályán

Mikor?

2019. június 1-jén

Ki?

A TS Gastro Kft.

Részletek:

A palacsinták sütéséhez a tésztát a cég saját, bonyhádi főzőkonyháján reggel keverték be és hűtött edényekben szállították a sütés helyszínére. A sütés három és fél órán át tartott, ezalatt mintegy kétezer-ötszáz palacsintát sütöttek ki, folyamatosan kihordva a felállított asztal sorhoz, amely téglalap alakban szolgált a leghosszabb palacsinta-kígyó elkészítésére. A sütés valamivel 14 óra után indult.

A labdarúgópálya szélén elnyúlt téglalap alakban felállított hármas sörpadsort, mint a készítéshez használt asztalt 12 óra 20 perckor lemérték. A téglalap alakú asztalsor, mely 3×18 darab, papírterítővel borított, szabványos sörasztalból állt, 39,4×1,5 méter volt +/- 10 centiméter pontossággal. Az asztalt 13 óra 45 perces kezdettel lefóliázták, a kisült palacsintákat 15 óra 15 perckor kezdték az asztalhoz vinni és ott a töltés és tekerés művelete 15 óra 25 perckor kezdődött meg. A palacsinták átlagosan 6 cm átfedéssel kerültek összetekerésre. 16 óra 15 perckor az első, közel 38 méteres menet elkészült, amelyet a készítők tervei szerint további nyolc menet követett. 17 óra 03 perckor befejezték a sütést, majd 17 óra 05 perckor a rekordkísérlet szervezői és vezető végrehajtói késznek jelentették a palacsinta-kígyót. A kész mű 8 teljes és egy töredék 9. menetben került összeállításra a 39,4 méter hosszúságú asztalon. 17 óra 10 perckor a készítők jelenlétében leszámolták és megmérték a meneteket, az egyenes szakaszok hosszát a hosszmérést követően felszorzással állapították meg, a menetek végeinél a változó hosszúságú ívek középhosszát becsléssel határozták meg. A mérés és számítás eredménye 349,4 métert adott, tekintettel azonban arra, hogy a mérési hiba halmozódásai miatt a végeredmény +/- 5 méter pontossággal volt csak megállapítható, így a hossz végül 250 +/-5 méterre adódott. Az összesen 54 sörasztalon kifektetett palacsinta-kígyó 8 teljes és egy csonka menetben terült el az asztalon, ennek a figyelembevételével is a 350 méteres eredményre jutottak a mérés résztvevői, így ez a számítás is alátámasztotta a méréssel meghatározott hossz hibahatáron belüli helyességét. A rekordkísérlet a palacsinta-kígyó mérésével és azt követően a 17 óra 25 perckor megkezdődött osztás lezárultával, a palacsinták elfogytával rendben befejeződött.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation