A debreceni Aranyvirág Ékszerszalon egy kiállítási darabként elkészíttette az ország legnagyobb köves, aranyozott ezüstgyűrűjét. A 415 grammos ezüst gyűrű egy normál méretű, átlag 2-4 grammos köves gyűrű pontos, felnagyított mása, az Ékszerszalon tudomása szerint nincs az országban ennél nagyobb, mérethelyes és „működő” (azaz elvileg egy óriás számára hordható) olyan köves gyűrű, amely a normál méretű fazongyűrűk gyártástechnológiájával, egyetlen darabként öntve készült el.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legnagyobb köves, aranyozott ezüstgyűrű 248-as mérettel, 414,9 gramm tömeggel

Hol?

A debreceni Aranyvirág Ékszerszalonban

Mikor?

2018. december 6-án

Ki?

Az Aranyvirág Ékszerszalon, valamint Kiss Endre és Kiss Balázs, budapesti ékszerészek

Részletek:

A gyűrű 925-ös ezüstből készült, 18 karátos arannyal aranyozva, csiszolt kvarc ékkővel. A gyűrűben – mint a többi nemesfém gyűrűkben is – megtalálható az ékszerész általi (KEA) és a Magyar Állam (NEHITI) hitelesítési fémjele is, ezzel téve eleget a pontos, felnagyított másolat követelményeinek. A gyűrűt 2018. december 6-án Debrecenben mutatták be a nyilvánosságnak, ekkor került sor a gyűrű mérésére is.

A kísérlet ötletgazdájaként Denich Rudolf elmondta, hogy a gyűrűt Kiss Endre és Kiss Balázs, budapesti ékszerészek készítettek ún. viaszvesztéses technológiával, amely megszokott gyűrűkészítési technológiának tekinthető. Számos normál méretű fazongyűrűt gyártanak így. A készítés során a tervezett gyűrűről először szilikon formát készítenek, ebbe viaszt öntenek, a megszilárdulása után leválasztják a szilikont, a pozitív viaszmintára gipszet öntenek, amelyet kiégetnek, a viaszt kifolyatják és utána öntik bele a gipszformába a gyűrű nemesfém alapanyagát. Az óriás gyűrű ugyanígy készült, a szilikon mintáját 15 óra 10 perckor a helyszínen bemutatták, a gyűrű mellett elhelyezve. Elmondta azt is, hogy a normál méretű mintájával ellentétben, amely aranyból készült és általában 73-as méretig (gyűrű belső kerülete mm-ben) rendelhető, a nagy gyűrű az arany-ezüst értékkülönbözete miatt készült ezüstből, 18 karátos arannyal futtatva. Az óriás gyűrű 248-as méretű lett.

15 óra 15 perckor Szabóné Hajnal Ibolya, az ékszerszalon boltvezetője közreműködésével sor került a gyűrű mérésére. A helyiségben a hőmérséklet 20 és 25 Celsius fok között volt, először a gyűrű geometriai méreteit határozták meg. A gyűrű belső átmérője három mérés során is 79 mm-re adódott 0,1 mm pontossággal, a gyűrű anyagszélessége a legszélesebb pontján 20,1 mm, az oldalán 12,1 mm, a foglalatnál 4,8 mm volt. Az anyagvastagsága 10, 14 és a foglalatnál 12,2 mm, a kő átmérője 25,9 mm volt. A gyűrű tömegét 415 grammnak mérték 0,1 gramm pontossággal.

Az óriás gyűrű mellett bemutatták a normál méretű, azonos fazonú mintagyűrűjét, amelyet bárki többféle méretben is megvásárolhat. Az átlagos női 55-ös méret esetén a normál és az óriás gyűrű méretaránya 1:4,5 azaz egy óriás, közel 8 méter magas hölgy hordhatná. Érdekesség, hogy a gyűrűbe illő, megfelelő méretű csiszolt gyémánt kővel a gyűrű értéke több mint egymilliárd forint lenne.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation